
STUDIU: Sănătatea animalelor, câmpul pe care se dă bătălia pentru a preveni rezistenţa antimicrobiană
Sănătatea animalelor, câmpul pe care se dă bătălia pentru a preveni rezistenţa antimicrobiană (RAM). Astfel a fost formulat unul dintre subiectele emergente pe platforma Forumului Economic Mondial, cunoscut mai ales pentru întrunirea anuală de la Davos, care s-a desfășurat în Elveția, transmite MOLDPRES.
O problemă alarmantă
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), dezvoltarea rezistenței microbiene la antibiotice a devenit un pericol la nivel global, care impune adoptarea unor măsuri cât mai urgente, coordonate la nivel național. Și, deși nimeni nu pune la îndoială faptul că sistemul de sănătate publică rămâne prioritar în lupta împotriva RAM, sănătatea animalelor și monitorizarea strictă a antibioticelor în sistemul veterinar este punctul de intrare și factorul crucial în declanașarea acestei probleme.
„Lipsa de atenție față de sănătatea animalelor și folosirea iresponsbilă a antibioticelor în agricultură și zootehnie ne poate costa foarte scump, spun specialiștii. Cu toate că AMR a fost mult timp etichetată drept „pandemia tăcută”, ea provoacă peste 1,27 milioane de decese anual. Alte 5 milioane de decese sunt provocate indirect. Pentru comparație, în primul an al pandemiei COVID-19, au fost înregistrate 1,8 milioane de decese”, explică UNIDO.
Reuniunea Adunării Generale a Organizației Naționilor Unite privind rezistența antimicrobiană (septembrie, 2024) a reiterat faptul că lipsa de acțiune ar putea costa până la un trilion de dolari pe an în costuri medicale la nivel global.
Potrivit sursei citate, bacteriile rezistente provenite de la animalele tratate cu antibiotice nu rămân în ferme. Ele se răspândesc prin alimente, apă și mediu, amenințând atât sănătatea animală, cât și pe cea umană. Monitorizarea prudentă a acestora este o piatră de temelie în protejarea sănătății publice și a asigurării unor ecosisteme reziliente.
Care sunt soluţiile?
Iată câteva dintre soluțiile propuse de experți:
- Elaborarea unor sisteme unificate (baze de date) privind rezistența antimicrobiană, la nivel de guverne și organizații mondiale din domeniul sănătății.
- Finanțare mai puternică a planurilor naționale de acțiune privind accesul la antibiotice și o abordare mai bine coordonată între sistemul public și privat
- Capacitarea sistemelor naționale de monitorizare a reziduurilor în produsele de origine animală
Proiectul UE-UNIDO „Îmbunătăţirea conformităţii cu standardele prin creşterea capacităţilor naţionale de monitorizare a reziduurilor”, implementat în perioada 2023-2027 sprijină Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare în racordarea legislației în domeniul sănătății animalelor și controlului în conformitate cu prevederile UE, în beneficiul și pentru sănătatea consumatorilor moldoveni.
Euro și dolarul cresc ușor
Cetățenii pot investi în valori mobiliare de stat. Ministerul Finanțelor a lansat o nouă perioadă de subscriere
Granturi pentru reabilitarea energetică a blocurilor locative. Dosarele pot fi depuse la CNED
Moldovenii preferă să țină economiile în lei. Volumul depozitelor noi a atins în luna martie cifra de 4 miliarde de lei
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
VIDEO // Oferta pentru masa de Paști la piețele din Chișinău: cozonaci, miel și ouă - prețurile variază în funcție de produs și preferințele cumpărătorilor
Integrarea sistemului financiar moldovenesc în spațiul european: Băncile din Republica Moldova au depus primele dosare pentru aderarea la SEPA
Lucrările de construcție a Liniei Electrice Vulcănești - Chișinău avansează pe o distanță de 100 de kilometri, cu peste 300 de fundații de piloni finalizate
Producători și vânzători de mezeluri, verificați de Fisc
La Leova va fi relansat proiectul de creare a complexului turistic „Valul lui Traian"
Ziua Drapelului de Stat, marcată pe 27 aprilie. Daniel Vodă: „Omagiem simbolul care ne unește”
Republica Moldova aderă la două noi programe europene
Vârstnici din cinci raioane au fost păgubiți cu circa 7 milioane de lei. Cinci suspecți au fost reținuți
Fără telefoane mobile în timpul lecțiilor. MEC a desfășurat un studiu pentru a analiza cum este aplicată noua regulă în școli
Discuțiile ministeriale de la Londra asupra războiului din Ucraina au fost amânate
Republica Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie modernizate, din 1 ianuarie 2026
Încă un magistrat de la Curtea de Apel Centru a promovat evaluarea externă
Un tunel-record va lega Danemarca de Germania. O revoluție în infrastructura europeană
Vicepremierul Vladimir Bolea: „Cimișlia este un exemplu cum dezvoltarea locală devine realitate prin viziune, muncă și colaborare”
Premierul Dorin Recean: „Suntem aproape de oameni. Oferim un ajutor de Paște tuturor familiilor care au copii mici și celor care au la întreținere persoane cu dizabilități”
Președinta Maia Sandu va participa la Congresul Partidului Popular European din Spania
Șeful unui adăpost pentru animale din Bălți a fost reținut de CNA pentru prejudicierea bugetului municipal
Ajutorul de Paște pentru familii va putea fi ridicat începând cu data de 2 mai
Statul finanțează până la 80% prin subvenții în avans proiecte de lucrări de îmbunătățiri funciare
Agenția Moldsilva are un nou director adjunct