ro
Economie
28 Mai, 2025 / 07:16
/ 18 Februarie, 2025

O companie din R. Moldova a dezvoltat un sistem inovativ de menținere a temperaturii în sere, utilizând exclusiv energie solară și pompe de căldură

O companie din Republica Moldova a dezvoltat un sistem inovativ de menținere a temperaturii ideale în sere, utilizând exclusiv energie solară și pompe de căldură. Noua tehnologie le oferă agricultorilor posibilitatea de a-și continua activitatea chiar și în sezonul rece, fără a întrerupe ciclul de producție, economisind totodată energie și bani, transmite MOLDPRES.

Inovația elimină complet dependența de combustibilii fosili, contribuie la reducerea emisiilor de carbon și la creșterea sustenabilității în agricultură. Sistemul este complet automatizat, ceea ce permite fermierilor să economisească nu doar energie și bani, ci și timp.

„Ideea noastră a pornit de la necesitatea de a compensa pierderile energetice mari din serele folosite în timpul iernii. În loc să utilizăm metodele clasice, bazate pe combustibili fosili, am implementat o soluție hibridă: panouri fotovoltaice care generează energie electrică pe tot parcursul anului. Energia acumulată este folosită iarna pentru încălzirea serelor, asigură un mediu stabil pentru culturi și reduc costurile de producție”, a explicat Serghei Șvîdcenco, asociat al companiei din Dubăsarii Vechi, care a dezvoltat sistemul inovativ.

Noua tehnologie dezvoltată în țara noastră sprijină totodată consolidarea comunităților agricole. Fermierii pot lucra pe tot parcursul anului, inclusiv în sezonul rece, fără a întrerupe producția.

„Unul dintre beneficiile majore ale acestui sistem este stabilitatea costurilor. Energia generată de panourile fotovoltaice ne permite să eliminăm fluctuațiile de preț asociate combustibililor fosili de import. Automatizarea procesului aduce, de asemenea, o eficiență sporită în producție, iar agricultorii pot prognoza veniturile pe termen lung”, a explicat Șvîdcenco.

Compania care a dezvoltat noul sistem a fost premiată la Gala Moldova Eco Energetică 2024, obținând un grant de 10.000 de dolari, menit să sprijine implementarea și dezvoltarea tehnologiei la scară largă.