ro
Externe
27 Iulie, 2025 / 15:26
/ Acum 1 zi

Cercetătorii japonezi au reușit să trateze sindromul Down

O echipă de cercetători din Japonia a anunțat o descoperire remarcabilă în domeniul geneticii: eliminarea celei de-a 47-a cromozomi, caracteristică persoanelor cu sindrom Down, folosind tehnologia de editare genetică CRISPR. Potrivit oamenilor de știință, procedura a fost efectuată cu succes în condiții de laborator, marcând un pas important spre o posibilă metodă de tratament genetic al acestei afecțiuni, transmite MOLDPRES.

Până recent, eliminarea cromozomului suplimentar era considerată imposibilă. Însă, folosind tehnologia CRISPR, cercetătorii au reușit să modifice cu precizie structura ADN-ului și să înlăture secvențele genetice în exces. În urma testelor, genele au început să funcționeze normal, s-a observat activarea sistemului nervos și o normalizare a metabolismului. Cu alte cuvinte, celulele testate au început să funcționeze asemenea celor ale unei persoane fără sindrom Down.

Cercetările se află, deocamdată, într-un stadiu experimental, realizat doar în laborator. Următorul pas este pregătirea unor studii clinice pe oameni, însă specialiștii avertizează că metoda nu este încă suficient de sigură pentru a fi aplicată la scară largă, existând riscul afectării altor cromozomi.

Sindromul Down este o afecțiune genetică determinată de prezența unui cromozom 21 suplimentar (trisomie 21), care afectează dezvoltarea fizică și intelectuală. Până acum, tratamentele s-au concentrat exclusiv pe îngrijire și terapie simptomatică, fără posibilitatea de a corecta cauza genetică a sindromului. Descoperirea cercetătorilor japonezi reprezintă prima reușită documentată de eliminare selectivă a unui cromozom suplimentar și ar putea deschide calea spre noi tratamente genetice în viitor.