
Posibilităţile exportului în Ucraina au fost examinate într-un program al Agenţiei de Investiţii
Chişinău, 10 oct. /MOLDPRES/. Importurile Ucrainei au crescut cu 13% în ultimii 5 ani, demonstrând că țara vecină rămâne a fi o piață cu potențial mare de consum și nu trebuie neglijată, indiferent de provocările pe care le plasează în fața antreprenorilor moldoveni. Aceasta este concluzia celei de-a 9-a sesiuni a programului „Export Morning”, desfășurată la finele acestei săptămâni, de Agenția de Investiții, cu susținerea financiară a proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM), transmite MOLDPRES.
Sesiunea, desfășurată cu genericul „Piața de export Ucraina: oportunități și provocări”, a întrunit experiența de comerț bilaterală pre-pandemie, situația actuală și viziunea de viitor, privind oportunitățile pentru exporturi pe această piață, din perspectiva companiilor locale antrenate în activități comerciale cu țara vecină.
„Ucraina se situează pe locul 6 printre principalii parteneri comerciali, este al 9-lea partener de export și al 4-lea partener de import al Republicii Moldova. Având peste 40 milioane de consumatori, piața ucraineană nu este valorificată la potențialul pe care îl deține, odată cu îmbunătățirea regimurilor administrative și vamale. Avem producători autohtoni care au reușit să depășească impedimentele pentru a se dezvolta pe piața vecină. Una din căile viabile pentru o dezvoltare rapidă este comerțul electronic, care comparativ cu cel clasic, prezintă avantaje în termen de logistică, promovare și accesibilitate”, a declarat Rodica Verbeniuc, directorul general al Agenției de Investiții.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2019, Republica Moldova a exportat pe piața ucraineană mărfuri în valoare totală de 649,1 milioane de dolari SUA, cu 1,25% mai puțin în comparație cu anul 2018.
„Cel mai înalt nivel al schimburilor comerciale dintre Ucraina și Moldova înregistrat în ultimii ani a depășit 900 de milioane de dolari – o cifră mare pentru țările noastre, ținând cont de niște piețe, considerate în curs de dezvoltare. Bineînțeles, în perioada de criză această cifră s-a micșorat și schimburile comerciale s-au redus, dar au rămas la fel de importante pentru antreprenori. Consider că stabilirea unor noi contacte și demararea unor noi proiecte necesită sprijin din partea structurilor guvernamentale din ambele țări. De aceea vreau să mulțumesc organizatorilor pentru acest eveniment necesar și benefic”, a estimat Marco Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova.
Cele mai populare mărfuri autohtone exportate pe piața ucraineană sunt medicamentele, vinurile, strugurii, semințele de floarea soarelui, uleiurile petroliere ș.a. Totodată, Ucraina intră în TOP 3 țări după numărul de turiști care vizitează Moldova.
Ediția actuală a programului „Export Morning” a fost precedată de sesiunile axate pe potențialul de export din România, Polonia, Bulgaria, Germania, Italia, Cehia, China și Federația Rusă. În contextul pandemiei, programul lansat anul trecut continuă online și are scopul de a oferi antreprenorilor moldoveni sprijin complex – informativ și practic – pentru a facilita accesul exporturilor pe piețele externe.
Sursă foto: Agenţia de Investiţii
În Republica Moldova vor fi testate primele comunități de energie din surse regenerabile
Daniel Vodă: Proiectul Buget +Plus are drept scop sporirea investițiilor în domenii cheie și nu este un buget electoral
Aprobat de Guvern: majoritatea blocurilor locative din Chișinău vor fi renovate energetic
Guvernul a aprobat modificări la Legea cu privire la gazele naturale
Portul de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești va fi extins. Guvernul a instituit Comisia pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor
1,7 miliarde de lei vor fi investite în acest an în modernizarea drumurilor publice naționale
MIDR: Guvernul, împreună cu BERD, se va asigura că identificarea unui investitor pentru Portul Giurgiulești se desfășoară conform legislației și în interes național
Alte două focare de pestă porcină, înregistrate la Ungheni și Strășeni
Circa 900 de antreprenori din domeniul comerțului, monitorizați de Fisc
Atenție, șoferi! Traficul rutier va fi suspendat pe unele străzi din capitală
Decesul Papei Francisc: Funeralii în termen de nouă zile, conclav în termen de o lună
Speakerul Igor Grosu: „Papa Francisc a fost un simbol al păcii, al unității și al iubirii necondiționate pentru aproapele”
Premierul Dorin Recean, după decesul Papei Francisc: „Fie ca moștenirea sa să ne inspire în continuare spre unitate și pace”
Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj în legătură cu decesul Papei Francisc: „Lumea se desparte de un promotor neobosit al compasiunii și echității”
Halterofilul Tudor Bratu a cucerit trei medalii de bronz la Campionatul European, desfășurat la Chișinău
Papa Francisc a încetat din viață luni dimineață, la vârsta de 88 de ani, anunță Vaticanul
Creștinii ortodocși intră în Săptămâna Luminată
Săptămâna începe cu vreme frumoasă
Donald Trump: Sper că Rusia și Ucraina vor ajunge la un acord în această săptămână
Circa 40 de mii de traversări persoane au fost înregistrate la frontieră în ziua de Paști
Numărul apelurilor de urgență la Serviciul 112 a crescut cu 35 la sută
Președintele Zelenski cere Rusiei să nu mai atace obiective civile timp de 30 de zile
Britanicii au interceptat aeronave rusești în apropierea spațiului aerian al NATO
Papa Francisc a apărut în Piața Sfântul Petru, după ce duminică dimineața a avut o întrevedere cu vicepreședintele JD Vance
În mesajul de Paște, Zelenski le cere ucrainenilor să nu-și piardă speranța că pacea va reveni în țara lor