
Apicultorii din țară vor fi ajutați să-şi înregistreze afacerile
Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) va ajuta pe parcursul acestui an mai mulți apicultori din țară să își înregistreze afacerile și să identifice surse de finanțare pentru afacerile apicole, inclusiv prin aplicarea la subvenții, transmite MOLDPRES.
Activitățile fac parte din proiectul “Dezvoltarea serviciilor pentru apicultori prestate de către ANARM”, implementat cu suportul Proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultură Performantă în Moldova.
Această inițiativă vine ca răspuns la provocările apicultorilor moldoveni în procesul de tranziție de la activitatea de hobby la afacere profitabilă. „În prezent, mulți apicultori rămân neînregistrați ca entități economice, ceea ce reprezintă o barieră în accesarea fondurilor pentru investiții (subvenții, credite, granturi etc.)”, a explicat Ion Maxim, preşedintele ANARM.
Pentru a veni în sprijinul apicultorilor, Asociaţia va oferi noi servicii de consultanță și suport pentru a-i ajuta pe apicultori să depășească aceste bariere. Astfel, apicultorii vor fi informați despre necesitatea înregistrării afacerilor, formele juridice de organizare ale activității de întreprinzător (Gospodării țărănești și Societăți cu Răspundere Limitată), procedurile de înregistrare, aspecte juridice și economice în activitatea antreprenorială.
„Apicultorii care își vor înregistra afacerea și vor participa la un program inițial de instruiri vor putea solicita vouchere, care vor permite să beneficieze în regim preferențial de asistența oferită de specialiștii ANARM. Serviciile vor putea fi accesate la cele trei Centre de instruire și consultanță în apicultură din cadrul Asociației, care își desfășoară activitatea în regiunea Nord - satul Hristici, raionul Soroca; regiunea Centru - s. Bardar, r. Ialoveni și regiunea Sud - municipiul Cahul, precum și la oficiul central al Asociației localizat în Chișinău”, indică sursa citată.
În cadrul aceluiași proiect, ANARM a inițiat elaborarea unei aplicații mobile, scopul căreia este de a facilita comunicarea producătorilor agricoli și a apicultorilor în privința stropirii culturilor agricole pentru a proteja albinele de otrăviri cu produse de uz fitosanitar. Aplicația urmează să fie testată, astfel încât, în prima jumătate a anului 2022, să fie lansată oficial pentru utilizare pe tot teritoriul Republici Moldova.
foto: ANARM
Înghețurile de primăvară amenință culturile agricole. MAIA vine cu recomandări și măsuri de protecție
Șeful de la Energie, Dorin Junghietu, s-a întâlnit la Londra cu omologi din mai multe țări
Peste 100 de agricultori din Telița își vor putea iriga terenurile grație unui sistem modern construit cu sprijinul IFAD
Numărul mașinilor electrice înregistrate în Moldova a crescut constant în ultimii ani
Investiții de 27,3 milioane de lei în valori mobiliare de stat, în doar patru zile de la lansarea perioadei de subscriere
Antreprenorii autohtoni își pot promova produsele în România. Expoziția „Republica Moldova prezintă” va fi organizată în orașele Vaslui, Cluj și Brașov
Un nou record de producere a energiei din surse regenerabile. Ponderea acesteia a atins cota de 36 la sută
Curs valutar anunțat de BNM: Euro scade, iar dolarul crește
Reuniunea Constituenței FMI și Băncii Mondiale // Anca Dragu: „R. Moldova demonstrează că prin reforme și parteneriate strategice poate construi un viitor european”
Cristina Gherasimov, în vizită la elevii din Anenii Noi calificați în finala EuroQuiz 2025
Peste 17.000 de moldoveni au solicitat ambulanța în ultima săptămână
Președinta Maia Sandu participă la Congresul Partidului Popular European din Spania
Circa 1400 de tineri vor fi încorporați în serviciul militar în termen
2 mai va fi zi lucrătoare
Moldovenii stabiliți în Franța vor beneficia de pensii și alte prestații sociale în baza unui nou acord bilateral
Moldova va primi finanțare europeană prin Programul Interreg Europe 2021–2027
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Răstignirile de piatră din Călărași – mărturii ale credinței și artei populare
Kremlinul a respins propunerea lui Zelenski de a declara un armistițiu de 30 de zile
Autorităţile vor institui un control mai strict asupra microorganismelor modificate genetic
Polițiștii și carabinierii vor primi echipamente tactice moderne din partea Turciei
Ziua Victoriei și Ziua Europei, celebrate în Republica Moldova printr-o serie de evenimente. Daniel Vodă: „Este important să marcăm Ziua de 9 mai cu omenie și fără politică”
A fost stabilit terenul pentru construcția Centrului de Reciclare și Management Ecologic pentru șapte localități
Speakerul Igor Grosu îndeamnă diaspora să se înregistreze pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie: „Suntem o singură familie, cu aceleași drepturi și visuri, fie că trăim în țară sau peste hotare”
Renumita soprană Nelly Miricioiu vine pentru prima dată la Chișinău pentru un masterclass de artă vocală
Guvernul a aprobat modificări ce vor aduce mai multă claritate în procesul de fabricare și comercializare a preparatelor și produselor din carne