
Israelul amenință Hamas cu anexarea enclavei palestiniene dacă nu sunt eliberați toți ostaticii
Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a ordonat vineri armatei să ocupe mai multe teritorii în Fâșia Gaza, fără a specifica ce zone sunt avute în vedere, și a amenințat Hamas cu anexarea enclavei palestiniene dacă gruparea islamistă nu eliberează ostaticii pe care îi mai deține, transmite vineri EFE, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
'Cu cât Hamas își menține mai mult refuzul, cu atât va pierde mai mult teritoriu, care va fi anexat de Israel', a spus Israel Katz într-un comunicat al ministerului pe care îl conduce.
'Am ordonat armatei să ocupe zone suplimentare în Gaza în timp ce evacuează populația, precum și să extindă zonele de securitate din jurul Fâșiei Gaza pentru a proteja comunitățile și soldații israelieni de forțele armate', a anunțat Katz vineri dimineața devreme.
Până în prezent, Israelul a ordonat evacuarea cartierelor estice ale orașului Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, precum și a orașului vecin Beni Suheila. De asemenea, a ordonat evacuarea orașului Beit Lahia din nord, unde trupele israeliene au lansat o operațiune terestră.
În plus, forțele armate au ocupat parțial coridorul Netzarim, prin care Israelul a separat nordul de sudul Fâșiei Gaza în timpul războiului, și au cerut populației din nord să se deplaseze spre sud prin drumul Rashid, care traversează enclava paralel cu coasta.
Ministrul apărării a asigurat că Israelul va folosi toate metodele militare și civile pentru a face presiuni asupra Hamas în scopul de a-i elibera pe cei 59 de prizonieri care rămân în Fâșie 'inclusiv evacuarea populației din Gaza spre sud și implementarea planului de transfer voluntar al lui Trump' pentru locuitorii teritoriului palestinian.
Planul 'transferului voluntar', pe care numeroase organizații internaționale și populația arabă l-au criticat ca fiind un plan de purificare etnică a locuitorilor din Fâșia Gaza, vorbește despre o evacuare 'voluntară' a populației, în condițiile în care aceasta a fost supusă timp de aproape un an și jumătate unui război care a ucis aproape 50.000 de palestinieni și a declanșat o criză umanitară fără precedent.
În același comunicat, Katz a reamintit că Israelul este încă angajat față de propunerea emisarului Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, pentru 'eliberarea tuturor ostaticilor, vii și morți, în avans și în două etape, cu o încetare a focului între ele'.
Propunerea presupune o prelungire a primei faze a încetării focului cu aproximativ 50 de zile, în care jumătate dintre ostatici urmau să fie eliberați în prima zi și cealaltă jumătate în ultima zi a acestei perioade de prelungire.
Prima fază a încetării focului s-a încheiat pe 2 martie, ziua în care ar fi trebuit să înceapă cea de-a doua fază, care implica încetarea durabilă a ostilităților în Fâșia Gaza și eliberarea persoanelor răpite din Israel.
Cu toate acestea, negocierile acestei a doua etape nu au avut loc și prima etapă s-a încheiat lăsând Fâșia Gaza într-un 'impas' până când Israelul a încălcat definitiv marți dimineață acordul de încetare a focului printr-un un val de bombardamente care au ucis sute de palestinieni.
Hamas nu a acceptat niciodată propunerea lui Witkoff și a cerut din prima clipă să fie aplicat acordul semnat inițial prin trecerea la a doua fază.
Ucraina l-a convocat pe emisarul interimar al SUA la Ministerul de Externe, după anunțul Washingtonului că sistează livrarea armelor către Kiev
SUA sistează unele livrări de rachete către Ucraina. Explicațiile Pentagonului
Donald Trump a anunțat că Israelul este de acord cu un armistițiu de 60 de zile în Fâșia Gaza
Atac violent asupra regiunii Odesa. România a ridicat în aer două nave F-16
Putin și Macron au discutat despre războiul din Ucraina în prima lor convorbire din 2022
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova