
Consolidarea securității energetice și pregătirea pentru sezonul rece, discutate de Dorin Junghietu cu un grup de europarlamentari
Progresele Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, consolidarea securității energetice, dezvoltarea durabilă a sectorului energetic și pregătirea pentru sezonul rece au fost analizate de ministrul Energiei, Dorin Junghietu, și membrii Comisiei Speciale a Parlamentului European privind Scutul European pentru Democrație (EUDS), aflați într-o vizită oficială în țara noastră, transmite MOLDPRES.
Potrivit Ministerului Energiei, membrii Comisiei EUDS au salutat performanța Republicii Moldova în implementarea acquis-ului comunitar în domeniul energiei, precum și modul eficient în care au fost gestionate crizele de energie de către autorități.
„Apreciem sprijinul constant al Uniunii Europene în realizarea reformelor și obiectivelor noastre strategice: dezvoltarea infrastructurii, promovarea eficienței energetice și extinderea surselor regenerabile, pentru a asigura accesul cetățenilor la energie fiabilă, competitivă și accesibilă. Performanțele la capitolul energetic denotă angajamentul nostru ferm față de integrarea europeană și tranziția către un sistem energetic modern, rezilient și sustenabil”, a declarat ministrul Dorin Junghietu în timpul discuțiilor cu oficialii europeni.
În raportul anual al Secretariatului Comunității Energetice pentru 2024, Moldova s-a clasat pe primul loc dintre cele nouă țări non-UE părți ale Tratatului Comunității Energetice, cu un scor general de 66%.
Ministrul de asemenea a subliniat că, în ciuda campaniilor de dezinformare și a provocărilor geopolitice, Republica Moldova a reușit să-și consolideze securitatea energetică.
„În pofida tuturor narativelor răspândite în spațiul informațional și multiplelor falsuri promovate de oponenții politici, securitatea energetică a Republicii Moldova nu mai depinde de un singur furnizor. La Chișinău există un angajament politic clar pentru menținerea stabilității în regiune și pentru protejarea interesului public”, a reiterat Dorin Junghietu.
La întrevedere au fost evidențiate eforturile continue pentru creșterea gradului de interconectare a Moldovei la rețelele europene de energie electrică și de gaze naturale. Printre proiectele strategice au fost menționate Linia „Vulcănești – Chișinău”, LEA de 400 kV „Bălți –Suceava” și o viitoare interconexiune „Strășeni–Gutinaș”.
În ceea ce privește pregătirea pentru perioada de vară, când consumul de energie electrică este în creștere, ministrul Junghietu a enumerat dificultățile legate de capacitatea limitată de import din spațiul european, dar și soluțiile identificate – inclusiv utilizarea liniilor de 110 kV existente cu România și acordurile de urgență cu România și Ucraina.
Totodată, Dorin Junghietu a reiterat faptul că Moldova continuă să investească activ în tranziția verde: din anul 2020, capacitatea instalată în surse regenerabile a crescut de 8 ori.
”În ultimele luni Moldova atinge noi recorduri de producție a energiei verzi, iar media anuală de acoperire a consumului din surse regenerabile în anul 2025 se estimează la circa 20%”, a menționat oficialul.
Din delegația aflată în vizită la Chișinău fac parte Nathalie Loiseau, președinta Comisiei EUDS, Mika Aaltola și Eugen Tomac, membrii Comisiei EUDS, precum și eurodeputatul Siegfried Mureșan, președintele Delegației la Comitetul Parlamentar de Asociere UE–Republica Moldova. La întrevedere a participat și Corina Mocanu-Bonnin, consilier politic în cadrul Delegației UE în Republica Moldova.
A început instalarea primelor echipamente la Stația Electrică Chișinău. Dorin Junghietu: „Lucrările progresează, în pofida condițiilor meteo nefavorabile”
VIDEO // Linia Vulcănești-Chișinău va avea 503 piloni metalici, cu o greutate cumulată de peste 10.000 de tone – echivalentul Turnului Eiffel
Dotarea fermierilor moldoveni cu echipamente moderne, discutată de ministra Agriculturii în Japonia
Dolarul scade, iar euro își menține valoarea
Activitatea antreprenorilor independenți va fi reglementată prin lege. Doina Nistor: „Mai puține bariere și mai multă demnitate economică”
Guvernul va aloca peste 1,2 mln de lei pentru construcția unui acoperiș provizoriu la clădirea din Durleşti, avariată în urma unui incendiu
Peste 52 mln de lei au fost autorizați săptămâna trecută spre plată fermierilor sub formă de subvenții
Guvernul Japoniei examinează extinderea pentru R. Moldova a suportului în domeniul agricol şi procesare
Investiții de circa 550 de milioane de lei în valori mobiliare de stat în urma a patru sesiuni de subscriere
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a găzduit la Președinție peste 100 de elevi de la mai multe licee din capitală
Meteorologii prognozează pentru joi ploi slabe și maxime de 23 de grade Celsius
O nouă strategie prezentată de Comisia Europeană prevede crearea unui centru de securitate pentru Marea Neagră
Igor Grosu, la întrevederea cu ministrul Justiției al Italiei: „Contăm pe sprijinul Italiei în procesul de aderare la Uniunea Europeană”
Președinta Maia Sandu a vizitat expoziția de covoare azere de Ziua Independenței Republicii Azerbaidjan
Drumul național Hâncești-Lăpușna a fost inundat. Recomandările autorităților
Ambasadoarea Jana Costachi a prezentat scrisorile de acreditare la Dublin. Mesajul transmis moldovenilor de președintele Irlandei
Președinta EUDS, Nathalie Loiseau: „Moldova trebuie sprijinită să decidă liber, fără coerciție sau manipulare”
Deputații se întrunesc joi în ședință plenară
Germania va ajuta Ucraina să producă rachete fără restricție privind raza de acțiune
Alexandru Machidon a fost desemnat de CSP pentru funcția de Procuror General interimar
Guvernul susține o reacție fermă în cazurile de corupție. Daniel Vodă: „Fără toleranță față de mită”
Reacție tranșantă a Guvernului privind situația de la Primăria capitalei. Daniel Vodă anunță că nu se va da curs invitației privind dezbaterea publică a bugetului municipal
În 2024, în R. Moldova au fost efectuate peste 12.000 de operații de cataractă și 6.000 de protezări ale aparatului locomotor
Doi candidați s-au înscris pentru funcția de procuror general interimar
Republica Moldova a înregistrat în 2024 cea mai mare valoare a exporturilor de produse vitivinicole din ultimii zece ani