
În pofida carantinei, Germania a încheiat anul 2020 cu o creştere economică peste așteptări
Berlin, 24 feb. /MOLDPRES/. Economia germană a încheiat anul 2020 cu o performanţă mai bună decât s-a anunţat iniţial, Produsul Intern Brut înregistrând o creştere de 0,3% în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, în pofida noilor restricţii legate de criza sanitară, arată cifrele revizuite publicate miercuri de Oficiul federal de statistică, informează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.
Conform cifrelor iniţiale, publicate la finele lunii ianuarie, principala economie europeană a încheiat anul 2020 cu o creştere de 0,1%. Germania a intrat în carantină parţială în data de 2 noiembrie 2020, fiind închise restaurantele, barurile şi sălile de sport, pentru ca începând din 16 decembrie să fie închise şi şcolile şi magazinele non-esenţiale.
După o contracţie istorică de 9,7% în trimestrul al doilea, economia germană a înregistrat o revenire de 8,5% în trimestrul al treilea, după care ritmul de creştere a încetinit semnificativ la finele lui 2020.
Pe ansamblul anului trecut, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat un recul de 4,9% comparativ cu 2019, o performanţă uşor mai bună faţă de o primă estimare a Destatis care vorbea de o contracţie de 5%.
În trimestrul patru, exporturile puternice şi o activitate solidă în sectorul construcţiilor au ajutat economia germană să înregistreze o creştere peste aşteptări. Exporturile, motorul tradiţional al economiei germane, au crescut cu 4,5% în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, iar investiţiile în construcţii au crescut cu 1,8%, în timp ce consumul gospodăriilor a scăzut cu 3,3%.
De asemenea, Oficiul federal de statistică a anunţat miercuri că în 2020 Germania a înregistrat un deficit bugetar de 139,6 miliarde euro, o cifră mai mică decât s-a anunţat iniţial (158,2 miliarde euro). Raportat la PIB, deficitul bugetar înregistrat anul trecut de Germania a fost de 4,2%. Acesta a fost primul deficit bugetar înregistrat de Germania după 2011 şi al doilea cel mai ridicat înregistrat de la reunificarea ţării, în 1990, a precizat Destatis.
Din cauza crizei sanitare, Berlinul a trebuit să renunţe la celebra sa disciplină bugetară şi în luna martie a anului trecut a alocat ajutoare în valoare de aproape 1.000 de miliarde de euro pentru companii, sub forma subvenţiilor pentru şomaj parţial, împrumuturi garantate şi ajutoare directe, care au fost urmate în luna iunie de alte 130 de miliarde de euro pentru investiţii în viitor şi relansarea consumului.
Într-un an normal, un deficit bugetar de 4,2% din PIB ar fi pus Germania într-o situaţie dificilă având în vedere regulile bugetare ale UE. Însă în luna martie a anului trecut, Uniunea Europeană a suspendat aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut.
foto: dw.com
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia
Vremea face ravagii în Ungaria. Caniculă și furtuni în România
Volodimir Zelenski a anunțat apărarea aeriană drept prioritatea Ucrainei
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Fostul ministru al transporturilor din Rusia a fost găsit decedat. A fost eliberat din funcție în această dimineață
Ursula von der Leyen a discutat cu preşedintele american Donald Trump pe tema taxelor vamale
Ministrul rus de externe a prezentat condițiile pentru încheierea războiului din Ucraina
VIDEO // Ucraina a fost lovită de un nou val de atacuri cu drone. Sunt zeci de răniți și un deces la Odesa
Statul Major al Ucrainei: Rusia a pierdut peste un milion de soldați de la începutul războiului
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”