
ANSA atenționează asupra utilizării pesticidelor în tratarea culturilor agricole. Recomandările specialiștilor
În contextul Săptămânii naționale de promovare a aplicării durabile a pesticidelor (produse de uz fitosanitar), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) încurajează cetățenii să utilizeze cât mai rar posibil pesticidele pentru a pune pe masă produse sigure și inofensive, transmite MOLDPRES.
Deși au un rol esențial în dezvoltarea agriculturii, pesticidele trebuie utilizate corect, pentru a evita orice efect toxic asupra omului și a mediului înconjurător. De aceea, specialiștii din cadrul ANSA vin cu informații și recomandări importante pentru cetățenii care vor utiliza pesticidele în gospodării.
„Procurați pesticide doar din magazinele agricole specializate, autorizate spre comercializarea acestora pentru populație, în ambalaj mic; consultați un specialist care activează în cadrul magazinului ( persoană instruită, cu studii în domeniu), referitor la dăunătorul culturii protejate, produsul recomandat în acest scop, norma de utilizare (concentrația); studiați atent informația de pe ambalaj”, explică ANSA.
Eticheta trebuie să conțină: modul de utilizare, căror culturi li se aplică şi/sau împotriva căror organisme dăunătoare se utilizează produsul, țara de origine, procedeul aplicat, doza (norma de consum), numărul de tratamente, termenul de descompunere, perioada de așteptare, interdicțiile sau limitările în cazul aplicării, particularitățile explozibile şi/sau inflamabile ale produsului şi ale ambalajului, măsurile de securitate la aplicarea produsului, metodele de acordare a primului ajutor medical în caz de intoxicare, denumirea comercială a preparatului, conținutul substanței active, forma preparativă, firma producătoare şi adresa juridică a acesteia, numărul lotului de marfă şi data fabricării ei, riscurile pe care le prezintă pentru om, animale şi mediu, acțiunea produsului, efectele secundare şi termenul în care acestea se manifestă, condițiile de păstrare şi ambalare, alte informații prevăzute în actele normative etc.
„Pregătiți soluția pentru tratarea culturilor într-o cantitate minimă, pentru a fi utilizată în totalitate la prelucrarea plantei; folosiți echipamente de protecție individuale: halate, mănuși impermeabile, ochelari, respiratoare, cizme, etc, pentru a preveni expunerea la pesticide sau pătrunderea acestora în organism prin ingerare, inhalare sau prin contact cu pielea; sectoarele aferente caselor de locuit se vor trata doar în cazul pericolului răspândirii în masă a dăunătorilor și a bolilor plantațiilor verzi, cu norma minimă de consum a preparatului; tratările se vor efectua în orele de dimineață sau de seară, pe timp fără vânt, în zile înnorate, la temperatura minimă a aerului; respectați termenul de așteptare din ziua ultimului tratament cu pesticide a culturii și recoltarea, indicat pe ambalaj”, precizează sursa citată.
Produsele de uz fitosanitar (pesticidele) se păstrează în locuri izolate, închise și inaccesibile pentru copii sau persoane străine.
Aplicarea pesticidelor pe loturile individuale (grădini, cotele individuale de pământ) prezintă un pericol pentru oameni, animale, păsările domestice, albine, în cazul când, elementar, nu se respectă cerințele menționate mai sus, rezumă Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.
Înghețurile de primăvară amenință culturile agricole. MAIA vine cu recomandări și măsuri de protecție
Șeful de la Energie, Dorin Junghietu, s-a întâlnit la Londra cu omologi din mai multe țări
Peste 100 de agricultori din Telița își vor putea iriga terenurile grație unui sistem modern construit cu sprijinul IFAD
Numărul mașinilor electrice înregistrate în Moldova a crescut constant în ultimii ani
Investiții de 27,3 milioane de lei în valori mobiliare de stat, în doar patru zile de la lansarea perioadei de subscriere
Antreprenorii autohtoni își pot promova produsele în România. Expoziția „Republica Moldova prezintă” va fi organizată în orașele Vaslui, Cluj și Brașov
Un nou record de producere a energiei din surse regenerabile. Ponderea acesteia a atins cota de 36 la sută
Curs valutar anunțat de BNM: Euro scade, iar dolarul crește
Reuniunea Constituenței FMI și Băncii Mondiale // Anca Dragu: „R. Moldova demonstrează că prin reforme și parteneriate strategice poate construi un viitor european”
Alegeri locale noi: CEC a aprobat simbolurile concurenților electorali pentru imprimarea în buletinele de vot
Monumentele istorice din Moldova vor putea fi restaurate cu bani din Fondul național al culturii
În Republica Moldova va fi instituit un sistem național de trasabilitate a produselor din tutun
Vicepremierul Mihai Popșoi va efectua o vizită de lucru în Polonia
Deputații se întrunesc miercuri în ședință plenară
Cristina Gherasimov, în vizită la elevii din Anenii Noi calificați în finala EuroQuiz 2025
Peste 17.000 de moldoveni au solicitat ambulanța în ultima săptămână
Președinta Maia Sandu participă la Congresul Partidului Popular European din Spania
Circa 1400 de tineri vor fi încorporați în serviciul militar în termen
2 mai va fi zi lucrătoare
Moldovenii stabiliți în Franța vor beneficia de pensii și alte prestații sociale în baza unui nou acord bilateral
Moldova va primi finanțare europeană prin Programul Interreg Europe 2021–2027
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Răstignirile de piatră din Călărași – mărturii ale credinței și artei populare
Kremlinul a respins propunerea lui Zelenski de a declara un armistițiu de 30 de zile
Autorităţile vor institui un control mai strict asupra microorganismelor modificate genetic
Polițiștii și carabinierii vor primi echipamente tactice moderne din partea Turciei