
Expert economic: „Bugetul municipiului Chișinău pentru 2021 este „cel mai ambițios buget din istoria capitalei”
Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2021 este „cel mai ambițios buget din istoria capitalei”, care „rupe paradigma de până în prezent a construcției bugetare”, susține expertul Veaceslav Ioniță, transmite MOLDPRES.
Expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” afirmă că bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2021 se deosebește de toate celelalte bugete aprobate și executate prin cheltuielile planificate, deficitul înregistrat, împrumuturile pentru dezvoltare și programul investițional.
Potrivit lui Ioniță, o deosebire esențială a bugetului municipiului Chișinău pentru anul 2021 este majorarea cu 1,3 miliarde de lei a cheltuielilor bugetare. ”Este cea mai mare creștere planificată din istoria capitalei, de 2,4 ori mai mult decât cele mai mari creșteri înregistrate în ultimii doi ani”, a remarcat expertul.
O altă diferență observată de expertul economic ține de deficitul bugetar. „Pentru 2021, cheltuielile bugetare se planifică cu aproape 22% mai mari decât veniturile bugetare”, a spus Ioniță.
Conform lui Veaceslav Ioniță, în acest moment asistăm la o nouă etapă de dezvoltare locală în Republica Moldova: împrumuturi de dezvoltare.
„Este cel mai ambițios și mare program de împrumuturi care a fost votat vreo dată de către autoritățile municipale. Dacă va reuși să realizeze acest buget ambițios, atunci Primăria capitalei în 2021 deschide o nouă etapă de formare a bugetelor locale, bazate pe împrumuturi de dezvoltare. Anume împrumuturile pentru dezvoltare sunt cheia succesului și mecanismele prin care s-au dezvoltat orașele moderne. În acest context nou, apare necesitatea stringentă de a dezvolta în Republica Moldova noi instrumente financiare, cum ar fi obligațiunile municipale”, a explicat Veaceslav Ioniță.
Proiectul de buget pe anul 2021 al municipiului Chișinău prevede venituri în sumă de 4,66 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat 2,64 miliarde lei și cheltuieli în sumă de 5,95 miliarde de lei. Deficitul preconizat este de 1,28 miliarde de lei.
„Deficitul este datorat proiectelor pe care le vom implementa, procurării autobuzelor și extinderea a două străzi”, a argumentat anterior primarul capitalei Ion Ceban. În același timp, edilul a spus că deficitul va fi acoperit din taxele municipale, de unde vor fi încasate peste o sută de milioane de lei, dar și alte activități municipale.
foto: facebook.com/Ion.Ceban.public/photos
VIDEO // A început instalarea cablurilor electrice pe Linia Vulcănești–Chișinău
Vicepremierul Vladimir Bolea: „Moldova contribuie activ la reconstrucția Ucrainei prin proiecte concrete și infrastructură modernă”
Biroul politici de reintegrare: „UE rămâne principalul partener economic extern al companiilor din regiunea transnistreană”
În Stăuceni va apărea un microoraș tehnologic pentru cercetare, educație și start-upuri
Parlamentul a ratificat un nou împrumut pentru eficientizarea termică a locuințelor din capitală
Consumul de gaze naturale a scăzut cu 40 la sută în iunie
Numărul contribuabililor persoane fizice ce desfășoară activități independente, în creștere după anularea patentei
Aeroportul Internațional Chișinău, între cele mai performante din Europa la capitolul creștere a traficului de pasageri
FOTO Lucrările pe șantierul ocolirii Vulcănești avansează, cu un progres de 80%
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”