
Agricultorii din Republica Moldova beneficiază în acest an de mai multe opțiuni de finanțare
Guvernul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în cooperare cu Unitatea Consolidată pentru Implementarea Proiectelor (UCIP) a Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), derulează proiectul „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale (TRTP)” care pune la dispoziția agricultorilor din Republica Moldova mai multe granturi și pachete financiare pentru modernizarea și dezvoltarea afacerilor din domeniul agroindustrial, transmite MOLDPRES.
Astfel, pentru tineri și femei fermier, IFAD pune la dispoziție o linie de finanțare pentru a sprijini lansarea și dezvoltarea afacerilor agricole.
„Este vorba de finanțare de până la un milion de lei, din care până la 320.000 lei sunt grant nerambursabil; contribuție proprie de minimum 10% (numerar sau bunuri materiale); asistență tehnică gratuită: elaborarea planului de afaceri, sesiuni de mentorat, e-learning; activități eligibile: producerea, depozitarea, procesarea, agroturism etc.”, explică MAIA.
Pentru investiții în sisteme de irigare, agricultorii pot beneficia de finanțare pentru modernizarea infrastructurii de irigare: granturi de până la 500.000 dolari pentru sisteme de irigare la scară mică, stații de pompare, reabilitarea lacurilor; contribuție proprie de 10%; scutire de TVA (20%); asistență tehnică gratuită; grup de aplicare: minim cinci producători agricoli.
Respectiv, pentru investiții în drumuri de acces la terenuri agricole se oferă granturi de până la 225.000 euro pentru construirea drumurilor agricole (maxim 3 km); contribuție IFAD de 75%, iar diferența de este contribuția micilor fermieri; beneficiari: asociații de utilizatori de apă în parteneriat cu APL și grupuri de fermieri.
„Sunt prevăzute finanţări şi pentru investiții în dezvoltarea unităților de procesare. Cu un pachet financiar de până la 250.000 euro pentru achiziționarea echipamentelor (92% împrumut, 8% grant), beneficiari pot fi cooperative și SRL-uri cu minimum 5 fondatori. Activități eligibile: sortare, ambalare, energie regenerabilă, captare apă pluvială”, indică MAIA.
Pentru investiții în echipamente de irigare și adaptare la schimbări climatice sunt oferite granturi de până la 7.500 dolari pentru pompe, benzi de picurare, aspersoare, echipament pentru fertigare.
„Cu o contribuție minimă de 30%, acestea sunt destinate fermierilor cu până la 50 ha, inclusiv femei și tineri. De asemenea, pentru investiții în modernizarea întreprinderilor micro și mici se oferă credite de până la 150.000 euro, cu rambursare până la 8 ani, cu perioadă de grație de 4 ani, dobândă 6,34% şi posibilitatea de a accesa până la 100.000 euro pentru capital circulant”, specifică sursa citată.
Alte forme de sprijin constituie credite de până la un milion de lei pentru microîntreprinderi; activități de mentorat, e-learning și rețele de networking pentru agricultori.
Proiectul „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale (TRTP)” a fost lansat în 2021 cu o durată de implementare de şase ani. Costul total al proiectului constituie 46 milioane euro.
Lucrările de reparație a unui drum regional din raionul Leova, în plină desfășurare
În Republica Moldova va fi creat Fondul pentru Eficiență Energetică
Premierul Dorin Recean: „Planul de creștere al Republicii Moldova, axat pe reforme și investiții, va duce la dezvoltare economică, salarii mai mari și o mai bună calitate a vieții”
Energocom anunță semnarea unui contract pe trei ani cu OMV Petrom. R. Moldova va achiziționa gaze naturale provenite din proiectul Neptun Deep
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, dotată cu utilaje performante cu sprijinul Cehiei
Aeroportul Internațional Chișinău a avut în aprilie un trend ascendent al traficului
Zeci de companii au primit în luna aprilie granturi oferite de Guvern și Uniunea Europeană
Peste 8,1 miliarde lei vor fi investite în următorii zece ani în modernizarea și extinderea rețelei electrice de transport a Republicii Moldova
BUGET PLUS // Ziua de 9 mai este termenul-limită pentru depunerea dosarelor în cadrul Programului „Curtea Europeană”
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor
R. Moldova va putea avea ambasadori în străinătate cu sediul la Chișinău
Premierul Dorin Recean oferă detalii despre acordul pe care îl va semna la Chișinău cu Marta Kos, comisar UE
R. Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie adaptate la standardele europene de securitate
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat