ro
Economie
07 Mai, 2025 / 23:43
/ 12 Februarie, 2025

Premierul Dorin Recean: Guvernul va insista pe acceptarea ajutorului UE de 60 de mln de euro pentru regiunea transnistreană

Guvernul în continuare va insista ca cei din stânga Nistrului să accepte ajutorul de 60 de mln de euro propus de Uniunea Europeană pentru regiunea transnistreană, cu respectarea condițiilor înaintate. Declarația a fost făcută astăzi de premierul Dorin Recean, transmite MOLDPRES.

„Oferta Guvernului și ceea ce Executivul în continuare insistă este ca cei din stânga Nistrului să accepte oferta de 60 de mln de euro din banii gratuiți oferiți de UE. (...) Guvernul are oferta pe masă foarte clară: 60 de mln de euro - iată condițiile”, a subliniat premierul.

El a opinat că „celor din stânga Nistrului nu li s-a permis să accepte oferta, pentru că ea vine cu unele condiții clare”.

„Important este că Guvernul a pregătit împreună cu UE asistența necesară ca să ne asigurăm că cei din stânga Nistrului iarăși nu rămân în beznă”, a punctat Dorin Recean.

Șeful Guvernului a precizat că Guvernul nu intervine, nu aranjează și nu facilitează vreo tranzacție de gaze, ci doar se asigură că livrările de gaze corespund legislației. Respectiv, potrivit premierului, în cazul în care opțiunea oferită de Guvern împreună cu UE nu este acceptată, atunci ceea ce trebuie să facă Chișinăul este doar să permită livrarea gazelor în stânga Nistrului și să se asigure că aceste livrări corespund legislației naționale și internaționale.

Referindu-se la decizia de livrare a gazelor pentru regiunea transnistreană de către o companie din Ungaria, premierul a opinat că „această modalitate de a livra gaze în stânga Nistrului nu este una sustenabilă”.

„Am spus că această tranzacție și această modalitate de a livra gaze în stânga Nistrului nu este una sustenabilă. Doar oferta UE ajută în termen lung să stabilizăm regiunea, să aducă sustenabilitate acestor livrări”, a spus prim-ministrul.

Dorin Recean a explicat că menținerea livrărilor de gaze este necesară pentru a nu permite ca oamenii din stânga Nistrului să rămână fără căldură, lumină și apă. 

„Aud voci care spun că trebuie să-i lăsăm să înghețe, dar noi suntem un stat, nu trebuie să acționăm din emoții. Noi vorbim despre faptul că trebuie să ajutăm oamenii concreți, familii, copii, bătrâni, care dacă nu ne asigurăm că livrările de gaze sunt reluate, atunci aceștia riscă să înghețe, să rămână fără lumină, fără apă”, a conchis premierul.

UE a venit cu o ofertă de ajutor de 60 de milioane de euro pentru regiunea transnistreană, impunând unele condiții, însă Tiraspolul a refuzat ajutorul.

Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să permită tranzitarea gazului de la frontiera cu Republica Moldova către regiunea transnistreană în baza unui contract semnat de Moldovagaz cu un trader european, cu plata în avans. Traderul european urmează să furnizeze 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, timp de 16 zile, începând cu 13 februarie.