
Cardinalii se adună pentru a-l alege pe viitorul pontif
Astăzi începe conclavul papal pentru alegerea celui de-al 267-lea papă. La mai bine de două săptămâni de la moartea Papei Francisc, cei 133 de cardinali electori se vor închide de miercuri după-amiază sub frescele maiestuoase ale Capelei Sixtine pentru un conclav care se anunţă deschis oricărui rezultat, scrie AFP, citată de news.ro și MOLDPRES.
Ei vor lua loc în jurul unor mese acoperite cu feţe de masă din satin bej şi roşu, înainte de a vota sub celebra frescă a Judecăţii de Apoi a lui Michelangelo.
Prelaţii vor scrie numele preferat pe buletinul de vot, sub cuvintele „Eligo in Summum Pontificem”, care în latină înseamnă „Îl aleg pe Suveranul Pontif”. Buletinul de vot împăturit va fi apoi aşezat pe o tavă de argint şi introdus în urnă.
Marţi dimineaţa, cardinalii, electori (cu vârsta sub 80 de ani) sau nu, s-au reunit pentru ultima reuniune pregătitoare, evitând microfoanele şi camerele de luat vederi ale celor aproximativ o sută de jurnalişti din numeroase ţări, semn al mediatizării globale a evenimentului. La finalul reuniunii, ei au lansat un apel pentru „o pace dreaptă şi durabilă” în Ucraina, Orientul Mijlociu şi „în atâtea alte părţi ale lumii”, potrivit serviciului de presă al Vaticanului.
Înainte ca uşile Capelei Sixtine să se închidă miercuri după-amiază, cardinalii vor jura să păstreze secretul absolut, sub pedeapsa excomunicării. Le va fi interzis să comunice cu lumea exterioară până când vor alege un nou papă.
Vaticanul a anunţat că va întrerupe reţeaua telefonică în interiorul micului oraş-stat miercuri, de la ora locală 15:00 până la alegerea noului papă, dar nu şi în Piaţa Sfântul Petru, unde credincioşii se vor aduna în număr mare.
Cardinalii, care vor trebui să se despartă de telefoanele lor mobile, vor informa lumea despre mersul lucrărilor lor doar prin arderea buletinelor de vot pentru a produce fum - negru dacă nu există un ales, alb pentru un nou papă, o ceremonie cu un puternic simbolism vizual transmisă de televiziunile din toată lumea.
Discuţiile „pre-conclav” au acoperit până acum o gamă largă de subiecte, de la finanţele Vaticanului până la scandalul violenţelor sexuale, unitatea Bisericii şi profilul viitorului papă.
Cu un număr record de 133 de cardinali electori din aproximativ 70 de ţări de pe cinci continente, acest conclav este cel mai mare şi mai internaţional organizat vreodată, ceea ce face ca rezultatul său să fie mai incert ca niciodată.
„Există multe profiluri, multe personalităţi care ar putea fi alese. Cel puţin cinci sau şase, aş spune”, a declarat arhiepiscopul de Alger, Jean-Paul Vesco, pentru Corriere della Sera. „Au existat candidaţii care erau, ca să spun aşa, naturali, cei al căror rol şi personalitate erau deja bine cunoscute. Şi mai sunt şi cei care intervin şi te fac să te gândeşti: acesta este un cuvânt puternic. Dar nu există niciunul care să îi „zdrobească” pe ceilalţi, niciunul la care să te gândeşti: acela va fi el”, a mărturisit el.
Mai mult de zece nume circulă ca potenţiali candidaţi, de la Pierbattista Pizzaballa, patriarhul latin al Ierusalimului, la conservatorul maghiar Peter Erdö.
Francisc a introdus numeroase reforme în timpul pontificatului său de 12 ani, dar acţiunile sale au fost ţinta unei opoziţii interne acerbe.
El a numit aproximativ 80% dintre actualii cardinali electori, însă experţii consideră că aceştia nu vor alege neapărat un succesor care să îi calce pe urme.
Ar fi „neaşteptat” dacă conclavul ar dura mai mult de ziua de vineri, a declarat marţi cardinalul Jean-Paul Vesco, arhiepiscop de Alger, pentru ABC News. „Dacă vineri seara, papa nu este ales, va înseamna că ceva neaşteptat s-a întâmplat”, a spus Vesco.
Israelul aprobă o strategie pentru cucerirea Fâşiei Gaza
Elena Lasconi anunță că demisionează din funcția de președinte al USR
Rusia și-a intensificat atacurile în Ucraina
Donald Trump anunță că nu doreşte un al treilea mandat la Casa Albă
Alegeri prezidențiale în România // Rezultate provizorii: George Simion - 40,16%; Nicușor Dan îl depășește pe Crin Antonescu și trece pe locul 2
Alegeri prezidențiale în România: George Simion - 40,78%; Crin Antonescu - 21,32%
România // 18 milioane de români sunt așteptați la urne să își aleagă președintele
11 răniți la Kiev în urma unui atac rusesc cu drone
Departamentul de Securitate Națională al SUA anunță retragerea desemnării României în Programul Visa Waiver
Cetățenii pot solicita online informații din Registrul dosarelor succesorale și testamentelor
Tinerii care excelează în cunoașterea valorilor europene, recompensați la finala EuroQuiz 2025
Comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos va efectua o vizită în Republica Moldova
Clădirile mai multor instituții de învățământ superior și spitale raionale vor fi reabilitate energetic
Conducerea țării s-a întâlnit, la Guvern, cu ambasadorii statelor UE și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova
Accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală va fi limitat în zilele de 8 și 9 mai
Șase proiecte ale organizațiilor din domeniile cercetării și inovării vor beneficia de finanțare din bugetul de stat
Conducerea țării, în discuții cu ambasadorii. Dorin Recean: „Muncim pentru ca Moldova să devină stat membru al UE în următorii patru ani”
Republica Moldova și Regatul Unit își vor consolida parteneriatul strategic
Deputații se întrunesc joi în ședință plenară
APP va iniția procesul de exproprieri pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA
Parlamentul European a marcat 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa
Republica Moldova va avea un Sistem Național Antifraudă, pentru a asigura o utilizare mai transparentă a fondurilor publice sau externe
BUGET PLUS // 11.463 de copii cu dizabilități severe, accentuate și medii vor primi câte 5.000 de lei ajutor de Paște
Ministrul Dorin Junghietu: Achizițiile de gaze naturale din proiectul Neptun Deep vor asigura aproximativ un sfert din necesarul de consum al Republicii Moldova
GALERIE FOTO // Ceremonia de premiere a concursului național EuroQuiz 2025