
În aprilie 2025, AIPA a autorizat spre plată circa 209 milioane de lei, destinaţi fermierilor sub formă de subvenţii
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunţă că, în luna aprilie 2025, a autorizat spre plată 208,7 milioane de lei, surse ce sunt orientate către fermieri, pe diferite mecanisme de subvenționare, transmite MOLDPRES.
„Pentru forma de plată complementară au fost autorizate spre plată 49,42 mil de lei pentru 409 cereri de subvenționare. Majoritatea surselor financiare alocate în luna precedentă au fost orientate pentru acoperirea ratei creditelor investiționale (32,8 mil. lei), pentru dezvoltarea agriculturii ecologice (7,76 mil. lei), dar și pentru defrișarea plantațiilor multianuale (7,21 mil. lei). Doar în luna aprilie, s-a autorizat subvenții pentru desfrișarea a circa 561,2 ha de plantații vitivinicole, de măr, vișin, nuc, cireș, prun și cais”, explică AIPA.
De asemenea, pentru forma de plată în avans s-au autorizat 37,15 mil de lei. Majoritatea proiectelor investiționale pentru care s-au autorizat subvenții au fost redirecționate pentru afacerilor apicole. Doar în baza cererilor autorizate recent, s-a subvenționat procurarea a circa 2 220 de familii de albine și 2 535 stupi, potrivit sursei citate.
„Pentru forma de plată post-investițională s-a autorizat suma de circa 86 mil. lei, pentru 219 cereri de subvenționare. Prin numărul de cereri depuse la măsura post-investițională a fost posibilă achiziționarea a aproximativ 50 de tractoare, 20 cultivatoare, 18 grape, 17 hedere, 10 cositori, șase distribuitoare de îngrășăminte, șase combine, dar și altă tehnică agricolă precum: semănători, tăvăluguri, tocătoare de resturi vegetale, stropitori etc. Pentru plățile directe în sectorul zootehnic, per kilogram de produs, au fost autorizate 2,16 mil. lei pentru cinci cereri recepționate în anul curent”, indică AIPA.
Conform Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, suma autorizată în luna aprilie pentru măsurile destinate Programului LEADER a constituit 22,58 mil. lei. „5,24 mil. lei au fost autorizate pentru funcționarea a 20 Grupuri de Acțiune Locală, iar restul surselor financiare sunt alocate pentru implementarea strategiilor de dezvoltare locală. Sursele financiare destinate sectorului public au drept țintă amenajarea a 21 teritorii adiacente zonelor publice, inclusiv șase parcuri, dotarea a nouă edificii publice cu mobilier sau alte utilități, dintre care patru sunt grădinițe. De asemenea, au mai fost demarate șase proiecte de eficientizare energetică, un proiect privind amenajarea pieței agroalimentare, iar în trei localități rurale urmează a se moderniza/asigura cu sisteme de colectare a deșeurilor etc.”, menţionează AIPA.
La fel, sectorul antreprenorial urmează să investească sursele financiare autorizate în proiecte investiționale precum: procurarea a circa 34 unități de tehnică și echipament agricol modern, trei proiecte vizează instalarea panourilor fotovoltaice, alte trei au drept scop promovarea turismului rural.
Sursele financiare autorizate pentru solicitanții LEADER din sectorul civic urmează a fi distribuite pentru dotarea/renovarea și modernizarea a 13 edificii din mediul rural, alte două proiecte vizează eficientizarea sectorului energetic.
Suma autorizată pentru compensarea prețului la energia electrică este de circa 11,4 mil. lei pentru 780 cereri recepționate.
563 de beneficiari unici au beneficiat de compensații pentru energia electrică în temeiul cererilor depuse la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
Carburanții se ieftinesc. Noile prețuri anunțate de ANRE
OPEM, desemnat operator pentru realizarea cuplării internaționale a piețelor energiei electrice
Produsele moldovenești, promovate la expoziția „Republica Moldova Prezintă”, desfășurată la Brașov
Încasări de 766 milioane de lei, raportate de Serviciul Vamal timp de o săptămână
Euro și dolarul cresc ușor în ultima zi din iunie
Subscrierile de VMS din trimestrul II s-au încheiat. Câți bani au investit moldovenii în aceste valori mobiliare
Compensații la energie acordate antreprenorilor de către Guvern // „Ajutorul oferit de stat a avut o contribuție în menținerea prețurilor”
Președinta Maia Sandu, mesaj de susținere pentru antreprenori: „Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a șterge hotarul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Antreprenorului: „Sărbătorim oamenii care construiesc acasă o economie modernă”
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice
CSAT: România va continua să sprijine Ucraina în lupta pentru apărarea suveranității sale.
Geniștii Armatei Naționale au neutralizat 22 de obiecte explozive din al Doilea Război Mondial în luna iunie
Trei localități din municipiul Chișinău vor beneficia de o rețea modernă de canalizare
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie: „Ideile și experiențele lor sunt extrem de valoroase”
Republica Moldova atinge un nou record de energie regenerabilă: pe 29 iunie, ponderea a depășit 48%
Luna iulie va fi cu temperaturi ridicate și precipitații reduse
Investițiile în eficiența energetică a clădirilor pot reduce cheltuielile pentru resurse energetice cu circa 120 milioane de lei
Cinci pacienți cardiaci au fost operați prin tehnici minim-invazive la SCR „Timofei Moșneaga”