
Agricultorii din Republica Moldova beneficiază în acest an de mai multe opțiuni de finanțare
Guvernul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în cooperare cu Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor (UCIP) a Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), derulează proiectul „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale (TRTP)” care pune la dispoziția agricultorilor din Republica Moldova mai multe granturi și pachete financiare pentru modernizarea și dezvoltarea afacerilor din domeniul agroindustrial, transmite MOLDPRES.
Astfel, pentru tineri și femei fermier, IFAD pune la dispoziție o linie de finanțare pentru a sprijini lansarea și dezvoltarea afacerilor agricole.
„Este vorba de finanțare de până la un milion de lei, din care până la 320.000 lei sunt grant nerambursabil; contribuție proprie de minimum 10% (numerar sau bunuri materiale); asistență tehnică gratuită: elaborarea planului de afaceri, sesiuni de mentorat, e-learning; activități eligibile: producerea, depozitarea, procesarea, agroturism etc.”, explică MAIA.
Pentru investiții în sisteme de irigare, agricultorii pot beneficia de finanțare pentru modernizarea infrastructurii de irigare: granturi de până la 500.000 dolari pentru sisteme de irigare la scară mică, stații de pompare, reabilitarea lacurilor; contribuție proprie de 10%; scutire de TVA (20%); asistență tehnică gratuită; grup de aplicare: minim cinci producători agricoli.
Respectiv, pentru investiții în drumuri de acces la terenuri agricole se oferă granturi de până la 225.000 euro pentru construirea drumurilor agricole (maxim 3 km); contribuție IFAD de 75%, iar diferența de este contribuția micilor fermieri; beneficiari: asociații de utilizatori de apă în parteneriat cu APL și grupuri de fermieri.
„Sunt prevăzute finanţări şi pentru investiții în dezvoltarea unităților de procesare. Cu un pachet financiar de până la 250.000 euro pentru achiziționarea echipamentelor (92% împrumut, 8% grant), beneficiari pot fi cooperative și SRL-uri cu minimum 5 fondatori. Activități eligibile: sortare, ambalare, energie regenerabilă, captare apă pluvială”, indică MAIA.
Pentru investiții în echipamente de irigare și adaptare la schimbări climatice sunt oferite granturi de până la 7.500 dolari pentru pompe, benzi de picurare, aspersoare, echipament pentru fertigare.
„Cu o contribuție minimă de 30%, acestea sunt destinate fermierilor cu până la 50 ha, inclusiv femei și tineri. De asemenea, pentru investiții în modernizarea întreprinderilor micro și mici se oferă credite de până la 150.000 euro, cu rambursare până la 8 ani, cu perioadă de grație de 4 ani, dobândă 6,34% şi posibilitatea de a accesa până la 100.000 euro pentru capital circulant”, specifică sursa citată.
Alte forme de sprijin constituie credite de până la un milion de lei pentru microîntreprinderi; activități de mentorat, e-learning și rețele de networking pentru agricultori.
Proiectul „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale (TRTP)” a fost lansat în 2021 cu o durată de implementare de şase ani. Costul total al proiectului constituie 46 milioane euro.
Diplomație prin agricultură în satul Ustia. Membri ai corpului diplomatic acreditați la Chișinău au cules cireșe și au degustat bucate tradiționale și vinuri autohtone
Sprijin financiar și tehnic pentru 15 inițiative de antreprenoriat social din stânga Nistrului
Guvernul investește 628 de milioane de lei în modernizarea drumurilor din 132 de localități, prin programul „Europa este aproape”
Agenția Rezerve Materiale a livrat ultimele 250 de tone de motorină către CFM
Lucrări de construcție a apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași: restricții temporare de circulație
Dialog social în sectorul construcțiilor// Vladimir Bolea: „Politicile noastre prind viață prin agenții economici”
Drumarii amenajează un sens giratoriu provizoriu pentru sporirea siguranței rutiere în raionul Căușeni
Motorina continuă să se scumpească, iar benzina se ieftinește ușor
Marketingul, distribuirea sau vânzarea instrumentelor financiare derivate - interzise prin lege. Cei care nu se conforma restricțiilor riscă amenzi de până la 1 milion de lei
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro