
Premierul Dorin Recean: Guvernul va insista pe acceptarea ajutorului UE de 60 de mln de euro pentru regiunea transnistreană
Guvernul în continuare va insista ca cei din stânga Nistrului să accepte ajutorul de 60 de mln de euro propus de Uniunea Europeană pentru regiunea transnistreană, cu respectarea condițiilor înaintate. Declarația a fost făcută astăzi de premierul Dorin Recean, transmite MOLDPRES.
„Oferta Guvernului și ceea ce Executivul în continuare insistă este ca cei din stânga Nistrului să accepte oferta de 60 de mln de euro din banii gratuiți oferiți de UE. (...) Guvernul are oferta pe masă foarte clară: 60 de mln de euro - iată condițiile”, a subliniat premierul.
El a opinat că „celor din stânga Nistrului nu li s-a permis să accepte oferta, pentru că ea vine cu unele condiții clare”.
„Important este că Guvernul a pregătit împreună cu UE asistența necesară ca să ne asigurăm că cei din stânga Nistrului iarăși nu rămân în beznă”, a punctat Dorin Recean.
Șeful Guvernului a precizat că Guvernul nu intervine, nu aranjează și nu facilitează vreo tranzacție de gaze, ci doar se asigură că livrările de gaze corespund legislației. Respectiv, potrivit premierului, în cazul în care opțiunea oferită de Guvern împreună cu UE nu este acceptată, atunci ceea ce trebuie să facă Chișinăul este doar să permită livrarea gazelor în stânga Nistrului și să se asigure că aceste livrări corespund legislației naționale și internaționale.
Referindu-se la decizia de livrare a gazelor pentru regiunea transnistreană de către o companie din Ungaria, premierul a opinat că „această modalitate de a livra gaze în stânga Nistrului nu este una sustenabilă”.
„Am spus că această tranzacție și această modalitate de a livra gaze în stânga Nistrului nu este una sustenabilă. Doar oferta UE ajută în termen lung să stabilizăm regiunea, să aducă sustenabilitate acestor livrări”, a spus prim-ministrul.
Dorin Recean a explicat că menținerea livrărilor de gaze este necesară pentru a nu permite ca oamenii din stânga Nistrului să rămână fără căldură, lumină și apă.
„Aud voci care spun că trebuie să-i lăsăm să înghețe, dar noi suntem un stat, nu trebuie să acționăm din emoții. Noi vorbim despre faptul că trebuie să ajutăm oamenii concreți, familii, copii, bătrâni, care dacă nu ne asigurăm că livrările de gaze sunt reluate, atunci aceștia riscă să înghețe, să rămână fără lumină, fără apă”, a conchis premierul.
UE a venit cu o ofertă de ajutor de 60 de milioane de euro pentru regiunea transnistreană, impunând unele condiții, însă Tiraspolul a refuzat ajutorul.
Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să permită tranzitarea gazului de la frontiera cu Republica Moldova către regiunea transnistreană în baza unui contract semnat de Moldovagaz cu un trader european, cu plata în avans. Traderul european urmează să furnizeze 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, timp de 16 zile, începând cu 13 februarie.
R. Moldova consolidează cooperarea cu Polonia. În iulie, Varșovia va găzdui Comisia mixtă pentru transport rutier
ANSA atenţionează: eticheta alimentară, o sursă esențială de informare pentru consumatori
FOTO // Medici veterinari ANSA, instruiți în recoltarea probelor
Dolarul scade cu 16 bani în weekend
Parlamentul a dat undă verde creării parcului de tehnologii avansate „Moldova HiTech Park”
Persoanele care prestează servicii în mod independent vor achita un impozit unic de 15 %
ANRE va avea atribuții extinse. Parlamentul a adoptat noua lege privind energia electrică
80 de milioane de lei au fost investite în raionul Râșcani prin Programul guvernamental „Satul European”
Recean: În ultimii patru ani, au fost dați în exploatare de trei ori mai mulți kilometri de drum decât în precedenții zece ani
Președinta Maia Sandu, mesaj de susținere pentru antreprenori: „Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a șterge hotarul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”
Peste 100 de antreprenori, beneficiari de granturi. Premierul Dorin Recean: „Doar împreună putem construi o economie modernă și dezvoltată”
METEO // Sâmbătă, izolat, vor cădea ploi de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice
CSJ confirmă decizia Comisiei de evaluare a procurorilor în cazul lui Ghenadie Pîrlii
Premierul Dorin Recean, de Ziua Antreprenorului: „Sărbătorim oamenii care construiesc acasă o economie modernă”
ANSP: 172 de cazuri de rujeolă înregistrate de la începutul anului
Diplomație prin agricultură în satul Ustia. Membri ai corpului diplomatic acreditați la Chișinău au cules cireșe și au degustat bucate tradiționale și vinuri autohtone
Sprijin financiar și tehnic pentru 15 inițiative de antreprenoriat social din stânga Nistrului
Guvernul investește 628 de milioane de lei în modernizarea drumurilor din 132 de localități, prin programul „Europa este aproape”
Agenția Rezerve Materiale a livrat ultimele 250 de tone de motorină către CFM
Andreea Cotorobai, pe băncile Academiei „Ștefan cel Mare”: „Profesorii de aici sunt oameni de o valoare deosebită”
Măsuri de consolidare a independenței media și protecției interesului public, votate în prima lectură
Declarație în sprijinul Ucrainei. Igor Grosu: „Parlamentul Republicii Moldova este alături de poporul ucrainean”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Un politician, condamnat la 4 ani cu suspendare pentru că a primit 452.000 de dolari de la Șor
Lucrări de construcție a apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași: restricții temporare de circulație