ro
Economie
29 Mai, 2025 / 00:34
/ Acum 2 zile

VIDEO // 3,2 miliarde de lei vor fi investite în acest an în reabilitarea drumurilor. Dorin Recean: „Este un buget fără precedent”

O sumă de 3,2 miliarde de lei va fi investită în acest an pentru reabilitarea, reconstrucția și întreținerea drumurilor și podurilor din Republica Moldova. Banii vor fi utilizați pentru modernizarea a peste 600 de kilometri de drumuri locale și regionale. Cifrele au fost prezentate astăzi de premierul Dorin Recean, care a precizat că aceasta este cea mai mare sumă de bani alocată vreodată în Republica Moldova pentru infrastructura rutieră într-un singur an, transmite MOLDPRES.

„Am promis că vom investi în infrastructură și în drumuri europene în toată țara. Cu grijă pentru toți cetățenii Republicii Moldova, alocăm, în acest an, un buget fără precedent pentru drumurile din Moldova. Un buget prin care în anul 2025 vom construi și moderniza peste 600 de kilometri de drumuri locale și regionale. 3,2 miliarde de lei vor fi investiți, în total, doar în acest an pentru reabilitarea, reconstrucția și întreținerea drumurilor și podurilor. Din acești bani: 2,7 miliarde de lei prin Fondul Rutier pentru drumuri regionale și 500 de milioane de lei au fost incluse suplimentar în Bugetul PLUS pentru drumuri locale. Este cea mai mare sumă de bani alocată vreodată în Republica Moldova pentru infrastructura rutieră într-un singur an”, a declarat astăzi premierul Dorin Recean, la o conferință de presă.

Prim-ministrul a punctat că, în acest an, Fondul rutier a fost suplimentat cu 1 miliard de lei, ajungând la suma totală de 2,7 miliarde.

„Din acești bani, vom repara peste 260 de kilometri de drumuri regionale care fac legătura între raioane. Vor fi reabilitate porțiuni de drumuri în 31 de unități administrative, inclusiv la Chișinău, unde vom reconstrui 6 kilometri între Brăila și Băcioi, segment important care va ajuta la tranzitul mărfurilor pe ocolirea sudică a capitalei. Majoritatea acestor drumuri nu au fost reparate niciodată de la independență și majoritatea dintre ele nu au avut niciodată îmbrăcăminte asfaltică”, a subliniat premierul.

Anumite sectoare de drum regional sunt deja în lucru sau aproape de finalizare. De exemplu, drumul de la Bulboaca spre Hârbovăț, drumul Sângerei - Rădoaia, care se asfaltează în premieră, drumul Colibași - Vulcănești sau segmentele de drum de la Leova spre Leușeni.

„Știm cu toții cât de important este drumul calitativ, atât pentru ambulanțe, pompieri, polițiști, dar și pentru mașinile fiecăruia dintre noi. Și știm cât de mulți bani trebuie pentru a renova un drum, prea mulți pentru bugetele locale. De ani de zile, comunitățile locale cer reabilitarea acestor drumuri. Tocmai de aceea, este importantă investiția enormă pe care o facem în acest an în drumurile regionale care leagă comunitățile noastre”, a spus șeful Guvernului.

Dorin Recean a oferit și câteva exemple în acest sens: 5 kilometri de drum din apropierea satului Slobozia Mare, cunoscut de fiecare șofer care în ultimii ani a traversat vama de la Giurgiulești, 3 kilometri de la Lozova spre Magistrala M1, Chișinău – Leușeni, drum care trece prin pădure și oferă o alternativă mai bună celor din Strășeni și Călărași care vor să meargă în România pe la Leușeni. Vom avea încă 5 kilometri de drum de asfalt care să contribuie la valorificarea potențialului turistic al zonei Vadul lui Rașcov de pe Nistru în Șoldănești, a spus premierul.

El a remarcat că toate aceste proiecte trebuie realizate în acest an și a dispus ca instituțiile responsabile să monitorizeze calitatea și ritmul efectuării lucrărilor.

„Este un volum mare de muncă. Toate instituțiile responsabile vor monitoriza calitatea și ritmul efectuării lucrărilor. Companiile contractate vor trebui să se mobilizeze și să respecte toate termenele”, a spus Dorin Recean.

Pe lângă cele 2,7 miliarde de lei din Fondul Rutier, alte 500 de milioane de lei au fost alocate prin Bugetul +PLUS pentru drumuri locale. În acest sens, 579 de primării din toată țară au propus proiecte concrete de reparație a unui drum important din localitate.

Șeful Guvernului a opinat că, investind în drumurile țării, contribuim inclusiv la dezvoltarea economiei și la crearea de noi locuri de muncă. Potrivit lui, un drum european înseamnă siguranță și confort pentru călători și șoferi.

Dorin Recean a dat asigurări că investițiile în infrastructura rutieră vor continua în următorii ani, iar resursele vor fi suplimentate. Totodată, șeful Executivului a mai afirmat că taxa rutieră nu va crește, iar resursele financiare necesare pentru modernizarea drumurilor vor fi asigurate inclusiv cu sprijinul partenerilor de dezvoltare. 

„Realitatea ultimilor 30 de ani ne arată că singuri ne mai trebuie jumătate de secol ca să facem toate drumurile. Aderarea la Uniunea Europeană ne oferă, pe de altă parte, fonduri de dezvoltare în timp scurt, așa cum vedem că se fac drumurile în statele europene. Viitorul satelor și orașelor noastre este pe o singură cale: să devenim membri ai UE. Vom continua să investim în infrastructură, să căutăm resurse financiare pentru a transforma Moldova într-un șantier de lucru și dezvoltare. Pentru că doar cu grijă pentru localități și oameni, Moldova Poate”, a conchis Dorin Recean.

În ultimii trei ani, au fost renovate 766 de km de drumuri, de trei ori mai mult decât în precedenții zece ani, relevă datele statistice.

În prezent, sunt în desfășurare proiecte mari de reabilitare a drumurilor care sunt finanțate cu sprijinul partenerilor, instituțiile financiare internaționale europene, cum ar fi traseele Soroca-Otaci sau Hâncești-Leușeni sau Hâncești-Leova-Cantemir, dar și drumurile de ocolire ale Vulcănești și Slobozia Mare.