
STUDIU: Sănătatea animalelor, câmpul pe care se dă bătălia pentru a preveni rezistenţa antimicrobiană
Sănătatea animalelor, câmpul pe care se dă bătălia pentru a preveni rezistenţa antimicrobiană (RAM). Astfel a fost formulat unul dintre subiectele emergente pe platforma Forumului Economic Mondial, cunoscut mai ales pentru întrunirea anuală de la Davos, care s-a desfășurat în Elveția, transmite MOLDPRES.
O problemă alarmantă
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), dezvoltarea rezistenței microbiene la antibiotice a devenit un pericol la nivel global, care impune adoptarea unor măsuri cât mai urgente, coordonate la nivel național. Și, deși nimeni nu pune la îndoială faptul că sistemul de sănătate publică rămâne prioritar în lupta împotriva RAM, sănătatea animalelor și monitorizarea strictă a antibioticelor în sistemul veterinar este punctul de intrare și factorul crucial în declanașarea acestei probleme.
„Lipsa de atenție față de sănătatea animalelor și folosirea iresponsbilă a antibioticelor în agricultură și zootehnie ne poate costa foarte scump, spun specialiștii. Cu toate că AMR a fost mult timp etichetată drept „pandemia tăcută”, ea provoacă peste 1,27 milioane de decese anual. Alte 5 milioane de decese sunt provocate indirect. Pentru comparație, în primul an al pandemiei COVID-19, au fost înregistrate 1,8 milioane de decese”, explică UNIDO.
Reuniunea Adunării Generale a Organizației Naționilor Unite privind rezistența antimicrobiană (septembrie, 2024) a reiterat faptul că lipsa de acțiune ar putea costa până la un trilion de dolari pe an în costuri medicale la nivel global.
Potrivit sursei citate, bacteriile rezistente provenite de la animalele tratate cu antibiotice nu rămân în ferme. Ele se răspândesc prin alimente, apă și mediu, amenințând atât sănătatea animală, cât și pe cea umană. Monitorizarea prudentă a acestora este o piatră de temelie în protejarea sănătății publice și a asigurării unor ecosisteme reziliente.
Care sunt soluţiile?
Iată câteva dintre soluțiile propuse de experți:
- Elaborarea unor sisteme unificate (baze de date) privind rezistența antimicrobiană, la nivel de guverne și organizații mondiale din domeniul sănătății.
- Finanțare mai puternică a planurilor naționale de acțiune privind accesul la antibiotice și o abordare mai bine coordonată între sistemul public și privat
- Capacitarea sistemelor naționale de monitorizare a reziduurilor în produsele de origine animală
Proiectul UE-UNIDO „Îmbunătăţirea conformităţii cu standardele prin creşterea capacităţilor naţionale de monitorizare a reziduurilor”, implementat în perioada 2023-2027 sprijină Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare în racordarea legislației în domeniul sănătății animalelor și controlului în conformitate cu prevederile UE, în beneficiul și pentru sănătatea consumatorilor moldoveni.
Un brand din Moldova, model de succes pe piața din Kazahstan
UE sprijină modernizarea a 19 întreprinderi agricole din mediul rural cu granturi de peste 380 mii de lei
Constantin Borosan va prelua din 1 septembrie funcția de director al ANRE
Raionul Căușeni a primit, în ultimii patru ani, investiții de la Guvern de peste 380 de milioane de lei. Dorin Recean: „Vom continua să investim în fiecare localitate”
GALERIE FOTO // Circulație deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1
Două proiecte pentru consolidarea sănătății animalelor în R. Moldova, aprobate de Guvern
Circulația a fost deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1 #MoldovaPoate
Reformele în sectorul energetic din Republica Moldova, descrise de revista „The Economist” drept un exemplu remarcabil în regiune
Euro și dolarul se apreciază
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”