ro
Economie
29 Mai, 2025 / 09:32
/ Acum 1 zi

Consolidarea securității energetice și pregătirea pentru sezonul rece, discutate de Dorin Junghietu cu un grup de europarlamentari

Progresele Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, consolidarea securității energetice, dezvoltarea durabilă a sectorului energetic și pregătirea pentru sezonul rece au fost analizate de ministrul Energiei, Dorin Junghietu, și membrii Comisiei Speciale a Parlamentului European privind Scutul European pentru Democrație (EUDS), aflați într-o vizită oficială în țara noastră, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Energiei, membrii Comisiei EUDS au salutat performanța Republicii Moldova în implementarea acquis-ului comunitar în domeniul energiei, precum și modul eficient în care au fost gestionate crizele de energie de către autorități.

„Apreciem sprijinul constant al Uniunii Europene în realizarea reformelor și obiectivelor noastre strategice: dezvoltarea infrastructurii, promovarea eficienței energetice și extinderea surselor regenerabile, pentru a asigura accesul cetățenilor la energie fiabilă, competitivă și accesibilă. Performanțele la capitolul energetic denotă angajamentul nostru ferm față de integrarea europeană și tranziția către un sistem energetic modern, rezilient și sustenabil”, a declarat ministrul Dorin Junghietu în timpul discuțiilor cu oficialii europeni.

În raportul anual al Secretariatului Comunității Energetice pentru 2024, Moldova s-a clasat pe primul loc dintre cele nouă țări non-UE părți ale Tratatului Comunității Energetice, cu un scor general de 66%.

Ministrul de asemenea a subliniat că, în ciuda campaniilor de dezinformare și a provocărilor geopolitice, Republica Moldova a reușit să-și consolideze securitatea energetică.

„În pofida tuturor narativelor răspândite în spațiul informațional și multiplelor falsuri promovate de oponenții politici, securitatea energetică a Republicii Moldova nu mai depinde de un singur furnizor. La Chișinău există un angajament politic clar pentru menținerea stabilității în regiune și pentru protejarea interesului public”, a reiterat Dorin Junghietu.

La întrevedere au fost evidențiate eforturile continue pentru creșterea gradului de interconectare a Moldovei la rețelele europene de energie electrică și de gaze naturale. Printre proiectele strategice au fost menționate Linia „Vulcănești – Chișinău”, LEA de 400 kV „Bălți –Suceava” și o viitoare interconexiune „Strășeni–Gutinaș”.

În ceea ce privește pregătirea pentru perioada de vară, când consumul de energie electrică este în creștere, ministrul Junghietu a enumerat dificultățile legate de capacitatea limitată de import din spațiul european, dar și soluțiile identificate – inclusiv utilizarea liniilor de 110 kV existente cu România și acordurile de urgență cu România și Ucraina.

Totodată, Dorin Junghietu a reiterat faptul că Moldova continuă să investească activ în tranziția verde: din anul 2020, capacitatea instalată în surse regenerabile a crescut de 8 ori.

”În ultimele luni Moldova atinge noi recorduri de producție a energiei verzi, iar media anuală de acoperire a consumului din surse regenerabile în anul 2025 se estimează la circa 20%”, a menționat oficialul.

Din delegația aflată în vizită la Chișinău fac parte Nathalie Loiseau, președinta Comisiei EUDS, Mika Aaltola și Eugen Tomac, membrii Comisiei EUDS, precum și eurodeputatul Siegfried Mureșan, președintele Delegației la Comitetul Parlamentar de Asociere UE–Republica Moldova. La întrevedere a participat și Corina Mocanu-Bonnin, consilier politic în cadrul Delegației UE în Republica Moldova.