
Kiril Budanov: Rusia va cheltui 1.100 de miliarde de dolari pentru a pregăti un „viitor război pe scară largă”
Rusia va cheltui 1,1 trilioane de dolari (1.100 de miliarde) pentru a se pregăti pentru „viitorul război de amploare”, afirmă șeful serviciilor de informații din Ucraina, transmite digi24.ro, preluat de MOLDPRES.
Rusia intenționează să cheltuiască această sumă fabuloasă în următorii 11 ani, pentru reînarmare, în pregătirea unui potențial război de amploare, a declarat pe 22 iulie șeful informațiilor militare din Ucraina, Kiril Budanov.
Moscova a lansat cel mai ambițios program de înarmare de la prăbușirea Uniunii Sovietice, a spus el. Rusia mobilizează toate sectoarele societății pentru a-și sprijini consolidarea militară, a adăugat el, informează Kyiv Independent.
„Există o mobilizare totală a politicii, economiei și societății din Federația Rusă pentru a fi pregătită pentru viitorul război de mare amploare", a declarat Budanov în timpul reuniunii anuale a ambasadorilor ucraineni.
Ca parte a acestei reforme, Rusia a creat deja două noi districte militare - Moscova și Leningrad - și se pregătește să formeze divizii și unități militare suplimentare. Budanov a declarat că obiectivul Kremlinului nu este doar dominația regională, ci o remodelare a ordinii globale.
„Rusia încearcă să perturbe ordinea economică și de securitate actuală”, a adăugat el. „În acest scop, Moscova își consolidează prezența în Africa, folosind în principal forțele sale proxy”.
Budanov a avertizat, de asemenea, că Rusia desfășoară operațiuni hibride în străinătate, inclusiv atacuri cibernetice și campanii de dezinformare, menite să submineze democrațiile.
„Scopul Moscovei este de a impune țărilor propria sa viziune asupra viitoarei ordini mondiale, în care statele «mari», în primul rând Federația Rusă, au putere deplină, monopol asupra tuturor resurselor critice și decid soarta lumii într-un cerc închis”, a declarat Budanov.
Comentariile sale urmează unui număr tot mai mare de avertismente din partea serviciilor de informații occidentale cu privire la consolidarea militară pe termen lung a Rusiei. Anul trecut, șeful serviciilor de informații germane, Bruno Kahl, a declarat că Moscova va avea capacitatea militară de a ataca NATO până în 2030.
Cheltuielile pentru apărare ale Rusiei le-au depășit deja pe cele ale tuturor țărilor europene la un loc. În 2024, bugetul său militar a crescut cu 42% până la 462 de miliarde de dolari, depășind cheltuielile de apărare colectivă ale Europei, de 457 de miliarde de dolari, potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la 30 aprilie că Rusia este pregătită să își mărească efortul de război la niveluri care nu au mai fost atinse în cel de-al Doilea Război Mondial, afirmând că „milioane” de civili sprijină armata prin donarea de provizii și echipamente.
Comandantul-șef ucrainean Oleksandr Sirskîi a estimat în aprilie că Rusia ar putea chema până la 5 milioane de rezerviști instruiți, cu un potențial de mobilizare mai larg de 20 de milioane.
Ucraina a propus Rusiei o nouă rundă de negocieri
Australia livrează Ucrainei prima tranșă de tancuri Abrams
VIDEO // Atac masiv cu drone și rachete asupra Ucrainei: victime la Odesa, distrugeri la Pavlograd și alarmă în Polonia. Zelenski a reiterat importanța sprijinului internațional
Siria și Israelul au ajuns la un armistițiu cu ajutorul SUA
UE a adoptat al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Consiliul Afaceri Generale al UE din 18 iulie 2025: pe agendă, bugetul pentru 2028-2034
Ucraina permite companiilor străine de armament să își testeze noile arme pe linia frontului
Guvernul britanic va permite votul de la vârsta de 16 ani
Furtuni violente în România. O femeie a murit la Otopeni, iar zeci de apeluri de urgență au fost înregistrate în București și județele din jur
Premierul Dorin Recean: „Investițiile și alocările de fonduri făcute de Guvern în Chișinău au adus schimbări importante pentru cetățeni”
Vladimir Plahotniuc, plasat în arest preventiv pentru 40 de zile în Grecia
VIDEO // Guvernul respinge protestele regizate ale partidelor pro-ruse. Daniel Vodă: „Sunt bazate pe minciună și manipulare”
Vasile Costiuc mai face o tentativă de a se înregistra în cursa pentru parlamentare cu o listă extinsă de candidați
USM și Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne au lansat un program comun cu dublă diplomă în Drept
Economii în facturi de peste 300 de mii de lei la Spitalul raional Cantemir, după instalarea panourilor fotovoltaice și eficientizarea energetică
Mariana Leahu, propusă pentru promovarea evaluării etice și financiare
După 17 ani, R. Moldova şi Polonia relansează cooperarea în transportul rutier internațional
Vocea societății civile a contat: Amendamentele cu risc de poluare din Legea emisiilor nu au fost susținute
FOTO // Speakerul Igor Grosu, vizită la Telenești: „Este esențial să păstrăm direcția europeană a țării”
Ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Gideon Moshe Sa’ar, va efectua o vizită la Chișinău
Climentii Ursu aduce a doua medalie de aur pentru Moldova la Festivalul Olimpic al Tineretului European!
Din 1 august, moldovenii stabiliți în Marea Britanie vor putea schimba permisul de conducere fără a susține examene
BTA: Premierul Bulgariei va vizita Universitatea din Taraclia
VIDEO // Percheziții în nordul țării. Un deținut de la Penitenciarul nr. 17 – Rezina este suspectat de șantaj și amenințare
Republica Moldova a emis primul certificat fitosanitar electronic prin sistemul internațional ePhyto