Ministerul Economiei a făcut publică prognoza actualizată a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2016-2019
Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. Ministerul Economiei anticipează o creștere a economiei moldoveneşti cu 1 la sută în anul 2016 comparativ cu anul precedent, faţă de 1,5 la sută, cît estima în octombrie anul trecut, și o revenire pe o creștere de 2,5-4 la sută în anii 2017-2019, informează MOLDPRES.
Prognoza actualizată a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2016-2019 a fost discutată joi în cadrul Consiliului Consultativ pe lîngă Ministerul Economiei. Scăderea economiei în Rusia, criza în Ucraina şi redresarea economiilor în ţările UE au determinat Ministerul Economiei să ajusteze previziunile la noile realităţi.
Pe de altă parte, potrivit estimărilor, recuperarea sectorului agricol după un an dificil pentru sector 2015 va aduce o contribuţie pozitivă asupra sectorului real și exporturilor. Experți ministeriali se așteaptă la o creștere cu 7 la sută a volumului producției agricole. ”Creșterea volumului produselor agricole, precum și celor substituibile și complementabile celor de import, vor avea un efect pozitiv asupra activității în sectorul industrial. Însă, reieșind din contextul intern şi extern actual, activitatea sectorului real va avea un ritm relativ scăzut în acest an”, menționează Ministerul Economiei. Astfel, se estimează că în anul 2016 producția industrială va înregistra o creștere de 2 la sută, comparativ cu anul 2015.
Exportul se va micșorea cu 6 la sută față de anul 2015, urmare a tendințelor de dezvoltare a agriculturii şi industriei, cererii externe reduse, în special, din partea Federației Ruse, precum și scăderii prețurilor pe piața mondială la produsele agricole.
În opinia ministrului Economiei, Octavian Calmîc, riscurile probabile care pot contribui la modificarea scenariului de prognoză pentru anul curent ţin de domeniul bancar, instrumentele de politica monetar-creditară, fluctuațiile prețurilor mondiale la petrol, creșterea economică slabă și presiunile deflaționiste în ţările zonei euro, incertitudinea sectorului agrar pentru anul 2016.
Prognoza de creștere a economiei cu 2,5-4 la sută în anii 2017-2019 se bazează pe îmbunătățirea contextului economico-financiar la nivel mondial, promovarea mai intensă a exporturilor pe piața UE, dezvoltarea şi susținerea întreprinderilor din sectorul real și privat din partea statului, inclusiv prin atragerea investițiilor străine directe în economia națională, promovarea unei politici fiscale prudente şi implementarea reformelor menite să reducă cheltuielile publice ineficiente. De asemenea, asigurarea stabilității financiare prin menținerea ratei inflației la nivel redus şi stabilității cursului de schimb etc.
Conform estimărilor, creșterea PIB în anii 2017-2019 va fi generată de creșterea anuală în termeni reali a producției industriale cu 4,7 la sută şi a producției agricole cu 3,7 la sută, în rezultatul reorientării politicii investiționale spre programe de performanță, modernizării întreprinderilor autohtone, infrastructurii şi dezvoltării micului business.
Factorul important care va contribui la creșterea economiei naționale, în opinia specialiștilor de la ministerul Economiei, va fi majorarea investițiilor în active materiale pe termen lung, creșterea competitivității produselor autohtone pe piaţa externă, majorarea ofertei interne, extinderea bazei productive şi, respectiv, a celei de impozitare şi crearea surselor suplimentare pentru bugetul public naţional. Însă, avînd în vedere situația economică curentă se prevede că volumul investițiilor în active materiale pe termen lung se va majora cu o rată medie anuală de circa 2,5% în anii 2017-2019.
(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)
Autorităţile consultă partenerii din domeniul transporturilor asupra noii metodologii de calculare a tarifelor de transport rutier
Statul oferă subvenţii în avans pentru proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare
În sudul ţării demarează lucrările de reparație capitală pe sectorul 1 al drumului R26 Bender-Căuşeni-Cimişlia
Curs valutar // Euro și dolarul se apreciază
Drumarii din R. Moldova, pregătiţi să asigure siguranța și gestionarea eficientă a traseelor naţionale în caz de calamități
În patru localități din raionul Soroca se desfășoară lucrări de construcție-montaj a rețelelor de alimentare cu apă potabilă din Nistru
STUDIU: Sănătatea animalelor, câmpul pe care se dă bătălia pentru a preveni rezistenţa antimicrobiană
PNUD va sprijini și în continuare eforturile autorităților de a spori reziliența energetică a R. Moldova
FOTO Zeci de producătoare din R. Moldova au învăţat oportunități de dezvoltare a afacerilor agricole
Deputații se întrunesc joi în ședință plenară. Biroul permanent a aprobat ordinea de zi
Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare și are interdicția de a ocupa funcții publice pentru următorii 12 ani
Premierul Dorin Recean, în dialog cu noua directoare a ODIHR, Maria Telalian
Merele moldovenești debutează pe piața Indiei, cu prima livrare comercială după accesul liber pe una dintre cele mai mare piețe din lume
Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupere pasivă
GALERIE FOTO // Prima livrare comercială de mere moldovenești a pornit spre India
Autoritățile reamintesc cetățenilor că pot beneficia până la 31 martie de reduceri la asigurarea medicală
Guvernul a dat start negocierilor unui acord ce va promova reciproc investițiile moldo-indiene
UE a lansat un apel de propuneri destinat organizațiilor societății civile din R. Moldova
Două proiecte regionale de infrastructură derulate în raionul Ştefan Vodă, apreciate la faţa locului de vicepremierul Vladimir Bolea
Opoziția turcă cheamă la proteste în întreaga țară după arestarea primarului Istanbulului
O rețea de spălare de bani a fost deconspirată de autoritățile din Republica Moldova și Italia
Victimele violenței în familie vor fi scutite de taxele judiciare
Teatrul Național din Iași va prezenta două spectacole la Chișinău
Comisia de Evaluare a Judecătorilor a finalizat verificarea a doi magistrați
Vladimir Bolea, în sudul țării: „Fiecare cetățean merită șanse egale la condiții de viață mai bune”