
Kremlinul a respins propunerea lui Zelenski de a declara un armistițiu de 30 de zile
Kremlinul a respins marți propunerea Ucrainei de a declara un armistițiu de 30 de zile, cerând să se țină cont mai întâi de preocupările Rusiei, în timp ce a solicitat Kievului să se alăture unei încetări a focului de trei zile cu ocazia ceremoniilor dedicate împlinirii a 80 de ani de la victoria asupra forțelor naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, când autoritățile ruse preconizează să organizeze o paradă militară în Piața Roșie, relatează EFE, citată de AGERPRES și MOLDPRES.
„Fără răspunsuri la aceste întrebări, este dificil să acceptăm un armistițiu atât de lung. Președintele (Vladimir) Putin a vorbit deja despre asta”, a declarat pentru media locale purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov.
Peskov a insistat din nou, fără a preciza, asupra existenței unor 'nuanțe' care ar împiedica Moscova să accepte contraoferta președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
În trecut, Putin susținea că un astfel de armistițiu nu ar face decât să permită inamicului ucrainean să se regrupeze și să se reînarmeze cu armament occidental.
În mesajul său de luni seara, Volodimir Zelenski a calificat armistițiul de 72 de ore - 8, 9 și 10 mai - anunțat luni de Putin drept o 'manipulare' și o încercare de a-i înșela pe partenerii internaționali, precum SUA.
'Suntem pregătiți să colaborăm cu partenerii internaționali pentru a opri orice război. Cu toate acestea, Rusia continuă să respingă toate propunerile și este preocupată doar de manipularea și înșelarea comunității internaționale. Acum încearcă să joace o altă farsă. De ce ar trebui ca toată lumea să aștepte până pe 8 mai și să rămânem tăcuți exact când Putin organizează o paradă', a declarat Zelenski, citat de Unian și Liga.
Președintele Ucrainei a menționat că astfel de propuneri nu pot fi acceptate și a reamintit că valoarea vieții umane este mai importantă decât orice fel de paradă.
'Prețuim viața umană, nu paradele. De aceea nu are rost să așteptăm un armistițiu până pe 8 mai. Războiul trebuie să se încheie nu temporar, ci printr-un armistițiu permanent, garantat și fiabil, pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile', a afirmat președintele ucrainean
' Încetarea focului nu ar trebui să dureze câteva zile pentru a ucide din nou. Trebuie să fie imediată, completă și necondiționată, pentru cel puțin 30 de zile', a spus el.
În replică, Peskov, care a afirmat că armistițiul cu ocazia victoriei Armatei Roșii asupra Germaniei naziste este un 'gest de bunăvoință', l-a acuzat la rândul său pe Zelenski de manipulare, prin faptul că evită să ofere 'un răspuns direct' la 'inițiativa de pace' a lui Putin.
'Până în prezent, nu am auzit nicio reacție din partea regimului de la Kiev. În acest moment, este foarte greu de înțeles dacă regimul de la Kiev intenționează să se alăture sau nu', a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că nici liderii europeni nu au reacționat la armistițiul anunțat de Rusia.
'Aici este clar cine, într-adevăr, aspiră la pace și cine este un apologet al războiului', a spus el.
Peskov mai susține că ucrainenii nu au răspuns nici la disponibilitatea lui Putin de a relua negocierile directe cu Kievul după armistițiul de Paște.
În acest sens, Kremlinul a afirmat pentru prima dată, referitor la presupusa ilegitimitate a lui Zelenski, că prioritatea este începerea procesului de soluționare pașnică și că toate celelalte considerații sunt 'secundare', notează EFE.
Într-o reacție la anunțul Kremlinului, Casa Albă a declarat luni că președintele american Donald Trump este în favoarea unui armistițiu pe termen nelimitat, nu a unor armistiții temporare, amintește Unian.
Un armistițiu de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire, a fost propus de Ucraina la inițiativa Statelor Unite încă de la mijlocul lunii martie. Atunci, reacționând la această propunere, Putin a spus că, în principiu, Moscova nu o respinge, dar există 'nuanțe'. Printre acestea, el a menționat probleme de control și verificare, precum și necesitatea opririi mobilizării și a furnizării de arme către Ucraina timp de 30 de zile.
De asemenea, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat recent că o condiție a Moscovei pentru o încetare mai îndelungată a focului este ca țările occidentale să nu mai furnizeze armament Ucrainei pe durata armistițiului, potrivit media ruse.
VIDEO // Dosar vizând acte de identitate românești false. Peste 7 mii de originari din fostele state sovietice și-au stabilit domiciliu fictiv în România
Germania și Ucraina au în vedere o cooperare tehnologică mai strânsă și producția comună de armament pe teritoriul Ucrainei
Putin vrea să cucerească Odesa pentru a tăia accesul Ucrainei la mare (media)
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
Comisia anunță reformarea uniunii vamale a UE, modernizarea procedurilor vamale și îmbunătățirea controalelor asupra mărfurilor
Rușii au atacat din nou mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv Odesa și Nikolaev
Ministrul german de Externe se află la Kiev pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei
Grav accident la Bacău. Un autobuz cu 60 de cetățeni ucraineni s-a ciocnit cu un microbuz
Proteste în Serbia: manifestanții au ridicat baricade în Belgrad şi în alte oraşe
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova