
ANSA atenționează asupra utilizării pesticidelor în tratarea culturilor agricole. Recomandările specialiștilor
În contextul Săptămânii naționale de promovare a aplicării durabile a pesticidelor (produse de uz fitosanitar), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) încurajează cetățenii să utilizeze cât mai rar posibil pesticidele pentru a pune pe masă produse sigure și inofensive, transmite MOLDPRES.
Deși au un rol esențial în dezvoltarea agriculturii, pesticidele trebuie utilizate corect, pentru a evita orice efect toxic asupra omului și a mediului înconjurător. De aceea, specialiștii din cadrul ANSA vin cu informații și recomandări importante pentru cetățenii care vor utiliza pesticidele în gospodării.
„Procurați pesticide doar din magazinele agricole specializate, autorizate spre comercializarea acestora pentru populație, în ambalaj mic; consultați un specialist care activează în cadrul magazinului ( persoană instruită, cu studii în domeniu), referitor la dăunătorul culturii protejate, produsul recomandat în acest scop, norma de utilizare (concentrația); studiați atent informația de pe ambalaj”, explică ANSA.
Eticheta trebuie să conțină: modul de utilizare, căror culturi li se aplică şi/sau împotriva căror organisme dăunătoare se utilizează produsul, țara de origine, procedeul aplicat, doza (norma de consum), numărul de tratamente, termenul de descompunere, perioada de așteptare, interdicțiile sau limitările în cazul aplicării, particularitățile explozibile şi/sau inflamabile ale produsului şi ale ambalajului, măsurile de securitate la aplicarea produsului, metodele de acordare a primului ajutor medical în caz de intoxicare, denumirea comercială a preparatului, conținutul substanței active, forma preparativă, firma producătoare şi adresa juridică a acesteia, numărul lotului de marfă şi data fabricării ei, riscurile pe care le prezintă pentru om, animale şi mediu, acțiunea produsului, efectele secundare şi termenul în care acestea se manifestă, condițiile de păstrare şi ambalare, alte informații prevăzute în actele normative etc.
„Pregătiți soluția pentru tratarea culturilor într-o cantitate minimă, pentru a fi utilizată în totalitate la prelucrarea plantei; folosiți echipamente de protecție individuale: halate, mănuși impermeabile, ochelari, respiratoare, cizme, etc, pentru a preveni expunerea la pesticide sau pătrunderea acestora în organism prin ingerare, inhalare sau prin contact cu pielea; sectoarele aferente caselor de locuit se vor trata doar în cazul pericolului răspândirii în masă a dăunătorilor și a bolilor plantațiilor verzi, cu norma minimă de consum a preparatului; tratările se vor efectua în orele de dimineață sau de seară, pe timp fără vânt, în zile înnorate, la temperatura minimă a aerului; respectați termenul de așteptare din ziua ultimului tratament cu pesticide a culturii și recoltarea, indicat pe ambalaj”, precizează sursa citată.
Produsele de uz fitosanitar (pesticidele) se păstrează în locuri izolate, închise și inaccesibile pentru copii sau persoane străine.
Aplicarea pesticidelor pe loturile individuale (grădini, cotele individuale de pământ) prezintă un pericol pentru oameni, animale, păsările domestice, albine, în cazul când, elementar, nu se respectă cerințele menționate mai sus, rezumă Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.
Lucrările de reparație a unui drum regional din raionul Leova, în plină desfășurare
În Republica Moldova va fi creat Fondul pentru Eficiență Energetică
Premierul Dorin Recean: „Planul de creștere al Republicii Moldova, axat pe reforme și investiții, va duce la dezvoltare economică, salarii mai mari și o mai bună calitate a vieții”
Energocom anunță semnarea unui contract pe trei ani cu OMV Petrom. R. Moldova va achiziționa gaze naturale provenite din proiectul Neptun Deep
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, dotată cu utilaje performante cu sprijinul Cehiei
Aeroportul Internațional Chișinău a avut în aprilie un trend ascendent al traficului
Zeci de companii au primit în luna aprilie granturi oferite de Guvern și Uniunea Europeană
Peste 8,1 miliarde lei vor fi investite în următorii zece ani în modernizarea și extinderea rețelei electrice de transport a Republicii Moldova
BUGET PLUS // Ziua de 9 mai este termenul-limită pentru depunerea dosarelor în cadrul Programului „Curtea Europeană”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
CEC a acreditat observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor locale noi