
Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja: Prioritatea zero pentru România și R. Moldova o reprezintă interconexiunile Suceava–Bălți și Smârdan–Gutinaș–Strășeni
Din punct de vedere energetic, prioritatea zero pentru România și Republica Moldova o reprezintă interconexiunile Suceava–Bălți și Smârdan–Gutinaș–Strășeni. Aceste proiecte sunt importante pentru ca Republica Moldova să poată conta pe România în momente critice și să se apropie cu pași concreți de piața energetică europeană. Afirmația fost făcută de ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, comunică MOLDPRES.
Oficialul român a precizat că joi, 20 martie, la Palatul Parlamentului a fost discutată dezvoltarea proiectelor din fonduri europene care „pot schimba fundamental în bine” viața cetățenilor din Republica Moldova. La discuții au participat reprezentanții autorităților din Republica Moldova și ai celor din România alături de candidatul coaliției la Președinția României, Crin Antonescu.
„România știe cât de complicat este acest drum al integrării europene pentru Republica Moldova și tocmai de aceea am reafirmat că suntem, cu toată convingerea, alături de ei. Avem expertiză, avem oameni care au trecut prin toate etapele atragerii de fonduri europene și care pot fi alături de colegii din Moldova, pas cu pas. Nu e vorba doar despre bani, ci despre cum construim instituții mai solide, comunități mai prospere, o administrație mai eficientă”, a declarat Burduja.
Ministrul român al Energiei a menționat că în ultimele luni, România a contribuit decisiv în la asigurarea stabilității și securității sistemului energetic din Republica Moldova.
„Lumina s-a aprins la Chișinău și datorită României, iar frații din Moldova vor putea conta în continuare pe noi. Podul de flori de la începutul anilor ’90 este astăzi dublat de un pod energetic, care ne ține mai aproape, uniți de obiective comune, pragmatice, dar și de idealuri de peste veac”, a mai spus oficialul român.
În context, ministrul român al Energiei a reamintit eforturile pe care le fac autoritățile de la București pentru a corecta „o nedreptate cruntă pentru Estul Europei”.
„Deși se vorbește despre o piață unică de energie în Uniunea Europeană, realitatea este cu totul alta. România, Grecia, Bulgaria — și implicit Republica Moldova — plătesc în continuare pe piața spot prețuri de trei-patru ori mai mari decât în Vest, în cele mai multe zile. De ce? Pentru că nu există interconexiuni suficiente. Dacă am avea cu adevărat o piață integrată, am plăti toți prețuri rezonabile și comparabile. Și acolo trebuie să ajungem cât mai repede. Semnalele venite din partea Comisiei Europene ne dau speranța că la Bruxelles aceste probleme au fost, în sfârșit, înțelese pe deplin”, a afirmat ministrul.
Ministrul Energiei al Republicii Moldova, Dorin Junghietu, a subliniat rolul vital al interconectării infrastructurii energetice regionale, subliniind faptul că proiectele de interconexiune a rețelelor de energie electrică și gaze naturale cu România sunt priorități absolute. În acest sens, oficialul a reiterat necesitatea finalizării în termen a Liniei de Independență Energetică Vulcănești-Chișinău și accelerarea celorlalte două interconexiuni, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, care vor facilita integrarea Republicii Moldova în piața europeană de energie.
„Aceste proiecte vor contribui semnificativ la asigurarea unei aprovizionări sigure cu energie la prețuri accesibile pentru cetățenii noștri și vor atrage investitori în sectorul energetic al Republicii Moldova”, a afirmat ministrul.
Junghietu a subliniat că domeniul energetic este unul dintre cele mai avansate capitole din procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar România continuă să joace un rol esențial în acest demers.
„Deși Republica Moldova nu beneficiază încă de fonduri europene de preaderare, avem acces la un set de fonduri alocate de Uniunea Europeană pentru atenuarea efectelor crizelor și beneficiem de credite cu dobânzi avantajoase de la băncile europene. Suntem convinși că datorită sprijinului europarlamentarilor români, vom putea accesa în viitor fonduri europene dedicate procesului nostru de integrare europeană”, a precizat Dorin Junghietu.
Ministrul a reiterat importanța colaborării strânse dintre Republica Moldova, România și Ucraina, în special în contextul sprijinului acordat Ucrainei în perioada de criză și în procesul de reconstrucție după războiul declanșat de Rusia.
Cea de-a 14-a ediție a forumului „Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova – Țară candidată la UE”, a avut loc joi, 20 martie, la Camera Deputaților din Parlamentul României. Evenimentul a reunit circa 200 de participanți, fiind o oportunitate de dialog și schimb de experiență între factorii de decizie din Republica Moldova și România. Forumul a contribuit semnificativ la consolidarea parteneriatelor interinstituționale esențiale pentru viitorul european al Republicii Moldova.
Lucrările de reparație a unui drum regional din raionul Leova, în plină desfășurare
În Republica Moldova va fi creat Fondul pentru Eficiență Energetică
Premierul Dorin Recean: „Planul de creștere al Republicii Moldova, axat pe reforme și investiții, va duce la dezvoltare economică, salarii mai mari și o mai bună calitate a vieții”
Energocom anunță semnarea unui contract pe trei ani cu OMV Petrom. R. Moldova va achiziționa gaze naturale provenite din proiectul Neptun Deep
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, dotată cu utilaje performante cu sprijinul Cehiei
Aeroportul Internațional Chișinău a avut în aprilie un trend ascendent al traficului
Zeci de companii au primit în luna aprilie granturi oferite de Guvern și Uniunea Europeană
Peste 8,1 miliarde lei vor fi investite în următorii zece ani în modernizarea și extinderea rețelei electrice de transport a Republicii Moldova
BUGET PLUS // Ziua de 9 mai este termenul-limită pentru depunerea dosarelor în cadrul Programului „Curtea Europeană”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război
CEC a acreditat observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor locale noi