
Cu sprijinul Guvernului, o companie din R. Moldova se dezvoltă economic, dar şi cu grijă pentru un mediu curat
În pofida dificultăților economice, o companie din Republica Moldova a investit circa 400 mii de euro pentru construirea și dotarea unei stații de epurare a apelor reziduale. În cadrul proiectului Livada Moldovei, realizat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul Băncii Europene de Investiții și implementat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a fost contractat un credit preferențial, de peste 182 mii de euro, transmite MOLDPRES.
Compania exportă nuci și fructe uscate în Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie și mai nou în Japonia. Circa 60 la sută din produsele exportate dețin certificate internaționale BIO. Volumul exporturilor variază între 1500 – 3000 de tone de nuci și 600 tone de prune, anual. Întreprinderea a ajuns să asigure 250 locuri de muncă și planifică să extindă numărul de angajați care să îngrijească plantațiile de nuci și prune, dar să și participe la procesarea produselor.
„Producem responsabil, cu aplecare pentru sănătatea consumatorilor și cu grijă pentru mediu”
„Decizia de a investi în acest sistem de purificare a apelor reziduale a fost una firească pentru compania noastră. Activăm în satul Nimoreni de mai mulți ani și ne simțim responsabili pentru viitorul acestei localități și implicit viitorul copiilor noștri. Abordăm strategia zero deșeuri și valorificăm toate rezidirile rămase, rezultate în urma procesului tehnologic. Coaja de nuci și sâmburii de fructe sunt valorificate în calitate de combustibil. Apa utilizată în procesul tehnologic este purificată conform standardelor europene. Stația de epurare construită de noi a fost o provocare pentru că a trebuit să identificăm tehnologia cea mai eficientă și prestatorii de servicii care erau capabili să execute construcția. Am făcut și foarte multe drumuri pentru obținerea avizelor și aprobărilor emise de organele de control”, estimează Carmina Vicol, Administrator SRL Monicol.
Capacitatea de procesare a stației de epurare a apelor uzate este suficientă pentru a asigura necesitățile întreprinderii aflată în plină dezvoltare.”Cu suportul proiectului ”Livada Moldovei” am fost scutiți de plata TVA și a taxelor vamale la procurarea utilajelor necesare pentru stația de epurare. Alegerea soluției tehnologice a fost dificilă. Am consultat producători locali și din spațiul CSI. Până la urmă, am decis să apelăm la tehnologiile europene de epurare cu bacterii, tehnologii ce ne asigură filtrarea perfectă a apei. Recomandăm și celorlalți agenți economici să investească în așa sisteme. Acum ne aliniem la directivele europene ce țin de mediu. Și partenerii europeni care cumpără produsele noastre verifică minuțios, inclusiv impactul întreprinderii asupra mediului ambiant. Până la urmă, orice om ce ține la țara lui, la pământul lui, trebuie să fie responsabil pentru impactul de mediu al activității lui”, spune Carmina Vicol.
Proiectul Livada Moldovei, o şansă reală pentru producători
Cu suportul Băncii Europene de Investiții, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul proiectului ”Livada Moldovei” a facilitat acordarea unor împrumuturi preferențiale pentru implementarea a 610 proiecte investiționale, în domeniul agricol, în valoare de 102 milioane de euro.
Contribuția proprie a beneficiarilor a depășit rata planificată de 50 la sută din valoarea investițiilor, constituind peste 105 milioane de euro. Guvernul Republicii Moldova, prin scutirea la plata TVA și a taxelor vamale, a catalizat modernizarea sectorului agricol, stimulând achiziții de tehnologii, utilaje și mașini agricole de ultima generație.
O dezvoltare remarcabilă s-a constatat și în domeniul industriilor conexe, dar și a industriei de procesare a alimentelor.
Cor. Lilia Grubîi
VIDEO // A început instalarea cablurilor electrice pe Linia Vulcănești–Chișinău
Vicepremierul Vladimir Bolea: „Moldova contribuie activ la reconstrucția Ucrainei prin proiecte concrete și infrastructură modernă”
Biroul politici de reintegrare: „UE rămâne principalul partener economic extern al companiilor din regiunea transnistreană”
În Stăuceni va apărea un microoraș tehnologic pentru cercetare, educație și start-upuri
Parlamentul a ratificat un nou împrumut pentru eficientizarea termică a locuințelor din capitală
Consumul de gaze naturale a scăzut cu 40 la sută în iunie
Numărul contribuabililor persoane fizice ce desfășoară activități independente, în creștere după anularea patentei
Aeroportul Internațional Chișinău, între cele mai performante din Europa la capitolul creștere a traficului de pasageri
FOTO Lucrările pe șantierul ocolirii Vulcănești avansează, cu un progres de 80%
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”