ro
Externe
03 Iulie, 2025 / 08:51
/ 26 Aprilie, 2023

Insulele Prinților de lângă Istanbul – un loc ce nu trebuie ratat dacă vizitezi Turcia

Moldpres
Agenția Informațională de Stat

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Insulele Prinților se regăsesc chiar lângă Istanbul și oferă un loc ideal pentru cei care vor să experimenteze o vacanță liniștită, departe de agitația Istanbulului. Pe insule pot fi vizitate conace celebre unde au locuit unii dintre cei mai faimoși scriitori din Turcia, transmite MOLDPRES. 

Insulele Prinților sunt formate din nouă insule: Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada, Insula Sedef, Yassıada, Sivriada, Insula Kaşık și Insula Tavşan. Doar Büyükada, Heybeliada, Kınalıada, Burgazada și Insula Sedef, care pot fi vizitate cu ușurință cu ajutorul serviciilor zilnice de transport oferite de feriboturi, care pot veni atât din partea europeană, cât și din cea asiatică a Istanbulului. Străzile de pe aceste insule sunt închise traficului pentru mașini. 

Potrivit istoricelor, Insulele Prinților au fost numite astfel după ce au devenit un loc în care prinții, împărații și împărătesele au fost exilați în timpul Imperiului Roman de Răsărit. Insulele au fost și schit pentru cler și, totodată, destinație de vacanță de vară pentru monarhii care au domnit de-a lungul istoriei Turciei. Pe insule au locuit și autori celebri turci și lideri politici mondiali.

Deși Insulele Prințului au patru anotimpuri distincte, primăvara și vara sunt cele mai indicate anotimpuri pentru a le vizita. Restaurantele de pe insulă oferă tuturor vizitatorilor care le trec pragul pește proaspăt de sezon și selecții variate de aperitive și vinuri turcești, dar și salate.

Cea mai mare insula este insula Büyükada care se traduce „Insula mare” din limba turcă. Insula poate fi tranzitată de pe bicicletă, iar vizitatorii pot face chiar și picnicuri în pădurile de acolo. Insula are un turn cu ceas, care este foarte aproape de debarcader. Totodată, aici poate fi găsită și mănăstirile Aya Yorgi și Yuce Tepe care sunt atracții importante. Mănăstirea este un loc ideal pentru credincioșii ortodocși și este folosită și astăzi. Vizitatorii din țară și din străinătate fac, de asemenea, jurămintele în interiorul și în afara capelei pentru a-și îndeplini dorințele. 

Heybeliada sau „Insula cu Sacoșă” se numește așa întrucât pe hartă arată chiar ca o sacoșă. Este a doua insula ca mărime din grupul de Insulele Prinților. Heybeliada găzduiește mai multe structuri istorice, ca de exemplu Sinagoga Bey Yaakov și Biserica Aya Nicola. Insula are și o școală care îi pregătește pe clerici și care în prezent găzduiește și festivaluri și evenimente importante de pe insulă. Vizitatorii ajunși acolo pot vedea și Parcul Natural Degirmenburnu de pe bicicletă sau în mers. 

Burgazada este a treia insulă ca mărime din Insulele Prinților. Burgazada găzduiește mai multe structuri istorice, precum muzeul Sait Faik, care este una dintre atracțiile principale. Mănăstirea Aya Yorgi Garibi domină priveliștea și iese în evidența prin pereții și clopotul care sunt pictați în tonuri albastru și în alb. Muzeul Sait Faik este în fosta casă a poetului și povestitorului turc Sait Faik Abasyank.

/ Acum 14 ore

12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale

/ Acum 14 ore

Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor

/ Acum 14 ore

Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale

/ Acum 15 ore

15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025

/ Acum 15 ore

Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”

/ Acum 15 ore

Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”

/ Acum 15 ore

Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”

/ Acum 15 ore

Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”

/ Acum 16 ore

Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”

/ Acum 16 ore

Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”

Vezi mai multe