ro
Economie
26 Iulie, 2025 / 05:04
/ Acum 1 zi

UE extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Dorin Recean: „Partenerii europeni deschid noi uși pentru economia noastră și oferă stabilitate”

Uniunea Europeană a anunțat astăzi că extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Astfel, potrivit deciziei UE, crește accesul pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe, cu cote tarifare extinse. Totodată, se liberalizează complet importurile de suc de struguri, roșii și usturoi, informează MOLDPRES.

„UE și Moldova au ajuns la un acord pentru revizuirea și actualizarea termenilor comerciali din Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (ZLSAC) dintre UE și Moldova. Acesta reprezintă un pas important către construirea unei relații comerciale stabile, de lungă durată și echilibrate, mai ales în contextul în care Moldova avansează pe calea aderării la UE”, a anunțat în seara zilei de astăzi Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.

Premierul Dorin Recean a declarat că Acordul anunțat astăzi de Comisia Europeană este o dovadă a încrederii reciproce și a faptului că relațiile comerciale UE–Moldova devin tot mai profunde și mai avantajoase pentru ambele părți.

Potrivit oficialului, partenerii europeni deschid noi uși pentru economia noastră și oferă stabilitate într-un context regional incert

„Este o veste excelentă pentru fermierii, producătorii și exportatorii din Republica Moldova. Partenerii europeni deschid noi uși pentru economia noastră și oferă stabilitate într-un context regional incert. Acordul anunțat astăzi de Comisia Europeană este o dovadă a încrederii reciproce și a faptului că relațiile comerciale UE–Moldova devin tot mai profunde și mai avantajoase pentru ambele părți. În beneficiul miilor de producători moldoveni. Continuăm să lucrăm pentru o Moldovă sigură, conectată și prosperă – parte a familiei europene”, a afirmat șeful Cabinetului de miniștri.

Accesul extins pentru produsele moldovenești pe piața comunitară este condiționat de alinierea treptată a Moldovei la standardele de producție ale UE – parte a parcursului spre aderare.

Pe de altă parte, Moldova va permite mai multă marfă agricolă din UE, ceea ce înseamnă că se majorează cotele pentru carne de porc și pasăre, și se deschid noi cote pentru carne congelată, lapte și unt.

În același timp, se păstrează posibilitatea de a activa mecanisme de protecție dacă importurile afectează piețele interne.

O nouă evaluare a acordului este planificată pentru 2027, în funcție de progresele în integrarea europeană a Moldovei.

Uniunea Europeană rămâne a fi principalul partener comercial și investitor în Republica Moldova. În prezent, peste 65% din exporturile noastre ajung în UE, iar peste 80% din investițiile străine directe în economie vin tot din UE.