
Cultivarea topinamburului ar putea fi o nouă oportunitate de investiții în sectorul agroindustrial al țării
Chişinău, 20 oct. /MOLDPRES/. Cultivarea topinamburului ar putea fi o nouă oportunitate de investiții în agricultura autohtonă pentru investitori. Posibilitățile creșterii acestei culturi la nivel industrial în ţara noastră au fost discutate ieri de Vasile Şarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), şi experții unei companii, specializați în oferirea consultanței în managementul și dezvoltarea afacerilor, transmite MOLDPRES.
Părțile au discutat despre conceptul modelului de business pentru cultura de topinambur, au analizat investițiile și infrastructura necesară pentru lansarea unui proiect-pilot în țara noastră.
Vasile Şarban a menţionat că topinamburul este o plantă ce devine tot mai răspândită, cu un potențial competitiv pe piață și care aduce un profit consistent, mai ales că nu necesită o suprafață mare de teren pentru a fi cultivată. „Dacă ar fi să aplicăm tehnologii moderne și soluții inovative, atunci ar fi posibilă obținerea unor produse noi, benefice pentru sectorul producerii furajelor, pentru domeniul alimentar, al sănătății și cel veterinar, fiind o sursă de producere a combustibilului din biomasă și având proprietăți melifere etc.”, a explicat oficialul.
Potrivit responsabilului de la MAIA, producția de topinambur ajunge la o medie de 40 t/ha. Totodată, pentru comparație, dacă dintr-un hectar de sfeclă de zahăr se obține circa 2.2 tone de zahăr, atunci dintr-un hectar de topinambur pot fi obținute circa 4,8 tone de fructoză, ce este utilizată ca înlocuitor de zahăr de către persoanele ce suferă de diabet.
„Această cultură este uitată de moldoveni, însă ar putea aduce profituri veritabile, motiv pentru care proiectul pilot va fi elaborat și destinat investitorilor interesați în dezvoltarea afacerilor agricole în Republica Moldova”, a menţionat Vasile Şarban.
Topinamburul (Helianthus tuberosus), numit și „picioică”, „măr-de-pământ”, „morcov-porcesc”, „nap porcesc”, „pere-iernatice”, „guli", „cartoful săracilor" (din maghiară) este o plantă din familia Asteraceae, aparținând, ca și floarea soarelui, genului Helianthus. Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemeni cartofului, tuberculii subterani. Numele de topinambur provine de la tribul amerindian "Topinambas". Tuberculii de topinambur au un gust dulceag, deoarece conțin inuline, un grup de oligozaharide ce conțin fructoză. Ei pot fi folosiți în salate sau fierți în apă sărată, sau fripți ca și cartofii pai, sau ca suc obținut din tuberculi. A început să fie utilizat tot mai mult ca hrană pentru bolnavii de diabet, deoarece conține un polizaharid care este suportat de bolnavii cu glicemia crescută. Mai poate fi utilizat și la obținerea unor băuturi alcoolice.
Foto: MAIA
Diplomație prin agricultură în satul Ustia. Membri ai corpului diplomatic acreditați la Chișinău au cules cireșe și au degustat bucate tradiționale și vinuri autohtone
Sprijin financiar și tehnic pentru 15 inițiative de antreprenoriat social din stânga Nistrului
Guvernul investește 628 de milioane de lei în modernizarea drumurilor din 132 de localități, prin programul „Europa este aproape”
Agenția Rezerve Materiale a livrat ultimele 250 de tone de motorină către CFM
Lucrări de construcție a apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași: restricții temporare de circulație
Dialog social în sectorul construcțiilor// Vladimir Bolea: „Politicile noastre prind viață prin agenții economici”
Drumarii amenajează un sens giratoriu provizoriu pentru sporirea siguranței rutiere în raionul Căușeni
Motorina continuă să se scumpească, iar benzina se ieftinește ușor
Marketingul, distribuirea sau vânzarea instrumentelor financiare derivate - interzise prin lege. Cei care nu se conforma restricțiilor riscă amenzi de până la 1 milion de lei
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro