
Decizia de aprobare a achiziției Portului Giurgiulești de către „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, salutată de București
Autoritățile române salută decizia Consiliului pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului care a aprobat solicitarea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța de a achiziționa compania „Danube Logistics”, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești, transmite MOLDPRES.
Poziția a fost exprimată în timpul vizitei la Chișinău a ministrei Afacerilor Externe a României, Silvia-Oana Țoiu.
„Salutăm decizia luată de Consiliul pentru examinarea investițiilor de importanță pentru securitatea statului, de aprobare a cererii „Administrației Porturilor Maritime” Constanța de a cumpăra „Danube Logistics”, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Este o decizie pe care o susținem cu prioritate în continuare”, a declarat ministra Afacerilor Externe de la București, Silvia-Oana Țoiu, la conferința de presă susținută la Chișinău împreună cu vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a aprobat recent solicitarea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD - investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești.
Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde.
La mijlocul lunii aprilie, BERD, proprietarul Portului Internațional Liber Giurgiulești, a lansat procesul de licitație internațională, pentru a identifica potențiali investitori care pot sprijini în continuare dezvoltarea principalului port maritim și fluvial al Republicii Moldova.
Ulterior, la sfârșitul lunii iunie, BERD a anunțat că a recepționat mai multe oferte din partea unor investitori regionali și internaționali privind achiziționarea Portului și că se află în negocieri avansate cu ofertanții selectați.
În anul 2021, BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics, devenind unicul proprietar al Danube Logistics SRL, operatorul portului.
Portul Giurgiulești este un nod logistic de importanță strategică ce oferă importatorilor și exportatorilor servicii de transbordare și depozitare a mărfurilor, cu acces la o infrastructură de transport trimodală.
Portul este amplasat pe sectorul maritim al fluviului Dunărea și permite acostarea navelor fluviale și a navelor maritime cu pescaj de până la 7 m și o capacitate de până la 10.000 tone. Fiind principalul port al țării, acesta gestionează peste 70% din comerțul exterior pe apă al Moldovei, asigurând lanțurile de aprovizionare pentru diverse tipuri de mărfuri și aducând beneficii semnificative economiei moldovenești.
Republica Moldova va contracta un credit de 25 milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului energetic
Încasările Serviciului Vamal la bugetul fiscal, în creștere cu 1,1% față de cifra de control
Toate proiectele de dezvoltare gestionate de Guvern, integrate pe o platformă unică
Ministrul Dorin Junghietu a reafirmat angajamentul Republicii Moldova față de integrarea deplină în piața energetică europeană
Curs valutar anunțat de BNM: Euro se apreciază
A intrat în vigoare legea ce interzice marketingul, distribuirea sau vânzarea instrumentelor derivate
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
Italia, pe locul trei al partenerilor comerciali ai Republicii Moldova din UE. Schimburi comerciale de 716 mln de dolari în 2024
Recepția finală a drumului de ocolire Comrat: un nou standard de infrastructură rutieră pentru sudul R. Moldova
Procuratura Generală pregătește actele necesare pentru extrădarea lui Vladimir Plahotniuc
Rada de la Kiev a votat pentru limitarea autonomiei agenţiilor anticorupţie, la o zi după un amplu raid al serviciului de securitate
Patru formațiuni politice de opoziție au anunțat crearea unui bloc electoral pentru alegerile parlamentare
Un nou parteneriat pentru împădurirea Moldovei, lansat de Ministerul Mediului și un agent economic
Construcția Liniei electrice Vulcănești–Chișinău avansează, cu un progres de implementare a proiectului de 76%
Sistem modern de irigare dat în exploatare la Telița, Anenii Noi, cu sprijinul Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă
INTERVIU MOLDPRES // Dan Perciun: „Ne propunem un curriculum nou, cu manuale noi, în 2027. Cunoștințele trebuie prezentate într-o lumină nouă”
Forțele speciale ruse au descins în redacția unui cunoscut canal de Telegram
Achiziții de peste 92 milioane de lei, lansate de MEC pentru dotarea cantinelor școlare din Chișinău
Republica Moldova, reprezentată în premieră la Jocurile Europene Paralimpice de Tineret
Președintele Parlamentului, în discuții cu ministra Afacerilor Externe a României: „Aderarea la Uniunea Europeană este unica soluție pentru Republica Moldova”
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Ministra Afacerilor Externe a României, Oana-Silvia Țoiu
Hidrologii au emis Cod roșu de scurgere redusă pe Nistru, Prut și râurile mici
Promo-LEX a lansat Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Un copil a fost ucis în Kramatorsk, unde rușii au lansat bombe glisante. Odesa și Sumî, lovite de drone
O nouă perioadă de subscriere pentru valori mobiliare de stat, lansată de Ministerul Finanțelor