
Justiția suedeză menține mandatul de arestare european împotriva lui Julian Assange
Stockholm, 25 mai /MOLDPRES/.Un tribunal districtual din Suedia a menținut miercuri mandatul de arestare european emis împotriva lui Julian Assange, o decizie care vine în dezacord cu concluziile unui comitet al ONU care l-a considerat pe fondatorul WikiLeaks victima unei "detenții arbitrare", transmit Reuters și AFP, citate de AGERPRES şi MOLDPRES.
Australianul de 44 de ani, acuzat de o suedeză de un viol pe care acesta l-ar fi comis la Stockholm în august 2010, s-a refugiat din iunie 2012 în ambasada Ecuadorului la Londra.
"Curtea districtuală consideră că se menține împotriva lui JA (Julian Assange) suspiciunea de viol (...) și că există în continuare riscul ca el să fugă ori să evite pe o cale sau alta inculparea sau condamnarea", se arată în comunicatul tribunalului, care nu a identificat elemente noi care să justifice ridicarea mandatului de arestare împotriva fondatorului WikiLeaks.
Assange, care a părăsit Suedia pentru Marea Britanie în septembrie 2010, este vizat de un mandat de arestare european din noiembrie același an. După ce a pierdut toate recursurile, s-a refugiat în incinta ambasadei Ecuadorului, stat care i-a acordat azil din iunie 2012, pentru a evita extrădarea în Suedia.
Assange se teme că Stockholmul îl va extrăda la rîndul său în SUA, unde ar putea fi judecat pentru cea mai mare scurgere de documente militare și diplomatice din istoria americană, publicate de WikiLeaks în 2010.
/Editor M.Cucu/
Ucraina a doborât 130 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii
Mark Carney a depus jurământul de premier al Canadei
Armenia și Azerbaidjanul ar putea semna un acord de pace
Declarația lui Putin de acceptare a armistițiului în Ucraina este „foarte promițătoare”, dar „incompletă”, susține Donald Trump
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, spune că Rusia e de acord cu armistițiul în Ucraina, însă cu unele condiții
Kremlinul anunţă că refuză o încetare temporară a focului în Ucraina
Preşedintele polonez cere Statelor Unite să mute focoase nucleare pe teritoriul Poloniei
Franța cere confiscarea activelor rusești înghețate
Canada adoptă represalii comerciale împotriva SUA ca reacție la taxele americane impuse importurilor de oțel și aluminiu
Ministerul Muncii și Protecției Sociale va acorda în luna curentă plăți unice pentru specialiștii din asistența socială
ANSP anunță o scădere cu 40 la sută a cazurilor de gripă
Cu sprijinul UE, R. Moldova va beneficia de două studii privind lanțurile valorice pentru grâu, porumb și floarea-soarelui
Academia „Ștefan cel Mare” a prezentat oferta educațională la târgurile de la Edineț și Hâncești
Igor Grosu la Conferința de analiză post-electorală: „Vom veni cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor”
Combaterea corupției electorale în vizorul deputaților
Raionul Făleşti, printre localităţile fruntaşe în gestionarea eficientă a deşeurilor
O grupare specializată în distribuirea drogurilor a fost destructurată de polițiștii din nordul țării
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Patru acte permisive în domeniul construcțiilor pot fi solicitate şi obținute online
VIDEO // Măsuri pentru gestionarea restanțelor. Ministrul Dan Perciun: „Vom solicita universităților să respecte numărul maxim de restanțe admisibile”
Consiliul Uniunii Europene a aprobat sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, miercuri, 19 martie, pe scena Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
Vicepremierul Mihai Popșoi, la „Raisina Dialogue” în India: „Poziția Republicii Moldova nu s-a schimbat - solidaritatea cu Ucraina rămâne fermă”
Municipiul Ungheni îşi consolidează poziţia de membru al reţelei oraşelor europene Eurocities