
Armenia și Azerbaidjanul ar putea semna un acord de pace
Armenia și Azerbaidjanul au convenit joi asupra termenilor unui mult așteptat tratat de pace care ar putea pune capăt unui conflict care durează de decenii, început odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, informează Politico, preluat de digi24.ro și MOLDPRES.
După ce Armenia a acceptat cele două elemente rămase ale unui acord de pace din partea Azerbaidjanului, aceasta din urmă a prezentat mai multe cerințe formale pe care Armenia trebuie să le îndeplinească înainte ca acordul să poată fi semnat.
„Ca pas următor, Azerbaidjanul așteaptă ca Armenia să își modifice Constituția și să elimine revendicările împotriva integrității teritoriale și suveranității Republicii Azerbaidjan”, a declarat ministrul de externe al Azerbaidjanului, Jeyhun Bayramov.
Bayramov a adăugat că, pentru a finaliza acordul, Armenia trebuie, de asemenea, să dizolve Grupul de la Minsk, un format creat în 1992 sub egida Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), co-prezidat de SUA, Rusia și Franța, pentru a rezolva un conflict legat de regiunea de frontieră Nagorno-Karabah dintre cele două țări.
Îndeplinirea acestor cerințe ar putea dura ceva timp, având în vedere că modificarea Constituției necesită organizarea unui referendum. Premierul armean a cerut un referendum pentru o nouă constituție în februarie.
Cu toate acestea, observatorii au salutat acordul, considerându-l un progres semnificativ către pace. „Este o evoluție fără precedent într-o diplomație care era într-un impas”, a declarat Richard Giragosian, director al Centrului de Studii Regionale, un think tank independent din Armenia.
Având în vedere cât de mult va dura îndeplinirea cerințelor finale ale Azerbaidjanului, acestea nu ar trebui să fie condiții prealabile pentru semnarea tratatului de pace, ci mai degrabă o chestiune pentru discuții ulterioare, a adăugat Giragosian. „Ambele părți ar trebui să semneze tratatul de pace și să continue negocierile,” a spus el, deși a menționat că scepticismul rămâne un obstacol.
„Există un grad de reticență în Armenia că acest lucru ar putea fi prea frumos ca să fie adevărat. Există așteptări că Azerbaidjanul ar putea continua să ceară concesii suplimentare”, a mai spus acesta.
Cele două țări nu au negociat încă unde și când va fi semnat acordul de pace. Armenia a propus emiterea unei declarații comune după convenirea termenilor, dar Baku a refuzat, a declarat Ministerul de Externe al Armeniei.
Armenia și Azerbaidjanul au purtat o serie de conflicte în ultimii ani, inclusiv o ofensivă azeră în Nagorno-Karabah în septembrie 2023, care a forțat cei peste 100.000 de locuitori ai regiunii să fugă.
Atac masiv asupra Kievului, înaintea întrevederii dintre Rubio și Lavrov. Sunt morți și răniți
Volodimir Zelenski a fost primit de Papa Leon al XIV-lea în ajunul conferinței de la Roma pentru Ucraina
Rusia, condamnată de CEDO pentru multiple încălcări ale dreptului omului în Ucraina și pentru catastrofa aeriană din 2014
Cancelarul german Friedrich Merz: „Mijloacele diplomatice pentru soluționarea războiului în Ucraina au fost epuizate”
Premierul român impune restricții privind deplasările externe ale angajaților ministerelor și instituțiilor publice
SUA au reluat livrarea munițiilor către Ucraina
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
În zilele de odihnă, vremea va fi caldă cu cer variabil
Aeroportul Chișinău anunță trafic intens în perioada estivală. Călătorii, îndemnați să ajungă la aerogară cu trei ore înainte de zbor
În 19 localități este sărbătorit hramul. Poliția vine cu recomandări
Raportul OCDE: Republica Moldova înregistrează progrese în domeniul justiției și combaterii corupției
Vicepremierul Mihai Popșoi participă la cea de‑a 18‑a ediție a conferinței internaționale Dubrovnik Forum
Un atac nocturn al Rusiei a ucis cel puțin două persoane în Cernăuți
FOTO // Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii din Florența: „Relația tot mai strânsă dintre Moldova și Italia, întărită de prezența voastră, ne-a adus rezultate concrete”
La Bruxelles s-au încheiat discuțiile pe capitolele Energie și Rețele Trans-europene. Cristina Gherasimov: „Revenim în septembrie pentru a analiza ultimele patru capitole de negocieri”
FOTO // Speakerul Igor Grosu, vizită în raionul Glodeni: „Grija pentru satele și orașele noastre rămâne a fi o prioritate”
Președintele Zelenski anunță că Statele Unite și-au reluat livrările de armament către Ucraina
Circa 5 500 de moldoveni s-au înregistrat prealabil pentru a putea vota în străinătate la parlamentarele din această toamnă
Creștinii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Mihai Popșoi: Republica Moldova va rămâne alături de Ucraina în aceste momente cruciale
Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a analizat conformitatea investițiilor propuse de 113 companii
Rusia a atacat Odesa în plină zi: cel puțin 11 răniți
Trump anunță că Statele Unite vor furniza arme Ucrainei prin intermediul NATO