
STUDIU: Sănătatea animalelor, câmpul pe care se dă bătălia pentru a preveni rezistenţa antimicrobiană
Sănătatea animalelor, câmpul pe care se dă bătălia pentru a preveni rezistenţa antimicrobiană (RAM). Astfel a fost formulat unul dintre subiectele emergente pe platforma Forumului Economic Mondial, cunoscut mai ales pentru întrunirea anuală de la Davos, care s-a desfășurat în Elveția, transmite MOLDPRES.
O problemă alarmantă
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), dezvoltarea rezistenței microbiene la antibiotice a devenit un pericol la nivel global, care impune adoptarea unor măsuri cât mai urgente, coordonate la nivel național. Și, deși nimeni nu pune la îndoială faptul că sistemul de sănătate publică rămâne prioritar în lupta împotriva RAM, sănătatea animalelor și monitorizarea strictă a antibioticelor în sistemul veterinar este punctul de intrare și factorul crucial în declanașarea acestei probleme.
„Lipsa de atenție față de sănătatea animalelor și folosirea iresponsbilă a antibioticelor în agricultură și zootehnie ne poate costa foarte scump, spun specialiștii. Cu toate că AMR a fost mult timp etichetată drept „pandemia tăcută”, ea provoacă peste 1,27 milioane de decese anual. Alte 5 milioane de decese sunt provocate indirect. Pentru comparație, în primul an al pandemiei COVID-19, au fost înregistrate 1,8 milioane de decese”, explică UNIDO.
Reuniunea Adunării Generale a Organizației Naționilor Unite privind rezistența antimicrobiană (septembrie, 2024) a reiterat faptul că lipsa de acțiune ar putea costa până la un trilion de dolari pe an în costuri medicale la nivel global.
Potrivit sursei citate, bacteriile rezistente provenite de la animalele tratate cu antibiotice nu rămân în ferme. Ele se răspândesc prin alimente, apă și mediu, amenințând atât sănătatea animală, cât și pe cea umană. Monitorizarea prudentă a acestora este o piatră de temelie în protejarea sănătății publice și a asigurării unor ecosisteme reziliente.
Care sunt soluţiile?
Iată câteva dintre soluțiile propuse de experți:
- Elaborarea unor sisteme unificate (baze de date) privind rezistența antimicrobiană, la nivel de guverne și organizații mondiale din domeniul sănătății.
- Finanțare mai puternică a planurilor naționale de acțiune privind accesul la antibiotice și o abordare mai bine coordonată între sistemul public și privat
- Capacitarea sistemelor naționale de monitorizare a reziduurilor în produsele de origine animală
Proiectul UE-UNIDO „Îmbunătăţirea conformităţii cu standardele prin creşterea capacităţilor naţionale de monitorizare a reziduurilor”, implementat în perioada 2023-2027 sprijină Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare în racordarea legislației în domeniul sănătății animalelor și controlului în conformitate cu prevederile UE, în beneficiul și pentru sănătatea consumatorilor moldoveni.
Lucrările de reparație a unui drum regional din raionul Leova, în plină desfășurare
În Republica Moldova va fi creat Fondul pentru Eficiență Energetică
Premierul Dorin Recean: „Planul de creștere al Republicii Moldova, axat pe reforme și investiții, va duce la dezvoltare economică, salarii mai mari și o mai bună calitate a vieții”
Energocom anunță semnarea unui contract pe trei ani cu OMV Petrom. R. Moldova va achiziționa gaze naturale provenite din proiectul Neptun Deep
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, dotată cu utilaje performante cu sprijinul Cehiei
Aeroportul Internațional Chișinău a avut în aprilie un trend ascendent al traficului
Zeci de companii au primit în luna aprilie granturi oferite de Guvern și Uniunea Europeană
Peste 8,1 miliarde lei vor fi investite în următorii zece ani în modernizarea și extinderea rețelei electrice de transport a Republicii Moldova
BUGET PLUS // Ziua de 9 mai este termenul-limită pentru depunerea dosarelor în cadrul Programului „Curtea Europeană”
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război