
UE extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Dorin Recean: „Partenerii europeni deschid noi uși pentru economia noastră și oferă stabilitate”
Uniunea Europeană a anunțat astăzi că extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Astfel, potrivit deciziei UE, crește accesul pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe, cu cote tarifare extinse. Totodată, se liberalizează complet importurile de suc de struguri, roșii și usturoi, informează MOLDPRES.
„UE și Moldova au ajuns la un acord pentru revizuirea și actualizarea termenilor comerciali din Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (ZLSAC) dintre UE și Moldova. Acesta reprezintă un pas important către construirea unei relații comerciale stabile, de lungă durată și echilibrate, mai ales în contextul în care Moldova avansează pe calea aderării la UE”, a anunțat în seara zilei de astăzi Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.
Premierul Dorin Recean a declarat că Acordul anunțat astăzi de Comisia Europeană este o dovadă a încrederii reciproce și a faptului că relațiile comerciale UE–Moldova devin tot mai profunde și mai avantajoase pentru ambele părți.
Potrivit oficialului, partenerii europeni deschid noi uși pentru economia noastră și oferă stabilitate într-un context regional incert
„Este o veste excelentă pentru fermierii, producătorii și exportatorii din Republica Moldova. Partenerii europeni deschid noi uși pentru economia noastră și oferă stabilitate într-un context regional incert. Acordul anunțat astăzi de Comisia Europeană este o dovadă a încrederii reciproce și a faptului că relațiile comerciale UE–Moldova devin tot mai profunde și mai avantajoase pentru ambele părți. În beneficiul miilor de producători moldoveni. Continuăm să lucrăm pentru o Moldovă sigură, conectată și prosperă – parte a familiei europene”, a afirmat șeful Cabinetului de miniștri.
Accesul extins pentru produsele moldovenești pe piața comunitară este condiționat de alinierea treptată a Moldovei la standardele de producție ale UE – parte a parcursului spre aderare.
Pe de altă parte, Moldova va permite mai multă marfă agricolă din UE, ceea ce înseamnă că se majorează cotele pentru carne de porc și pasăre, și se deschid noi cote pentru carne congelată, lapte și unt.
În același timp, se păstrează posibilitatea de a activa mecanisme de protecție dacă importurile afectează piețele interne.
O nouă evaluare a acordului este planificată pentru 2027, în funcție de progresele în integrarea europeană a Moldovei.
Uniunea Europeană rămâne a fi principalul partener comercial și investitor în Republica Moldova. În prezent, peste 65% din exporturile noastre ajung în UE, iar peste 80% din investițiile străine directe în economie vin tot din UE.
O grădiniță din Drochia și-a redus costurile la încălzire cu 35 la sută prin lucrări de eficiență energetică
Investiții de 5 mlrd de lei în economie prin Programul 373. Peste 800 de antreprenori au beneficiat de credite în condiții avantajoase
Din 2026, toate trimiterile poștale internaționale ar putea fi supuse TVA de 20%. Autoritățile iau în calcul anularea limitei neimpozabile de 150 de euro
Producția industrială a crescut cu 11,7% în luna mai
Cotația dolarului, în scădere
Antreprenorii din nordul țării pot participa la un program de instruiri gratuite organizat de Ministerul Finanțelor
Premierul Dorin Recean: „Investițiile și alocările de fonduri făcute de Guvern în Chișinău au adus schimbări importante pentru cetățeni”
Economii în facturi de peste 300 de mii de lei la Spitalul raional Cantemir, după instalarea panourilor fotovoltaice și eficientizarea energetică
După 17 ani, R. Moldova şi Polonia relansează cooperarea în transportul rutier internațional
Autoritățile de la București au intentat dosar penal în legătură cu documentele false găsite asupra lui Vladimir Plahotniuc
Alegeri parlamentare 2025 // Interes crescut din partea candidaților independenți: unsprezece au depus deja actele
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, respinge acuzațiile. „Guvernul nu are pe agendă vreo modificare privind TVA-ul pentru comenzile online”
INTERVIU MOLDPRES // Președinta CEC, Angelica Caraman, despre organizarea alegerilor parlamentare: riscuri, provocări și răspuns la acuzațiile de fraudă
IGP: Peste 40 de șoferi, documentați în timp ce conduceau în stare de ebrietate
Admiterea în universități. Depunerea dosarelor online a fost prelungită până luni, 28 iulie curent
Veaceslav Platon a fost eliberat sub cauțiune
Peste 3 miliarde de lei, alocate pentru reabilitarea drumurilor în anul curent. Dorin Recean: „Guvernul va continua investițiile în infrastructura rutieră”
Ministrul Dan Perciun explică cum va fi acordat ajutorul de 1000 de lei pentru elevii din clasele primare și gimnaziale
Prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va întreprinde o vizită în Republica Moldova
Recep Erdogan propune o întâlnire între Donald Trump și Vladimir Putin la Istanbul pentru discuții privind Ucraina
UE va lansa un apel pentru investitorii interesați să contribuie la dezvoltarea economică a Republicii Moldova
Un funcționar vamal, depistat cu avere nejustificată în sumă de peste 715 mii de lei
VIDEO // Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu, escortați în fața instanței din Atena. Primele imagini publicate online
Prețuri stabile în piețele din capitală. Pepenii – în topul preferințelor consumatorilor
DOC // Salariații vor putea beneficia de tichete de vacanță. Modificările legislative, publicate în Monitorul Oficial