
Întreprinderile mici şi mijlocii din ţară sunt încurajate să implementeze eco-inovațiile
Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Promovarea eco-inovațiilor în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) autohtone a fost abordată în cadrul unui atelier de lucru, desfășurat astăzi, cu participarea reprezentanților Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), autorităților publice, mediului de afaceri, mediului academic și partenerilor de dezvoltare, transmite MOLDPRES.
„Promovarea bunelor practici de transfer tehnologic şi afaceri inovaționale, precum și familiarizarea cu studiile de caz privind eco-inovațiile existente în țările membre ale Uniunii Europene, vor contribui la consolidarea capacităților în domeniul eco-inovației IMM-urilor din Republica Moldova și va permite preluarea celor mai bune practici. Eco-inovarea poate să fie soluția care va conduce inevitabil la realizarea progreselor în atingerea obiectivului de dezvoltare economică durabilă”, a declarat Vasile Vulpe, șef de direcție în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii.
Potrivit reprezentantului MEI, în conformitate cu Raportul național privind evaluarea performanțelor dezvoltării economiei verzi, s-a constatat că doar 3% din inovații sunt aplicate în practică în sectorul de afaceri din Republica Moldova. „În comparație cu media UE și țările din regiune, acesta este un indicator foarte mic și credem că lansarea unui proces de promovare a eco-inovațiilor la nivel național, la care asistăm astăzi, va schimba această tendință”, a estimat sursa citată.
La rândul său, Iulia Costin, directorul general al ODIMM, a relevat că implementarea eco-inovațiilor în cadrul activității întreprinderilor mici și mijlocii reprezintă una din soluțiile viabile pentru adaptarea la condițiile și provocările dificile apărute în ultima perioadă. „Adaptarea practicilor eco-inovative de către întreprinderi va favoriza dezvoltarea acestora și va oferi un potențial sporit de a face față presiunii concurențiale existente atât din interiorul țării, cât și din exterior”, a spus Costin.
Promovarea eco-inovațiilor în rândul IMM-urilor reprezintă una dintre cele trei etape ale Programului Ecologizarea IMM-urilor. Acesta va oferi Republicii Moldova o serie de oportunități pentru a beneficia de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană, precum și de a atinge obiectivele prevăzute în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.
foto: ODIMM
Roaming gratuit pentru moldoveni în UE din 2026. Doina Nistor: „Vom vorbi la aceleași tarife ca acasă”
Doina Nistor: „Moldova face pași concreți spre o economie modernă, investiții strategice, sprijin pentru antreprenori și regim fiscal pentru freelanceri”
Legea care va reglementa subvenționarea în agricultură, publicată în Monitorul Oficial
Premierul Dorin Recean: Guvernul a oferit, în ultimii ani, cel mai mare sprijin financiar pentru agricultori - 6 miliarde de lei
Energocom a procurat în iunie energie electrică la un preț de 109 euro/MWh
Carburanții se ieftinesc la început de săptămână
Peste 26 de mln de lei, sprijin financiar pentru agricultori: AIPA a autorizat noi plăți în perioada 30 iunie – 4 iulie
Procedura de corectare a plăților la bugetul asigurărilor sociale de stat a fost simplificată. CNAS anunță principalele modificări
Sancțiuni de peste 9,7 milioane de lei, aplicate de Fisc în urma controalelor efectuate în prima jumătate a anului
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova
Președinta Maia Sandu în vizită la Varșovia: „R. Moldova este mândră să fie alături de Polonia și împreună să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”
ANSA lansează un nou modul digital de înregistrare pentru fermele de porci