ro
Economie
08 Iulie, 2025 / 02:26
/ Acum 6 ore

Roaming gratuit pentru moldoveni în UE din 2026. Doina Nistor: „Vom vorbi la aceleași tarife ca acasă”

Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii Republicii Moldova vor putea utiliza telefonia mobilă în Uniunea Europeană fără costuri suplimentare pentru roaming, a confirmat vicepremierul Doina Nistor, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED). Măsura vine în urma unui efort legislativ complex, finalizat cu succes, care apropie Moldova de standardele digitale europene, transmite MOLDPRES.

„Ne bucurăm că, în sfârșit, Republica Moldova va face parte din piața comună de roaming european, în cadrul inițiativei Roam Like at Home. Acest lucru înseamnă că moldovenii vor putea telefona, naviga pe internet și trimite mesaje în Uniunea Europeană la aceleași tarife ca și acasă”,  a declarat Doina Nistor în cadrul unei emisiuni de astăzi la postul public Radio Moldova.

Şefa MDED a arătat, pentru exemplificare, că, în prezent, un apel internațional din Republica Moldova către Germania poate costa între 10 și 20 de lei pe minut, în funcție de operator. După 1 ianuarie 2026, aceste costuri vor fi eliminate – apelurile, mesajele și traficul de date în roaming vor avea același tarif ca în rețeaua națională.

Potrivit ministrei, procesul de integrare în sistemul de roaming al UE a presupus peste 160 de pagini de legislație nouă, inclusiv elaborarea și adoptarea Codului Comunicațiilor Electronice și a Legii Roamingului. Toți operatorii de telefonie mobilă din Republica Moldova au fost implicați în proces și și-au exprimat sprijinul pentru implementarea noilor reguli.

„Această realizare este mai mult decât un avantaj financiar. Este un pas concret spre integrarea digitală în spațiul european, care vine în sprijinul milioanelor de cetățeni moldoveni care călătoresc, muncesc sau studiază în UE”, a subliniat Doina Nistor.

Mai mult, potrivit vicepremierului, și cetățenii europeni care vizitează Republica Moldova vor beneficia de același regim – vor putea folosi telefonia mobilă fără taxe suplimentare, ca și cum s-ar afla în țara lor de origine.

Noua măsură se înscrie în procesul de apropiere a Republicii Moldova de standardele europene, facilitând conectivitatea și comunicarea liberă într-un spațiu digital comun.