ro
Economie
22 Iulie, 2025 / 00:35
/ Acum 8 ore

Energocom preia oficial rolul de furnizor principal de gaze naturale. Daniel Vodă: „Este un pas concret spre consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova”

Republica Moldova intră într-o etapă nouă în sectorul gazelor naturale, odată cu separarea furnizării de activitățile de transport și distribuție – un proces cunoscut sub denumirea de „unbundling”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Energiei, începând cu 1 august, compania de stat Energocom va prelua oficial rolul de furnizor principal de gaze naturale. Dacă Moldovagaz nu finalizează separarea activităților până la 31 iulie, aceasta își va pierde licența de furnizare, păstrând doar funcția de distribuitor, prin gestionarea rețelelor locale.

„Este un pas concret spre consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova. Până acum, Moldovagaz controla întreg lanțul – de la furnizare, la transport și distribuție – blocând astfel concurența și reformele necesare sectorului energetic”, a explicat Vodă.

Energocom, compania desemnată să asigure furnizarea gazelor către consumatori, este deja pregătită pentru sezonul rece. Aceasta a achiziționat peste 350 de milioane metri cubi de gaze pentru iarna 2024–2025 și un total de peste 830 milioane metri cubi în cursul acestui an, majoritatea din România și alte state membre ale Uniunii Europene. Prețul mediu de achiziție este de 444 dolari pentru o mie de metri cubi.

Livrările nu mai au nicio legătură cu Gazprom. În prezent, Energocom procură gaze de pe bursa internațională, prin mecanisme transparente și competitive, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al BERD.

„Afirmațiile că Moldova ar cumpăra în continuare gaze rusești prin intermediari sunt false. Astăzi, gazele se procură la bursă, prin mecanisme transparente, la prețuri competitive”, a subliniat Vodă. 

Autoritățile anunță și un calendar de liberalizare a pieței, care va permite marilor consumatori și, ulterior, cetățenilor să își aleagă liber furnizorul de gaze. Un comparator online de prețuri va fi disponibil pentru a facilita accesul consumatorilor la informații transparente.

Ministerul Energiei califică această reformă drept „un pas esențial” pentru consolidarea securității energetice și deschiderea pieței către concurență, în beneficiul direct al consumatorilor.