
Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja: Prioritatea zero pentru România și R. Moldova o reprezintă interconexiunile Suceava–Bălți și Smârdan–Gutinaș–Strășeni
Din punct de vedere energetic, prioritatea zero pentru România și Republica Moldova o reprezintă interconexiunile Suceava–Bălți și Smârdan–Gutinaș–Strășeni. Aceste proiecte sunt importante pentru ca Republica Moldova să poată conta pe România în momente critice și să se apropie cu pași concreți de piața energetică europeană. Afirmația fost făcută de ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, comunică MOLDPRES.
Oficialul român a precizat că joi, 20 martie, la Palatul Parlamentului a fost discutată dezvoltarea proiectelor din fonduri europene care „pot schimba fundamental în bine” viața cetățenilor din Republica Moldova. La discuții au participat reprezentanții autorităților din Republica Moldova și ai celor din România alături de candidatul coaliției la Președinția României, Crin Antonescu.
„România știe cât de complicat este acest drum al integrării europene pentru Republica Moldova și tocmai de aceea am reafirmat că suntem, cu toată convingerea, alături de ei. Avem expertiză, avem oameni care au trecut prin toate etapele atragerii de fonduri europene și care pot fi alături de colegii din Moldova, pas cu pas. Nu e vorba doar despre bani, ci despre cum construim instituții mai solide, comunități mai prospere, o administrație mai eficientă”, a declarat Burduja.
Ministrul român al Energiei a menționat că în ultimele luni, România a contribuit decisiv în la asigurarea stabilității și securității sistemului energetic din Republica Moldova.
„Lumina s-a aprins la Chișinău și datorită României, iar frații din Moldova vor putea conta în continuare pe noi. Podul de flori de la începutul anilor ’90 este astăzi dublat de un pod energetic, care ne ține mai aproape, uniți de obiective comune, pragmatice, dar și de idealuri de peste veac”, a mai spus oficialul român.
În context, ministrul român al Energiei a reamintit eforturile pe care le fac autoritățile de la București pentru a corecta „o nedreptate cruntă pentru Estul Europei”.
„Deși se vorbește despre o piață unică de energie în Uniunea Europeană, realitatea este cu totul alta. România, Grecia, Bulgaria — și implicit Republica Moldova — plătesc în continuare pe piața spot prețuri de trei-patru ori mai mari decât în Vest, în cele mai multe zile. De ce? Pentru că nu există interconexiuni suficiente. Dacă am avea cu adevărat o piață integrată, am plăti toți prețuri rezonabile și comparabile. Și acolo trebuie să ajungem cât mai repede. Semnalele venite din partea Comisiei Europene ne dau speranța că la Bruxelles aceste probleme au fost, în sfârșit, înțelese pe deplin”, a afirmat ministrul.
Ministrul Energiei al Republicii Moldova, Dorin Junghietu, a subliniat rolul vital al interconectării infrastructurii energetice regionale, subliniind faptul că proiectele de interconexiune a rețelelor de energie electrică și gaze naturale cu România sunt priorități absolute. În acest sens, oficialul a reiterat necesitatea finalizării în termen a Liniei de Independență Energetică Vulcănești-Chișinău și accelerarea celorlalte două interconexiuni, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, care vor facilita integrarea Republicii Moldova în piața europeană de energie.
„Aceste proiecte vor contribui semnificativ la asigurarea unei aprovizionări sigure cu energie la prețuri accesibile pentru cetățenii noștri și vor atrage investitori în sectorul energetic al Republicii Moldova”, a afirmat ministrul.
Junghietu a subliniat că domeniul energetic este unul dintre cele mai avansate capitole din procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar România continuă să joace un rol esențial în acest demers.
„Deși Republica Moldova nu beneficiază încă de fonduri europene de preaderare, avem acces la un set de fonduri alocate de Uniunea Europeană pentru atenuarea efectelor crizelor și beneficiem de credite cu dobânzi avantajoase de la băncile europene. Suntem convinși că datorită sprijinului europarlamentarilor români, vom putea accesa în viitor fonduri europene dedicate procesului nostru de integrare europeană”, a precizat Dorin Junghietu.
Ministrul a reiterat importanța colaborării strânse dintre Republica Moldova, România și Ucraina, în special în contextul sprijinului acordat Ucrainei în perioada de criză și în procesul de reconstrucție după războiul declanșat de Rusia.
Cea de-a 14-a ediție a forumului „Impulsionarea Absorbției Fondurilor Europene de către Republica Moldova – Țară candidată la UE”, a avut loc joi, 20 martie, la Camera Deputaților din Parlamentul României. Evenimentul a reunit circa 200 de participanți, fiind o oportunitate de dialog și schimb de experiență între factorii de decizie din Republica Moldova și România. Forumul a contribuit semnificativ la consolidarea parteneriatelor interinstituționale esențiale pentru viitorul european al Republicii Moldova.
Înghețurile de primăvară amenință culturile agricole. MAIA vine cu recomandări și măsuri de protecție
Șeful de la Energie, Dorin Junghietu, s-a întâlnit la Londra cu omologi din mai multe țări
Peste 100 de agricultori din Telița își vor putea iriga terenurile grație unui sistem modern construit cu sprijinul IFAD
Numărul mașinilor electrice înregistrate în Moldova a crescut constant în ultimii ani
Investiții de 27,3 milioane de lei în valori mobiliare de stat, în doar patru zile de la lansarea perioadei de subscriere
Antreprenorii autohtoni își pot promova produsele în România. Expoziția „Republica Moldova prezintă” va fi organizată în orașele Vaslui, Cluj și Brașov
Un nou record de producere a energiei din surse regenerabile. Ponderea acesteia a atins cota de 36 la sută
Curs valutar anunțat de BNM: Euro scade, iar dolarul crește
Reuniunea Constituenței FMI și Băncii Mondiale // Anca Dragu: „R. Moldova demonstrează că prin reforme și parteneriate strategice poate construi un viitor european”
Republica Moldova va adera la Convenția pentru reglementarea pașnică a conflictelor internaționale
Mai multe clase-model de limba română și limba bulgară din Taraclia au fost dotate cu mobilier și echipamente noi
Alegeri locale noi: CEC a aprobat simbolurile concurenților electorali pentru imprimarea în buletinele de vot
Monumentele istorice din Moldova vor putea fi restaurate cu bani din Fondul național al culturii
În Republica Moldova va fi instituit un sistem național de trasabilitate a produselor din tutun
Vicepremierul Mihai Popșoi va efectua o vizită de lucru în Polonia
Deputații se întrunesc miercuri în ședință plenară
Cristina Gherasimov, în vizită la elevii din Anenii Noi calificați în finala EuroQuiz 2025
Peste 17.000 de moldoveni au solicitat ambulanța în ultima săptămână
Președinta Maia Sandu participă la Congresul Partidului Popular European din Spania
Circa 1400 de tineri vor fi încorporați în serviciul militar în termen
2 mai va fi zi lucrătoare
Moldovenii stabiliți în Franța vor beneficia de pensii și alte prestații sociale în baza unui nou acord bilateral
Moldova va primi finanțare europeană prin Programul Interreg Europe 2021–2027
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Răstignirile de piatră din Călărași – mărturii ale credinței și artei populare
Kremlinul a respins propunerea lui Zelenski de a declara un armistițiu de 30 de zile