ro
Externe
16 Martie, 2025 / 08:49
/ 25 Mai, 2016

Guvernul german a aprobat o lege care va stimula integrarea refugiaților și îi va sancționa pe cei care nu vor să muncească

Moldpres
Agenția Informațională de Stat

Berlin, 25 mai. /MOLDPRES/. Guvernul german a aprobat miercuri un proiect de lege a integrării, al cărei obiectiv este stimularea integrării refugiaților pe piața muncii și care prevede inclusiv sancțiuni sau reducerea ajutoarelor sociale în cazul celor care refuză să muncească, relatează AGERPRES și MOLDPRES citînd agenția EFE.

'Este o piatră de temelie pentru integrarea acestor persoane în societatea germană', a punctat cancelarul Angela Merkel, precizînd că legea se bazează pe principiul 'sprijinim și cerem', adică să încurajeze angajarea celor care manifestă voință să muncească și depun eforturi în acest sens.

În proiectul de lege este inclusă și obligativitatea participării la așa-numitele cursuri de integrare și de învățare a limbii germane, element care în opinia cancelarului Merkel este un factor esențial al acestei 'voințe de integrare'.

Șefa guvernului a insistat asupra îmbunătățirii accesului migranților pe piața muncii și organizării mai multor cursuri de integrare, respectiv cursuri de învățare a limbii germane și de calificare profesională.

Anul trecut au sosit în Germania aproape 1,1 milioane de migranți proveniți mai ales din Orientul Mijlociu, Africa și Asia. Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel și mediul de afaceri german au impulsionat adoptarea unui set de măsuri menit să înlesnească integrarea lor pe piața muncii, afectată de lipsa forței de muncă ce rezultă în urma ratei reduse a natalității și a îmbătrînirii populației germane. Executivul de la Berlin vede în valul de refugiați o oportunitate pentru rezolvarea acestor probleme, argument invocat și de Angela Merkel în susținerea politicii ușilor deschise față de migranții extracomunitari.

Totuși, o serie de articole din proiectul de lege propus sînt criticate de organizațiile de susținere a refugiaților, care consideră că ele limitează puterea de decizie a acestora. De exemplu, timp de trei ani solicitanții de azil nu vor avea libertatea de a alege unde doresc să locuiască în Germania, ei urmînd să fie obligați să rămînă în landul unde au fost repartizați conform unor contingente de distribuție pentru întreaga țară.

(Editor L. Alcază)