
Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016 a fost aprobat de Guvern
Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016 la venituri în sumă de 31,37 miliarde de lei şi la cheltuieli în valoare de 35,56 miliarde de lei, cu un deficit în sumă de 4,18 miliarde de lei, informează MOLDPRES.
Bugetul de stat pe anul 2016 a fost construit pe o creștere economică ușoară de 1,5 la sută, o rată a inflației de 10.5 la sută și un curs de schimb de 21,1 lei pentru un dolar SUA. Pentru anul 2016 cîștigul salarial mediu lunar pe un salariat în economie se preconizează să atingă 5 050 lei, în creștere față de anul 2015 cu 9,5 la sută în valori nominale.
Veniturile la bugetul de stat se așteaptă să crească cu 11,1 la sută față de bugetul executat în 2015. ”Creșterea veniturilor bugetului de stat, în fond, se explică prin creșterea semnificativă în structura veniturilor bugetului a granturilor pentru suport bugetar, intrări din care în anul 2015 nu au avut loc”, precizează Ministerul Finanțelor. Cheltuielile bugetului de stat se vor majora cu 17,1 la sută față de anul trecut. Deficitul bugetului va fi acoperit preponderent din surse externe (3,7 miliarde de lei), s-a menționat în ședința Guvernului.
Anterior ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a explicat întîrzierea elaborării proiectului prin faptul că ”bugetul prevede o componentă de finanțare externă sub formă de granturi și sub formă de credite și înainte de a aproba proiectul de buget, am vrut să existe o certitudine cît de cît că această finanțare va fi”.
Potrivit proiectului Legii bugetului de stat, fondul de subvenționare a producătorilor agricoli va fi de 900 milioane de lei, dintre care 387,6 milioane de lei din contul Programului de suport bugetar ENPARD al Comisiei Europene. În buget sînt prevăzute mijloace inclusiv pentru majorarea cu circa 10 la sută a salariilor cadrelor didactice de la 1 septembrie 2016, majorarea graduală a salariilor judecătorilor și alte ajustări.
Soldul datoriei de stat la situaţia din 31 decembrie 2016 va fi de 56,1 miliarde de lei, în creștere 22,6 miliarde de lei faţă de 31 decembrie 2015. Potrivit proiectului de buget, la sfîrșitul acestui an, datoria de stat internă nu va depăşi 21,0 miliarde de lei.
Ministerul Finanțelor accentuează că proiectul bugetului pe anul 2016 ”este bazat pe încheierea unui program de colaborare cu FMI, care are o importanță majoră pentru asigurarea durabilității bugetului, atît pe termen scurt, cît și pe termen mediu. Lipsa unui astfel de program ar putea periclita obținerea suportului bugetar extern, suma căruia, în proiectul bugetului de stat, este de 4 679,5 milioane de lei”, dintre care 2,59 miliarde de lei finanțări nerambursabile.
Totodată, ministerul menționează că în cazul în care autoritățile publice nu vor realiza măsurile de politici prevăzute în matricele de politici pe fiecare program de suport bugetar extern în parte, suportul respectiv va fi redus.
Proiectul Legii bugetului de stat urmează a fi remis Parlamentului spre examinare și adoptare.
(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)
14 terenuri trec în gestiunea Ministerului Infrastructurii pentru modernizarea drumurilor naționale R34 și R34.4
Guvernatoarea Anca Dragu: „Sistemul bancar din Republica Moldova oferă un cadru solid și sigur pentru investitori”
CSP a acceptat raportul de evaluare în privința Veronicăi Drăgălin. Decizia poate fi atacată la CSJ
ANSA lansează șase noi servicii publice digitalizate, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică
Registrele tratamentelor fitosanitare vor fi completate exclusiv în format electronic
Stațiunea de Cercetare Agricolă din Criuleni devine un centru-cheie pentru formarea practică a viitorilor specialiști în agricultură
Sesiunea de aplicare la „Casa Verde” s-a încheiat. În doar două săptămâni, a fost atins numărul maxim de cereri
Peste 44 milioane de lei, acumulate din impozitul pe venit achitat de cetățenii care dau imobile în chirie
Modificări la acordarea Marelui Premiu de Ziua Națională a Vinului: noi distincții pentru creatorii de vin și distilate
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova