
După caniculele estivale, Europa trebuie să se obişnuiască cu căldura hibernală
Bruxelles, 11 ian. /MOLDPRES/. Europa a început anul 2023 cu un val de căldură foarte neobişnuit şi a înregistrat deja sute de recorduri de temperatură pentru această perioadă, ceea ce ilustrează un fenomen din ce în ce mai frecvent şi mai persistent, atât vara cât şi iarna, ca urmare a încălzirii climei, relatează AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.
După perioadele caniculare din timpul verii combinate cu secete istorice, zăpada este încă foarte rară pe pârtiile de schi din Alpi şi Pirinei, în timp ce mai multe regiuni de pe continent au cunoscut în preajma Anului Nou temperaturi de peste 20 de grade Celsius, până în Europa centrală.
Pentru a afla mai multe informaţii despre această căldură hibernală "extremă", AFP a apelat la Freja Vamborg, om de ştiinţă în Serviciul european pentru schimbări climatice Copernicus (C3S).
Care este cauza acestor temperaturi ridicate? "La 1 ianuarie, un puternic flux de aer a sosit din sud-vest şi a adus aer mai cald în nord, care a pătruns în mod neobişnuit mai departe către Europa de Est, ajungând chiar până în Belarus. O acoperire minimală de zăpadă a fost, probabil, un alt factor determinant", a spus Vamborg.
"Circulaţia maselor de aer într-o anumită situaţie meteorologică şi schimbările climatice nu sunt două lucruri independente. Schimbările climatice în sine au un efect asupra mişcării acestor mase de aer şi, de asemenea, au un impact asupra temperaturii acestora", a adăugat specialista.
Cum afectează schimbările climatice această situaţie? "Odată cu creşterea temperaturilor la nivel mondial, valurile de căldură şi perioadele călduroase devin din ce în ce mai frecvente şi mai intense. Iar acest lucru nu se limitează la lunile de vară. În timp ce tendinţa de încălzire în Europa este în medie mai puternică în timpul sezoanelor călduroase, iernile devin, de asemenea, mai calde, sub efectul creşterii temperaturilor la nivel global. În nordul Europei, încălzirea este mai accentuată iarna decât vara, în timp ce în sud tendinţa este mai evidentă vara", a explicat Freja Vamborg.
Care este impactul acestor temperaturi ridicate de iarnă? "Lunile de iarnă călduroase au ca rezultat, pe de o parte, cerinţe reduse de încălzire şi, pe de altă parte, un strat redus de zăpadă, care afectează industria turismului de iarnă. În ceea ce priveşte ecosistemele naturale, printre urmări se poate menţiona un risc de trezire timpurie din hibernare, care poate avea un efect deosebit de negativ pentru animale în cazul în care apar ulterior un val de frig sau îngheţul. Impactul general va depinde de durata şi intensitatea evenimentului", a precizat Vamborg.
Conform raportului anual al programului european asupra schimbărilor climatice Copernicus (C3S), publicat marţi, ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată la nivel global, depăşind "cu aproximativ 1,2 grade Celsius" temperaturile din perioada 1850-1900, înainte ca revoluţia industrială să îşi facă simţite efectele asupra climei.
Mai multe drone au atacat Moscova
Ţările europene şi NATO se reunesc la Paris pentru discuţii privind securitatea în Ucraina
Rusia a lansat un nou atac masiv cu drone asupra Ucrainei
Ucraina este în prezent cel mai mare importator de arme din lume
Proteste violente la București după decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Ucraina susține că a fost atacată de Rusia cu peste 100 de drone, în noaptea de sâmbătă spre duminică
Ucraina // Cel puțin 14 morți și 37 de răniți în lovituri rusești în estul țării
Președintele Consiliului European, Antonio Costa: Progrese „decisive” spre o Europă „puternică și suverană” a apărării au fost realizate la summitul UE
Experți occidentali propun crearea unui „scut aerian” pentru Ucraina
Cetățenii sunt invitați la marea plantare. În această primăvară, Republica Moldova va împăduri 3.500 de hectare de terenuri
Ministerul Finanțelor a inițiat procesul de evaluare a funcțiilor în sectorul bugetar
CSM anunță concurs pentru suplinirea funcțiilor de conducere în 13 judecătorii
Vremea se răcește în weekend
În sectoarele capitalei vor fi organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Mark Carney a depus jurământul de premier al Canadei
Cooperarea moldo-elenă în domeniile culturii și turismului, discutată la Atena
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, explică poziția autorităților cu privire la livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană
Avertizare de călătorie în Italia
Focar de rujeolă în raionul Cimișlia
Maia Sandu: „Republica Moldova are o relație excelentă cu Franța”
UE extinde sancțiunile împotriva Rusiei
Maia Sandu despre lansarea Moldova 3: „.Noul post vine pentru a combate dezinformarea”
Republica Moldova și România își consolidează cooperarea în domeniul transporturilor rutiere
200 de militari în termen au depus jurământul
Cinci pompieri moldoveni vor fi detașați în România pentru instruire