
ANSA vine cu recomandări pentru combaterea păduchilor de plante
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu o serie de recomandări importante pentru agricultori și grădinari în contextul intensificării atacurilor de afide (păduchi de plante) – insecte dăunătoare care afectează culturile de legume, cereale, pomi fructiferi, dar și plantele ornamentale sau de apartament, transmite MOLDPRES.
Potrivit ANSA, afidele sunt printre cei mai frecvenți și periculoși dăunători, provocând pagube considerabile în grădini și plantații. În acest context, ANSA recomandă aplicarea unor măsuri de prevenire și combatere eficiente, grupate în patru categorii.
„Este vorba de inspecția inițială a plantelor. La achiziționarea de plante, este esențial ca acestea să fie inspectate cu atenție pentru a evita introducerea involuntară a dăunătorilor în grădină sau cultură. Este recomandat ca plantele noi să fie monitorizate îndeaproape în primele zile după plantare. De asemenea, pentru reducerea riscului de infestare cu afide, se recomandă îndepărtarea regulată a lăstarilor și a drajonilor, unde afidele pot depune ouă și ierna; afânarea solului din jurul plantelor și combaterea buruienilor sunt măsuri care reduc habitatul propice pentru afide”, explică ANSA.
Conform sursei citate, utilizarea preparatelor fitosanitare rămâne cea mai eficientă soluție pentru combaterea afidelor în stadii avansate de infestare. Se pot folosi produse de contact sau sistemice, respectând dozele recomandate și perioadele de așteptare menționate pe eticheta produsului.
„Totodată, sunt indicate şi măsuri de control biologic. Combaterea biologică constă în aplicarea de preparate biologice sau introducerea de insecte benefice care se hrănesc cu afide: buburuze, călugărițe, viespi parazite – insecte naturale cu rol important în echilibrul ecosistemelor; preparatele biologice sunt eficiente doar dacă temperatura medie zilnică este de minimum +15°C și trebuie aplicate conform instrucțiunilor”, indică Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
ANSA recomandă utilizarea integrată a metodelor de combatere, pentru a reduce impactul asupra mediului și pentru a menține un control eficient asupra dăunătorilor. Agricultorii sunt îndemnați să consulte specialiștii fitosanitari locali înainte de aplicarea tratamentelor, pentru a alege soluțiile cele mai potrivite fiecărui tip de cultură.
Constantin Borosan va prelua din 1 septembrie funcția de director al ANRE
Raionul Căușeni a primit, în ultimii patru ani, investiții de la Guvern de peste 380 de milioane de lei. Dorin Recean: „Vom continua să investim în fiecare localitate”
GALERIE FOTO // Circulație deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1
Două proiecte pentru consolidarea sănătății animalelor în R. Moldova, aprobate de Guvern
Circulația a fost deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1 #MoldovaPoate
Reformele în sectorul energetic din Republica Moldova, descrise de revista „The Economist” drept un exemplu remarcabil în regiune
Euro și dolarul se apreciază
Guvernul dezminte informațiile privind lichidarea ADMA. Daniel Vodă: „Este un fals”
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Președintele Consiliului European, Antonio Costa: „Moldova este pregătită pentru următorii pași în procesul de aderare. UE rămâne un partener de încredere”
Prim-ministrul Dorin Recean: „Moldova este acasă în Europa. Primul summit cu UE confirmă direcția noastră ireversibilă”
Comisia Europeană va elibera prima tranșă de 270 de milioane de euro din cadrul Planului de creștere. Ursula von der Leyen: „Moldova are un loc în familia europeană”
Maia Sandu: „Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni”
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Maia Sandu: „Din octombrie, pentru tranzacțiile bancare cu Europa vom plăti mai puțin, iar până la sfârșitul anului, vom elimina complet tarifele de roaming”
Declarația comună a primului Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană
Summitul R.Moldova- UE: Bruxelles-ul, dispus să deschidă toate capitolele de negociere
Alegerile din comuna Boldurești, anulate. CEC anunță ședință pentru organizarea unui nou scrutin
Doi procurori, eliminați din concurs după ce CSJ le-a confirmat problemele de integritate
Igor Grosu: „Primul Summit Moldova–UE confirmă că țara noastră e pe drumul corect”
Zelenski a discutat cu Donald Trump despre sprijinul pentru Ucraina și perspectivele unui acord de pace
LIVE TEXT // Summitul Moldova-UE. Ursula von der Leyen: „Anunț eliberarea primelor 270 de milioane de euro în cadrul Planului de creștere pentru R. Moldova”
Alertă falsă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău, în ajunul summit-ului Moldova-UE
Curtea de Apel Nord obligă CEC să organizeze votarea repetată pentru funcția de primar al comunei Boldurești
Peste 100 de companii au primit granturi de circa 15 milioane de lei în luna iunie