
Producătorii de pomușoare caută noi piețe de desfacere
Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Producătorii de pomușoare trebuie să-și diversifice piața de desfacere din acest sezon, în situația în care costurile logistice de export pe piața tradițională rusă au crescut considerabil din cauza războiului din Ucraina. La această concluzie au ajuns producătorii și exportatorii de pomușoare, în cadrul unui atelier organizat recent de Asociația Pomușoarele Moldovei în parteneriat cu proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM), transmite MOLDPRES.
„Pentru a spori competitivitatea pomușoarelor produse în Moldova, producătorii și exportatorii de pomușoare trebuie să diversifice soiurile cultivate de căpșun și zmeur, care sunt cotate pe piețele europene, să gestioneze nivelul de reziduuri în produse, conform cerințelor rețelele comerciale, să obțină certificate internaționale, care confirmă siguranța produselor”, au menţionat participanţii.
De asemenea, a fost remarcată importanța modernizării tehnologiilor de producere a baciferelor, inclusiv prin investiții în spații protejate pentru a reduce riscurile cauzate de condiții climaterice, ca înghețurile de primăvară sau ploile în perioada de recoltare. Totodată, producătorii au discutat posibilitățile exportului de pomușoare congelate, ca zmeure, căpșune, coacăze negre sau mure, excluzând riscurile de pierdere a producției de pomușoare, care sunt extrem de perisabile.
Aneta Ganenco, președinta Asociației Pomușoarele Moldovei, consideră că în prezent există multiple posibilități de a crește vânzările de pomușoare inclusiv pe piața locală, în special dacă producătorii se vor orienta la producerea baciferelor în spații protejate pentru a satisface cererea consumatorilor locali în afara sezonului de producere în câmp deschis.
La rândul său, Oleg Calestru, specialist în cadrul proiectului USAID APM, a declarat că în ultimii doi ani se observă o stagnare privind extinderea suprafețelor de pomușoare, în schimb atestăm creșterea recoltelor și a calității baciferelor, datorită îmbunătățirii tehnologiilor de producere. Astfel, dacă în 2020 în Moldova erau înregistrate cca 4 mii de hectare plantate cu pomușoare de pe care s-au recoltat cca 15 mii de tone de bacifere, în 2021, de pe suprafața de 3,8 mii hectare s-au recoltat în jur de 18,7 mii tone de bacifere. ”Tendința de îmbunătățire a calității fructelor recoltate este importantă în situația în care ne propunem reorientarea exporturilor pe piețele europene”, a adăugat specialistul USAID APM.
În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 3,8 mii de hectare plantate cu culturi bacifere. Dintre acestea 1920 ha sunt plantate cu căpșun, circa 1000 ha - cu zmeur, 160 ha – cu mur, restul suprafeței este plantată cu cătină, coacăză neagră, aronie etc. Din volumul total de bacifere recoltate în 2021, care a constituit circa 18,7 mii tone, 4243 de tone au fost exportate în mare parte pe piața Federației Ruse și în România, alte 14 mii de tone au fost consumate pe piața locală în stare proaspătă sau procesată. În prezent, R. Moldova ocupă locul 35 în lume la exportul de căpșune în stare proaspătă și locul 25 la exportul de zmeure proaspătă.
Foto: USAID
FOTO Lucrările pe șantierul ocolirii Vulcănești avansează, cu un progres de 80%
Purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Banii din Planul de creștere al Uniunii Europene pentru Moldova impulsionează economia”
Serviciile de apă și canalizare vor fi gestionate mai eficient printr-un nou sistem informațional național
100 mii de contoare inteligente pentru electricitate vor fi instalate în gospodăriile din Republica Moldova până la sfârșitul anului 2027
FOTO Lucrările de reabilitare a sistemului centralizat de irigare din raionul Ștefan Vodă, în etapa de finalizare #MoldovaPoate
Noi direcții de finanțare în agricultură, aprobate de Guvern
Dolarul crește, iar euro își menține valoarea
Viceprim-ministra Doina Nistor, după ce SUA au expediat notificări privind tarifele vamale: „Guvernul rămâne angajat în apărarea intereselor economice naționale”
FOTO // Două familii din Căușeni, revenite de peste hotare, dezvoltă o afacere de succes în domeniul creșterii legumelor
Rusia a atacat Odesa în plină zi: cel puțin 11 răniți
Trump anunță că Statele Unite vor furniza arme Ucrainei prin intermediul NATO
Mihai Popșoi: „Croația rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova”
În Aeroportul Internațional Chișinău au fost inslatate puncte cu apă potabilă gratuită
Un bărbat riscă patru ani de pușcărie pentru că a sustras bani de pe cardul unei femei
Procurorii cer 13 ani de închisoare pentru Marina Tauber
Danemarca oferă 7 milioane de euro pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova
Restricții de circulație pe strada Vadul lui Vodă
Doi tineri au fost reținuți pentru trafic de droguri în nordul țării
Raport Promo-LEX: Cheltuieli de cel puțin 20 de milioane de lei, ascunse de partidele politice în 2024
Parc de autobuze la Bălți, cu sprijinul României. 22 de unități de transport vor intra în circuitul public
VIDEO // Sezonul de conservare e în toi: Castraveții – la mare căutare în piețele din Chișinău
Premierul Dorin Recean, în dialog cu ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen - „O Europă sigură”, angajamentul președinției daneze a Consiliului Uniunii Europene
Șeful Statului Major al Armatei franceze: Rusia a desemnat Franța drept primul său adversar în Europa
Satul Fundurii Noi, tot mai aproape de acces la apă potabilă
Programul „Farmacie în satul tău” atinge pragul de 100 de unități deschise în zonele rurale