
Navele fluviale transportatoare vor putea utiliza cheiurile temporare de pe râurile Prut și Nistru pentru îmbarcare și debarcare
Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Navele fluviale transportatoare de mărfuri vor putea utiliza cheiurile temporare de pe râurile Prut și Nistru pentru îmbarcare și debarcare. Legislativul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, un proiect de modificare a unor acte normative menit să faciliteze transportul naval pe căile interne, transmite MOLDPRES.
Scopul modificărilor constă în eliminarea barierelor administrative în cadrul normativ actual, care reglementează activitățile de îmbarcare, debarcare a pasagerilor, precum și încărcare, descărcare, depozitare, export, import al mărfurilor agricole la cheiurile temporare, situate în afara complexului portuar Giurgiulești. Conform prevederilor proiectului, vor fi abrogate restricțiile privind interzicerea circulației transportului naval pe căile navigabile interne. Totodată, se vor dispune măsuri de menținere a parametrilor șenalului navigabil și se va permite desfășurarea operațiunilor de vămuire la cheiurile temporare.
Inițiativă legislativă a fost elaborată după ce în adresa Parlamentului au parvenit multiple adresări din partea producătorilor de produse cerealiere, care actualmente întâmpină dificultăți de ordin administrativ în vederea transportării și exportării produselor cerealiere pe căile navigabile interne.
Conform Legii privind transportul naval intern al Republicii Moldova, terenurile din zonele şi fâșiile riverane pot fi utilizate în calitate de cheiuri temporare, în scop de acostare a navei, îmbarcare şi debarcare a pasagerilor, încărcare, descărcare şi păstrare a încărcăturilor pe o perioadă ce nu depășește 60 de zile, fără efectuarea construcțiilor capitale. Astfel, agricultorii efectuau exporturile produselor cerealiere pe cale maritimă, folosind cheiurile temporare, amenajate pe malurile râului Prut. „Chiar dacă cadrul normativ permite instituirea cheiurilor temporare, în urma unor înțelegeri de interes privat, din anul 2015, agricultorii au fost privați de dreptul de a utiliza cheiurile temporare, dat fiind faptul că nu exista un regulament privind utilizarea terenurile din zonele şi fâșiile riverane de protecție a apelor râurilor şi bazinelor de apă, aprobat de Guvern”, se specifică în nota informativă a proiectului.
De asemenea, în nota informativă se menționează că aceste modificări legislative sunt necesare și reieșind din considerentul că, din cauza războiului, mărfurile nu mai pot fi transportate prin intermediul porturilor din Ucraina. Lansarea activităților complexului portuar Giurgiulești a oferit soluții de import/export a mărfurilor prin intermediul transportului naval, de care beneficiază parțial mediul de afaceri din Republica Moldova, evitând tranzitarea porturilor din Ucraina și România. Totodată, volumul fluxului de mărfuri și numărului de agenți economici, care solicită acordarea serviciilor portuare este în permanentă creștere, pe când capacitățile portuare existente nu permit deservirea tuturor solicitanților din cauza insuficienței spațiilor de acostare a navelor și a sectoarelor suficiente de încărcare/descărcare a mărfurilor.
„Problema lipsei cheiurilor poate fi soluționată prin deservirea navelor fluviale transportatoare de mărfuri, care nu necesită condiții speciale costisitoare (criblură, grâne, nisip, calcar, prundiș, legume, fructe, cărbune, lemn, ciment, fertilizanți, metal etc.) la cheiuri temporare pe râurile Prut și Nistru”, se remarcă în nota informativă a documentului.
Până în anul 1990 existau mai multe cheiuri pentru acostarea navelor de navigație internă pe fluviul Nistru și râul Prut. Astfel, pe fluviul Nistru – pe sectorul amonte de barajul de la Dubăsari existau 12 cheiuri pentru acostarea navelor; pe sectorul aval de barajul de la Dubăsari – 11 cheiuri pentru acostarea navelor. Totodată, pe râul Prut existau șase cheiuri pentru acostarea navelor.
Foto simbol
Cu sprijinul Guvernului, o companie din R. Moldova se dezvoltă economic, dar şi cu grijă pentru un mediu curat
Euro și dolarul continuă să crească
Moldova poate//Aproape 30% din energia consumată a provenit din surse regenerabile
Merele moldovenești debutează pe piața Indiei, cu prima livrare comercială după accesul liber pe una dintre cele mai mare piețe din lume
Guvernul a dat start negocierilor unui acord ce va promova reciproc investițiile moldo-indiene
Două proiecte regionale de infrastructură derulate în raionul Ştefan Vodă, apreciate la faţa locului de vicepremierul Vladimir Bolea
O întreprindere din România va asigura materiale pentru magistrala de apă Chișinău-Strășeni-Călărași
Activitatea Oficiului Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe va fi eficientizată
FOTO Curtea liceului din Cârnățeni, Căuşeni, modernizată cu sprijinul UE și PNUD
De luni, în municipiul Chișinău se încheie sezonul de încălzire
GALERIE FOTO // Statuia Reginei Maria este instalată în centrul capitalei
VIDEO // Echipa națională este pregătită pentru meciul cu Norvegia
Speakerul Igor Grosu a avut la Strasbourg întrevederi bilaterale cu omologii săi din Polonia, Canada, Irlanda și Austria
Peste 6800 de operații cardiovasculare au fost finanțate de stat anul trecut
Israelul amenință Hamas cu anexarea enclavei palestiniene dacă nu sunt eliberați toți ostaticii
Președinta Maia Sandu a felicitat comunitățile care sărbătoresc Novruzul
Școlile din Republica Moldova pot fi susținute prin donații transparente folosind MPay
GALERIE FOTO // Semnarea acordului dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Muncii și Protecției Sociale în cadrul proiectului „Locuințe publice III”
ONU condamnă suferința copiilor ucraineni căzuți în mâinile Rusiei
Militari moldoveni au fost decorați pentru contribuția lor în misiunea EUFOR ALTHEA
Maia Sandu a condamnat atacurile asupra Ucrainei. „ Atacul nocturn al Rusiei este un act brutal de teroare”
Încă un deputat în vizorul Procuraturii Anticorupție. Irina Lozovan are interdicția de a părăsi țara
CEC a prezentat numărul de alegători din localitățile unde vor avea loc alegeri locale noi
Președinta Maia Sandu, de Ziua Internațională a Pădurilor: „Vă îndemn să iubim și să avem grijă de casa noastră Moldova zi de zi”
Rușii și-ar fi aruncat singuri în aer stația de pompare a gazelor din Sudja, pentru a opri armistițiul, acuză Kievul