
ANSA atenționează asupra utilizării pesticidelor în tratarea culturilor agricole. Recomandările specialiștilor
În contextul Săptămânii naționale de promovare a aplicării durabile a pesticidelor (produse de uz fitosanitar), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) încurajează cetățenii să utilizeze cât mai rar posibil pesticidele pentru a pune pe masă produse sigure și inofensive, transmite MOLDPRES.
Deși au un rol esențial în dezvoltarea agriculturii, pesticidele trebuie utilizate corect, pentru a evita orice efect toxic asupra omului și a mediului înconjurător. De aceea, specialiștii din cadrul ANSA vin cu informații și recomandări importante pentru cetățenii care vor utiliza pesticidele în gospodării.
„Procurați pesticide doar din magazinele agricole specializate, autorizate spre comercializarea acestora pentru populație, în ambalaj mic; consultați un specialist care activează în cadrul magazinului ( persoană instruită, cu studii în domeniu), referitor la dăunătorul culturii protejate, produsul recomandat în acest scop, norma de utilizare (concentrația); studiați atent informația de pe ambalaj”, explică ANSA.
Eticheta trebuie să conțină: modul de utilizare, căror culturi li se aplică şi/sau împotriva căror organisme dăunătoare se utilizează produsul, țara de origine, procedeul aplicat, doza (norma de consum), numărul de tratamente, termenul de descompunere, perioada de așteptare, interdicțiile sau limitările în cazul aplicării, particularitățile explozibile şi/sau inflamabile ale produsului şi ale ambalajului, măsurile de securitate la aplicarea produsului, metodele de acordare a primului ajutor medical în caz de intoxicare, denumirea comercială a preparatului, conținutul substanței active, forma preparativă, firma producătoare şi adresa juridică a acesteia, numărul lotului de marfă şi data fabricării ei, riscurile pe care le prezintă pentru om, animale şi mediu, acțiunea produsului, efectele secundare şi termenul în care acestea se manifestă, condițiile de păstrare şi ambalare, alte informații prevăzute în actele normative etc.
„Pregătiți soluția pentru tratarea culturilor într-o cantitate minimă, pentru a fi utilizată în totalitate la prelucrarea plantei; folosiți echipamente de protecție individuale: halate, mănuși impermeabile, ochelari, respiratoare, cizme, etc, pentru a preveni expunerea la pesticide sau pătrunderea acestora în organism prin ingerare, inhalare sau prin contact cu pielea; sectoarele aferente caselor de locuit se vor trata doar în cazul pericolului răspândirii în masă a dăunătorilor și a bolilor plantațiilor verzi, cu norma minimă de consum a preparatului; tratările se vor efectua în orele de dimineață sau de seară, pe timp fără vânt, în zile înnorate, la temperatura minimă a aerului; respectați termenul de așteptare din ziua ultimului tratament cu pesticide a culturii și recoltarea, indicat pe ambalaj”, precizează sursa citată.
Produsele de uz fitosanitar (pesticidele) se păstrează în locuri izolate, închise și inaccesibile pentru copii sau persoane străine.
Aplicarea pesticidelor pe loturile individuale (grădini, cotele individuale de pământ) prezintă un pericol pentru oameni, animale, păsările domestice, albine, în cazul când, elementar, nu se respectă cerințele menționate mai sus, rezumă Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
La Glodeni a fost creată prima platformă industrială multifuncțională pentru a accelera dezvoltarea economică regională
Focar de lăcuste în sudul țării: ANSA intervine și atenționează agricultorii
Segmentul de cale ferată Văleni, pregătit pentru reabilitare: CFM lansează licitația pentru lucrări
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a organizat o întâlnire cu reprezentanții transportatorilor
Peste 500 de companii ar putea beneficia de noi facilități
AIPA a autorizat plăți de peste 133 mln de lei pentru sprijinirea agricultorilor în luna iunie 2025
Grupul Banca Mondială are un nou manager de țară în Republica Moldova
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova