
În pofida carantinei, Germania a încheiat anul 2020 cu o creştere economică peste așteptări
Berlin, 24 feb. /MOLDPRES/. Economia germană a încheiat anul 2020 cu o performanţă mai bună decât s-a anunţat iniţial, Produsul Intern Brut înregistrând o creştere de 0,3% în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, în pofida noilor restricţii legate de criza sanitară, arată cifrele revizuite publicate miercuri de Oficiul federal de statistică, informează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.
Conform cifrelor iniţiale, publicate la finele lunii ianuarie, principala economie europeană a încheiat anul 2020 cu o creştere de 0,1%. Germania a intrat în carantină parţială în data de 2 noiembrie 2020, fiind închise restaurantele, barurile şi sălile de sport, pentru ca începând din 16 decembrie să fie închise şi şcolile şi magazinele non-esenţiale.
După o contracţie istorică de 9,7% în trimestrul al doilea, economia germană a înregistrat o revenire de 8,5% în trimestrul al treilea, după care ritmul de creştere a încetinit semnificativ la finele lui 2020.
Pe ansamblul anului trecut, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat un recul de 4,9% comparativ cu 2019, o performanţă uşor mai bună faţă de o primă estimare a Destatis care vorbea de o contracţie de 5%.
În trimestrul patru, exporturile puternice şi o activitate solidă în sectorul construcţiilor au ajutat economia germană să înregistreze o creştere peste aşteptări. Exporturile, motorul tradiţional al economiei germane, au crescut cu 4,5% în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, iar investiţiile în construcţii au crescut cu 1,8%, în timp ce consumul gospodăriilor a scăzut cu 3,3%.
De asemenea, Oficiul federal de statistică a anunţat miercuri că în 2020 Germania a înregistrat un deficit bugetar de 139,6 miliarde euro, o cifră mai mică decât s-a anunţat iniţial (158,2 miliarde euro). Raportat la PIB, deficitul bugetar înregistrat anul trecut de Germania a fost de 4,2%. Acesta a fost primul deficit bugetar înregistrat de Germania după 2011 şi al doilea cel mai ridicat înregistrat de la reunificarea ţării, în 1990, a precizat Destatis.
Din cauza crizei sanitare, Berlinul a trebuit să renunţe la celebra sa disciplină bugetară şi în luna martie a anului trecut a alocat ajutoare în valoare de aproape 1.000 de miliarde de euro pentru companii, sub forma subvenţiilor pentru şomaj parţial, împrumuturi garantate şi ajutoare directe, care au fost urmate în luna iunie de alte 130 de miliarde de euro pentru investiţii în viitor şi relansarea consumului.
Într-un an normal, un deficit bugetar de 4,2% din PIB ar fi pus Germania într-o situaţie dificilă având în vedere regulile bugetare ale UE. Însă în luna martie a anului trecut, Uniunea Europeană a suspendat aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut.
foto: dw.com
Generalul american Keith Kellogg a fost numit trimis special în Ucraina
SUA au lansat o acțiune militară împotriva rebelilor houthi din Yemen
Mii de oameni participă la o manifestație proeuropeană la București
Zeci de mii de manifestanți protestează împotriva corupției la Belgrad
Președintele ucrainean a numit o echipă de negociatori pentru eventuale convorbiri de pace
Președintele Zelenski dezminte orice încercuire a trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk
Ucraina a doborât 130 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii
Mark Carney a depus jurământul de premier al Canadei
Armenia și Azerbaidjanul ar putea semna un acord de pace
Deputații se întrunesc joi în ședință plenară. Biroul permanent a aprobat ordinea de zi
Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare și are interdicția de a ocupa funcții publice pentru următorii 12 ani
Premierul Dorin Recean, în dialog cu noua directoare a ODIHR, Maria Telalian
Merele moldovenești debutează pe piața Indiei, cu prima livrare comercială după accesul liber pe una dintre cele mai mare piețe din lume
Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupere pasivă
GALERIE FOTO // Prima livrare comercială de mere moldovenești a pornit spre India
Autoritățile reamintesc cetățenilor că pot beneficia până la 31 martie de reduceri la asigurarea medicală
Guvernul a dat start negocierilor unui acord ce va promova reciproc investițiile moldo-indiene
UE a lansat un apel de propuneri destinat organizațiilor societății civile din R. Moldova
Două proiecte regionale de infrastructură derulate în raionul Ştefan Vodă, apreciate la faţa locului de vicepremierul Vladimir Bolea
Opoziția turcă cheamă la proteste în întreaga țară după arestarea primarului Istanbulului
O rețea de spălare de bani a fost deconspirată de autoritățile din Republica Moldova și Italia
Victimele violenței în familie vor fi scutite de taxele judiciare
Teatrul Național din Iași va prezenta două spectacole la Chișinău
Comisia de Evaluare a Judecătorilor a finalizat verificarea a doi magistrați
Vladimir Bolea, în sudul țării: „Fiecare cetățean merită șanse egale la condiții de viață mai bune”