
Producătorii de pomușoare caută noi piețe de desfacere
Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Producătorii de pomușoare trebuie să-și diversifice piața de desfacere din acest sezon, în situația în care costurile logistice de export pe piața tradițională rusă au crescut considerabil din cauza războiului din Ucraina. La această concluzie au ajuns producătorii și exportatorii de pomușoare, în cadrul unui atelier organizat recent de Asociația Pomușoarele Moldovei în parteneriat cu proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM), transmite MOLDPRES.
„Pentru a spori competitivitatea pomușoarelor produse în Moldova, producătorii și exportatorii de pomușoare trebuie să diversifice soiurile cultivate de căpșun și zmeur, care sunt cotate pe piețele europene, să gestioneze nivelul de reziduuri în produse, conform cerințelor rețelele comerciale, să obțină certificate internaționale, care confirmă siguranța produselor”, au menţionat participanţii.
De asemenea, a fost remarcată importanța modernizării tehnologiilor de producere a baciferelor, inclusiv prin investiții în spații protejate pentru a reduce riscurile cauzate de condiții climaterice, ca înghețurile de primăvară sau ploile în perioada de recoltare. Totodată, producătorii au discutat posibilitățile exportului de pomușoare congelate, ca zmeure, căpșune, coacăze negre sau mure, excluzând riscurile de pierdere a producției de pomușoare, care sunt extrem de perisabile.
Aneta Ganenco, președinta Asociației Pomușoarele Moldovei, consideră că în prezent există multiple posibilități de a crește vânzările de pomușoare inclusiv pe piața locală, în special dacă producătorii se vor orienta la producerea baciferelor în spații protejate pentru a satisface cererea consumatorilor locali în afara sezonului de producere în câmp deschis.
La rândul său, Oleg Calestru, specialist în cadrul proiectului USAID APM, a declarat că în ultimii doi ani se observă o stagnare privind extinderea suprafețelor de pomușoare, în schimb atestăm creșterea recoltelor și a calității baciferelor, datorită îmbunătățirii tehnologiilor de producere. Astfel, dacă în 2020 în Moldova erau înregistrate cca 4 mii de hectare plantate cu pomușoare de pe care s-au recoltat cca 15 mii de tone de bacifere, în 2021, de pe suprafața de 3,8 mii hectare s-au recoltat în jur de 18,7 mii tone de bacifere. ”Tendința de îmbunătățire a calității fructelor recoltate este importantă în situația în care ne propunem reorientarea exporturilor pe piețele europene”, a adăugat specialistul USAID APM.
În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 3,8 mii de hectare plantate cu culturi bacifere. Dintre acestea 1920 ha sunt plantate cu căpșun, circa 1000 ha - cu zmeur, 160 ha – cu mur, restul suprafeței este plantată cu cătină, coacăză neagră, aronie etc. Din volumul total de bacifere recoltate în 2021, care a constituit circa 18,7 mii tone, 4243 de tone au fost exportate în mare parte pe piața Federației Ruse și în România, alte 14 mii de tone au fost consumate pe piața locală în stare proaspătă sau procesată. În prezent, R. Moldova ocupă locul 35 în lume la exportul de căpșune în stare proaspătă și locul 25 la exportul de zmeure proaspătă.
Foto: USAID
Activitatea Oficiului Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe va fi eficientizată
FOTO Curtea liceului din Cârnățeni, Căuşeni, modernizată cu sprijinul UE și PNUD
ANSA a deschis un laborator regional la Bălţi
Drumarii au început reparaţia traseului Orhei – Susleni – Ustia – Criuleni
Wizz Air lansează șase noi rute din Chișinău către Europa
Două mii de porci au fost sacrificați în procesul de lichidare a focarului de pestă porcină din Roşcani, Anenii Noi
Agenda moldo-română în domeniul infrastructurii, discutată la MIDR cu consilierul prezidențial de la Bucureşti, Cristian Diaconescu
Vicepremierul Doina Nistor anunță că va continua să digitalizeze economia și își propune să crească PIB-ul cu 2-3% în anul 2025
Leul se depreciază față de principalele valute
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”