
Administrația de Stat a Drumurilor a început un proces de restructurare și digitalizare
Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) trece în prezent printr-o procedură de restructurare, inițiată de directorul general interimar, Sergiu Bejan, în scopul garantării transparenței, corectitudinii și clarității activităților pentru întreaga societate. Astfel, în conformitate cu o decizie a Consiliului de Administrație a întreprinderii, au fost restructurate și comasate mai multe direcții și servicii, pentru a asigura creșterea comunicării și productivității acestora, transmite MOLDPRES.
„Au fost angajați și promovați tineri specialiști, care vor contribui la procesele de digitalizare a activităților Administrației Drumurilor, în ceea ce privește sectorul de întreținere și reparație, cât și cel al construcțiilor capitale, finanțate din fondul rutier și investiții externe. În cadrul ASD se raporta prin metode mai arhaice, din acest motiv a fost decisă utilizarea aplicațiilor de soft și a mijloacelor IT, cu ajutorul cărora responsabilii tehnici, specialiști de recepționare a lucrărilor, vor înregistra toate sectoarele de drum pe care s-au executat lucrări de reparație sau întreținere curentă și periodică, monitoriza materialele video și le vor compara cu rapoartele de recepție”, indică instituţia.
Pentru aceasta, au fost achiziționate telefoane mobile pe care sunt instalate aplicațiile respective, pentru a crea un sistem de control al calității transparent și veridic. „Datorită implementării aplicației de soft, se vor reduce cheltuielile de combustibil, exploatare tehnică și timp pentru vizitele specialiștilor ASD în teritoriu pentru verificarea calității. Totodată, pentru digitalizarea proceselor de planificare, execuție, control și recepție a lucrărilor, a fost reînnoit utilajul tehnic prin achiziționarea computerelor cu diferită capacitate în funcție de tipul și volumul de activitate a angajaților ASD”, conform sursei citate.
În prezent, Administrația de Stat a Drumurilor este în negociere privind schimbarea sediului în care să poată dezvolta logistica cu spații dotate și amenajate pentru asigurarea confortului la locul de muncă, precum și minimizarea costurilor întreținerii spațiilor ocupate. În acest context, şeful structurii, Sergiu Bejan, atenţionează studenții – viitori ingineri ai ramurii că întreprinderea, instituțiile și companiile de profil, au nevoie de circa 2000 de specialiști pentru exploatarea, mentenanța și dezvoltarea infrastructurii rutiere.
„Imaginea administrației, precum și transparența a fost consolidată prin actualizarea logoului, sporirea activității pe rețelele de socializare, precum și pe pagina web cu peste 200%, acolo unde zilnic sunt postate comunicate de presă și lucrări de reparație, întreținere și reabilitare a drumurilor naționale actuale. Este important ca în cadrul ASD să se vorbească despre drumuri, dar nu despre bani, pentru ca să avem drumuri bune în realitate, nu doar pe hârtie, unde prioritate sunt așteptările oamenilor și vizitatorilor țării noastre”, a conchis Sergiu Bejan.
Lungimea rețelei de drumuri publice naționale și locale din Republica Moldova constituie 9386 km. La întreținerea Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” sunt drumurile naționale, care au o lungime totală de 5902,3 km (drumuri expres, republicane și regionale).
Foto: ASD
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Peste 100 de companii au primit granturi de circa 15 milioane de lei în luna iunie
VIDEO // Săptămâna viitoare, Guvernul va aproba documentul unic privind Programul „Europa este aproape"
Noi capacități de producere a energiei regenerabile, disponibile pentru investitori
Peste 19 miliarde de lei, acumulate de Serviciul Vamal la bugetul de stat în șase luni ale anului curent
ANSA vine cu recomandări pentru combaterea păduchilor de plante
R. Moldova va avea prima cale ferată electrificată: linia Iași – Ungheni, modernizată cu sprijinul UE
Stabilizarea regională aduce ieftiniri la carburanți în R. Moldova
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Lucrările la Podul de Flori de la Ungheni avansează. Costel Alexe: „Visul nostru comun de zeci de ani devine realitate, etapă cu etapă”
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Fiscul a acumulat 1,5 miliarde de lei la buget timp de o săptămână
Euro și dolarul își continuă aprecierea
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: „SânzIEne unghenene” pe Insula Lacului Delia, sărbătoare ce uneşte în jurul tradițiilor
Roaming gratuit pentru moldoveni în UE din 2026. Doina Nistor: „Vom vorbi la aceleași tarife ca acasă”
Teatrul Național „Mihai Eminescu” a revenit din turenul european: „Spectatorii de acolo au fost dornici să ne simtă aproape”
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova
Doina Nistor: „Moldova face pași concreți spre o economie modernă, investiții strategice, sprijin pentru antreprenori și regim fiscal pentru freelanceri”