
Monitorul Oficial a publicat avizul asupra amendamentelor la proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru 2021
Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Monitorul Oficial de miercuri, 16 decembrie, a publicat Hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea Avizului asupra amendamentelor la proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021. Avizul a fost elaborat în baza rezultatelor examinării avizelor amendamentelor deputaților, a Comisiei juridice și a Direcției generale juridice din cadrul Parlamentului, transmite MOLDPRES.
Executivul a examinat 85 de amendamente prezentate pe 210 pagini, care prevăd 201 propuneri, dintre care s-au susținut integral 34, iar altele 15 au fost susținute parțial.
Astfel, Guvernul își menține poziția referitor la măsura privind diminuarea circulației numerarului, precum și măsurile ce vizează sistemul scutirilor personale, aplicarea impozitului pe venit în mărime de 3% pentru dobânzile obținute de persoanele fizice, eliminarea prohibițiilor la importul mijloacelor de transport, plafonarea taxelor locale. Totodată, în partea ce ține de propunerile aferente modificării regimul TVA în agricultură prin aplicarea unei cote reduse a TVA pentru îngrășăminte și fertilizanți, propunerea se susține parțial prin amânarea implementării prevederilor și intrarea acestora în vigoare la data de 1 iulie 2021.
De asemenea, se susține amendamentul privind introducerea indemnizației unice în mărime de 100 000 lei pentru personalul din cadrul instituțiilor medico-sanitare care a decedat în lupta cu COVID-19. La fel se susține amendamentul privind introducerea sporului cu caracter specific în mărime de 40% personalului din autoritatea responsabilă de controlul constituționalității.
Suplimentar, Guvernul propune completarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar cu unele norme pentru a distinge nivele de salarizare în autoritățile publice locale în localitățile sub 5000 de locuitori și eliminarea discrepanțelor existente în salarizarea conducătorilor unităților bugetare care sunt subdiviziuni structurale ale autorităților reprezentative deliberative de nivelul al doilea, prin acordarea dreptului de a beneficia de trepte de salarizare.
Cu referire la propunerile ce țin de extinderea activității magazinelor duty-free, Cabinetul de miniștri nu susține amendamentul respectiv, întrucât acesta contravine standardelor UE, și generează reducerea veniturilor bugetare.
La fel, nu se susține amendamentul ce vizează excluderea taxei aeroportuare, deoarece aceasta reprezintă o sursă de finanțare a Fondului de susținere socială a populației și respectiv va afecta finanțarea programelor cu destinație specială în domeniul asistenței sociale.
Referitor la amendamentele ce vizează tratamentul fiscal al mărfurilor importate prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, ce prevăd excluderea din proiectul de lege a normei care prevede micșorarea plafonului neimpozabil de la 200 la 100 de euro pentru mărfurile importate, aceasta urmează a fi examinată pe platforma Parlamentului. De asemenea, Legislativul urmează să decidă și asupra propunerilor privind armonizarea legislației privind produsele din tutun, prin menținerea sau excluderea noțiunii din proiectul de lege și respectiv asupra regimului de impozitare.
Sursă: monitorul.gov.md
Un brand din Moldova, model de succes pe piața din Kazahstan
UE sprijină modernizarea a 19 întreprinderi agricole din mediul rural cu granturi de peste 380 mii de lei
Constantin Borosan va prelua din 1 septembrie funcția de director al ANRE
Raionul Căușeni a primit, în ultimii patru ani, investiții de la Guvern de peste 380 de milioane de lei. Dorin Recean: „Vom continua să investim în fiecare localitate”
GALERIE FOTO // Circulație deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1
Două proiecte pentru consolidarea sănătății animalelor în R. Moldova, aprobate de Guvern
Circulația a fost deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1 #MoldovaPoate
Reformele în sectorul energetic din Republica Moldova, descrise de revista „The Economist” drept un exemplu remarcabil în regiune
Euro și dolarul se apreciază
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări