ro
Economie
18 Iulie, 2025 / 12:18
/ Acum 17 ore

Proiectele de dezvoltare rurală aduc beneficii directe fermierilor și comunităților din sate

Fermierii și locuitorii din mediul rural beneficiază tot mai mult de proiecte care depășesc sfera agricolă și contribuie la modernizarea infrastructurii locale, a serviciilor publice și a condițiilor de trai. În ultimii ani, dezvoltarea rurală a devenit o prioritate pentru autorități, fiind sprijinită financiar prin mai multe programe naționale, transmite MOLDPRES.

Unul dintre cele mai importante instrumente este Programul LEADER, care a facilitat, în perioada 2022–2024, implementarea a 1.409 proiecte în valoare de peste 168,5 milioane lei.

„Aceste inițiative au vizat renovarea și dotarea școlilor și grădinițelor; amenajarea spațiilor publice; sprijinirea meșteșugurilor locale și conservarea patrimoniului cultural; dezvoltarea infrastructurii turistice și a serviciilor comunitare”, explică Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Programul este dedicat localităților rurale care fac parte din Grupurile de Acțiune Locală (GAL). În prezent, în Republica Moldova funcționează 54 de GAL-uri, care acoperă peste 61% din teritoriul țării și includ 513 unități administrativ-teritoriale. Finanțarea este asigurată din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Pe lângă Programul LEADER, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) susține investițiile în infrastructura economică rurală. Prin măsura de subvenționare în avans, autoritățile publice locale au obținut fonduri pentru reabilitarea drumurilor și construcția sistemelor de alimentare cu apă.

În anul 2023, au fost depuse 31 de cereri de finanțare, iar în 2024 au fost realizate plăți pentru reabilitarea și construcția a peste 21 de kilometri de drumuri, cu o valoare totală de aproximativ 67 milioane de lei.

Aceste investiții consolidează infrastructura rurală și îmbunătățesc condițiile de viață și activitate economică pentru fermieri și întreaga populație din sate.