
Cu sprijinul Guvernului, o companie din R. Moldova se dezvoltă economic, dar şi cu grijă pentru un mediu curat
În pofida dificultăților economice, o companie din Republica Moldova a investit circa 400 mii de euro pentru construirea și dotarea unei stații de epurare a apelor reziduale. În cadrul proiectului Livada Moldovei, realizat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul Băncii Europene de Investiții și implementat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a fost contractat un credit preferențial, de peste 182 mii de euro, transmite MOLDPRES.
Compania exportă nuci și fructe uscate în Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie și mai nou în Japonia. Circa 60 la sută din produsele exportate dețin certificate internaționale BIO. Volumul exporturilor variază între 1500 – 3000 de tone de nuci și 600 tone de prune, anual. Întreprinderea a ajuns să asigure 250 locuri de muncă și planifică să extindă numărul de angajați care să îngrijească plantațiile de nuci și prune, dar să și participe la procesarea produselor.
„Producem responsabil, cu aplecare pentru sănătatea consumatorilor și cu grijă pentru mediu”
„Decizia de a investi în acest sistem de purificare a apelor reziduale a fost una firească pentru compania noastră. Activăm în satul Nimoreni de mai mulți ani și ne simțim responsabili pentru viitorul acestei localități și implicit viitorul copiilor noștri. Abordăm strategia zero deșeuri și valorificăm toate rezidirile rămase, rezultate în urma procesului tehnologic. Coaja de nuci și sâmburii de fructe sunt valorificate în calitate de combustibil. Apa utilizată în procesul tehnologic este purificată conform standardelor europene. Stația de epurare construită de noi a fost o provocare pentru că a trebuit să identificăm tehnologia cea mai eficientă și prestatorii de servicii care erau capabili să execute construcția. Am făcut și foarte multe drumuri pentru obținerea avizelor și aprobărilor emise de organele de control”, estimează Carmina Vicol, Administrator SRL Monicol.
Capacitatea de procesare a stației de epurare a apelor uzate este suficientă pentru a asigura necesitățile întreprinderii aflată în plină dezvoltare.”Cu suportul proiectului ”Livada Moldovei” am fost scutiți de plata TVA și a taxelor vamale la procurarea utilajelor necesare pentru stația de epurare. Alegerea soluției tehnologice a fost dificilă. Am consultat producători locali și din spațiul CSI. Până la urmă, am decis să apelăm la tehnologiile europene de epurare cu bacterii, tehnologii ce ne asigură filtrarea perfectă a apei. Recomandăm și celorlalți agenți economici să investească în așa sisteme. Acum ne aliniem la directivele europene ce țin de mediu. Și partenerii europeni care cumpără produsele noastre verifică minuțios, inclusiv impactul întreprinderii asupra mediului ambiant. Până la urmă, orice om ce ține la țara lui, la pământul lui, trebuie să fie responsabil pentru impactul de mediu al activității lui”, spune Carmina Vicol.
Proiectul Livada Moldovei, o şansă reală pentru producători
Cu suportul Băncii Europene de Investiții, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul proiectului ”Livada Moldovei” a facilitat acordarea unor împrumuturi preferențiale pentru implementarea a 610 proiecte investiționale, în domeniul agricol, în valoare de 102 milioane de euro.
Contribuția proprie a beneficiarilor a depășit rata planificată de 50 la sută din valoarea investițiilor, constituind peste 105 milioane de euro. Guvernul Republicii Moldova, prin scutirea la plata TVA și a taxelor vamale, a catalizat modernizarea sectorului agricol, stimulând achiziții de tehnologii, utilaje și mașini agricole de ultima generație.
O dezvoltare remarcabilă s-a constatat și în domeniul industriilor conexe, dar și a industriei de procesare a alimentelor.
Cor. Lilia Grubîi
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Un brand din Moldova, model de succes pe piața din Kazahstan
UE sprijină modernizarea a 19 întreprinderi agricole din mediul rural cu granturi de peste 380 mii de lei
Constantin Borosan va prelua din 1 septembrie funcția de director al ANRE
Raionul Căușeni a primit, în ultimii patru ani, investiții de la Guvern de peste 380 de milioane de lei. Dorin Recean: „Vom continua să investim în fiecare localitate”
GALERIE FOTO // Circulație deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1
Două proiecte pentru consolidarea sănătății animalelor în R. Moldova, aprobate de Guvern
Circulația a fost deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1 #MoldovaPoate
Reformele în sectorul energetic din Republica Moldova, descrise de revista „The Economist” drept un exemplu remarcabil în regiune
Bronz european pentru luptătorii moldoveni Ion Bulgaru și Maxim Dimov
Viituri devastatoare în Texas. Cel puțin 50 de morți, circa 30 de copii dați dispăruți
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile