ro
Economie
27 Iunie, 2025 / 15:45
/ Acum 5 ore

ANSA atenţionează: eticheta alimentară, o sursă esențială de informare pentru consumatori

Ordinea ingredientelor de pe eticheta unui produs alimentar indică proporția acestora în compoziție. Conform normelor legale, ingredientele sunt listate în ordine descrescătoare, în funcție de cantitatea lor în produs, or, primul ingredient de pe listă este cel care se regăsește în cea mai mare proporție, transmite MOLDPRES.

„Această regulă este un element esențial al etichetării corecte și transparente, oferind consumatorului informații utile despre ceea ce conține produsul pe care urmează să îl achiziționeze. Eticheta unui produs alimentar nu este doar un ambalaj atractiv cu texte și imagini, ci un canal important de comunicare între producător și consumator. Pe lângă lista de ingrediente, eticheta mai include și alte detalii valoroase precum data expirării, valorile nutriționale, instrucțiunile de depozitare, precum și posibilii alergeni”, explică ANSA.

Potrivit sursei citate, este important de citit eticheta, fiindcă astfel pot fi evitate ingredientele nedorite, precum aditivi, conservanți sau coloranți artificiali; se Identifică alergenii care  pot afecta sănătatea (ex: gluten, lactoză, arahide). De asemenea, se află cât de natural sau procesat este un produs şi pot fi adaptate mai bine alegerile alimentare la stilul de viață sau la recomandările medicale.

„Încurajăm consumatorii să citească cu atenție etichetele produselor alimentare și să fie informați cu privire la ceea ce consumă.  Un consumator informat este un consumator protejat! Alege responsabil, citește eticheta”, rezumă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.