Ministerul Economiei a făcut publică prognoza actualizată a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2016-2019
Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. Ministerul Economiei anticipează o creștere a economiei moldoveneşti cu 1 la sută în anul 2016 comparativ cu anul precedent, faţă de 1,5 la sută, cît estima în octombrie anul trecut, și o revenire pe o creștere de 2,5-4 la sută în anii 2017-2019, informează MOLDPRES.
Prognoza actualizată a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2016-2019 a fost discutată joi în cadrul Consiliului Consultativ pe lîngă Ministerul Economiei. Scăderea economiei în Rusia, criza în Ucraina şi redresarea economiilor în ţările UE au determinat Ministerul Economiei să ajusteze previziunile la noile realităţi.
Pe de altă parte, potrivit estimărilor, recuperarea sectorului agricol după un an dificil pentru sector 2015 va aduce o contribuţie pozitivă asupra sectorului real și exporturilor. Experți ministeriali se așteaptă la o creștere cu 7 la sută a volumului producției agricole. ”Creșterea volumului produselor agricole, precum și celor substituibile și complementabile celor de import, vor avea un efect pozitiv asupra activității în sectorul industrial. Însă, reieșind din contextul intern şi extern actual, activitatea sectorului real va avea un ritm relativ scăzut în acest an”, menționează Ministerul Economiei. Astfel, se estimează că în anul 2016 producția industrială va înregistra o creștere de 2 la sută, comparativ cu anul 2015.
Exportul se va micșorea cu 6 la sută față de anul 2015, urmare a tendințelor de dezvoltare a agriculturii şi industriei, cererii externe reduse, în special, din partea Federației Ruse, precum și scăderii prețurilor pe piața mondială la produsele agricole.
În opinia ministrului Economiei, Octavian Calmîc, riscurile probabile care pot contribui la modificarea scenariului de prognoză pentru anul curent ţin de domeniul bancar, instrumentele de politica monetar-creditară, fluctuațiile prețurilor mondiale la petrol, creșterea economică slabă și presiunile deflaționiste în ţările zonei euro, incertitudinea sectorului agrar pentru anul 2016.
Prognoza de creștere a economiei cu 2,5-4 la sută în anii 2017-2019 se bazează pe îmbunătățirea contextului economico-financiar la nivel mondial, promovarea mai intensă a exporturilor pe piața UE, dezvoltarea şi susținerea întreprinderilor din sectorul real și privat din partea statului, inclusiv prin atragerea investițiilor străine directe în economia națională, promovarea unei politici fiscale prudente şi implementarea reformelor menite să reducă cheltuielile publice ineficiente. De asemenea, asigurarea stabilității financiare prin menținerea ratei inflației la nivel redus şi stabilității cursului de schimb etc.
Conform estimărilor, creșterea PIB în anii 2017-2019 va fi generată de creșterea anuală în termeni reali a producției industriale cu 4,7 la sută şi a producției agricole cu 3,7 la sută, în rezultatul reorientării politicii investiționale spre programe de performanță, modernizării întreprinderilor autohtone, infrastructurii şi dezvoltării micului business.
Factorul important care va contribui la creșterea economiei naționale, în opinia specialiștilor de la ministerul Economiei, va fi majorarea investițiilor în active materiale pe termen lung, creșterea competitivității produselor autohtone pe piaţa externă, majorarea ofertei interne, extinderea bazei productive şi, respectiv, a celei de impozitare şi crearea surselor suplimentare pentru bugetul public naţional. Însă, avînd în vedere situația economică curentă se prevede că volumul investițiilor în active materiale pe termen lung se va majora cu o rată medie anuală de circa 2,5% în anii 2017-2019.
(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)
Asociaţia Moldova Fruct își trasează direcțiile de activitate cu sprijin internațional
Încasările Fiscului la buget, în creștere cu 4,6 miliarde de lei în prima jumătate a anului
Antreprenorii începători și cei care doresc să inițieze o afacere pot beneficia de instruiri gratuite
Dolarul scade cu 12 bani, iar euro crește ușor
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
Republica Moldova atinge un nou record de energie regenerabilă: pe 29 iunie, ponderea a depășit 48%
Investițiile în eficiența energetică a clădirilor pot reduce cheltuielile pentru resurse energetice cu circa 120 milioane de lei
Secretariatul Comunității Energetice a salutat progresele Republicii Moldova în integrarea în piața energetică a UE
Vremea se menține stabilă, fără precipitații
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”