
Londra găzduiește o reuniune pregătitoare a summit-ului ONU privind clima
Londra, 25 iul. /MOLDPRES/. Miniştrii Mediului şi reprezentanţi din 51 de ţări se întâlnesc duminică şi luni la Londra pentru discuţii cruciale pentru succesul conferinţei ONU privind clima (COP26), programată în noiembrie la Glasgow (Scoţia), relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres și AFP.
Cu ocazia acestei întâlniri, la care participă Statele Unite, China şi India, vor fi discutate "probleme-cheie de rezolvat în cursul summit-ului", potrivit unui comunicat al guvernului britanic.
După aproape trei săptămâni de discuţii, negociatorii internaţionali s-au despărţit fără progrese la jumătatea lui iunie, rămânând blocaje pe probleme de finanţare, transparenţă, în special în urmărirea angajamentelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, calendarului de punere în aplicare şi pieţelor de carbon.
Tot atâtea subiecte aflate pe agenda discuţiilor de la Londra sub preşedinţia britanică a COP26, care are ca obiectiv-cheie "să menţină în viaţă" obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade C în raport cu era preindustrială, cel mai ambiţios stabilit prin Acordul de la Paris, în prezent de neatins, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Pentru această reuniune - prima în persoană după aproximativ 18 luni, dar care va avea loc parţial şi prin videoconferinţă pentru a aduna cât mai mulţi participanţi - provocarea este de a contura viziunea rezultatelor finale ale COP26 şi de a "construi o unitate de vederi pentru concretizarea lor", potrivit guvernului de la Londra.
Marea Britanie doreşte ca întâlnirea, informală şi cu uşile închise, să încurajeze "conversaţiile sincere", astfel încât diferiţii protagonişti să poată găsi soluţii pentru a avansa în cursul summitului.
"Miniştrii nu ar trebui să se teamă să evidenţieze punctele de dezacord, menţinând în acelaşi timp un spirit de cooperare", a declarat preşedintele COP26, britanicul Alok Sharma, exprimându-şi speranţa că această întâlnire va servi pentru "a discuta soluţii tangibile" şi "a obţine o unitate de vederi".
"Ne confruntăm cu o epocă periculoasă pentru planeta noastră şi singura modalitate pentru noi de a păstra viitorul său este ca ţările să urmeze aceeaşi cale", a adăugat el, "în calitate de miniştri responsabili de lupta împotriva încălzirii globale, purtăm greutatea lumii pe umerii noştri, iar următoarele două zile vor fi critice".
În cadrul acestei întâlniri, ţările cu cele mai mari emisii de CO2 cum sunt China şi SUA vor purta discuţii cu statele cele mai vulnerabile la încălzirea globală, ca Jamaica, Costa Rica, Rwanda sau Insulele Marshall.
foto: mobideco.ro
Dobândirea frauduloasă a cetățeniei române: Peste 90 de percheziții în județul Suceava
Secretarul general al NATO: Kievul are nevoie urgentă de ajutor militar după suspendarea livrărilor de arme din partea SUA
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Ucraina l-a convocat pe emisarul interimar al SUA la Ministerul de Externe, după anunțul Washingtonului că sistează livrarea armelor către Kiev
SUA sistează unele livrări de rachete către Ucraina. Explicațiile Pentagonului
Donald Trump a anunțat că Israelul este de acord cu un armistițiu de 60 de zile în Fâșia Gaza
Atac violent asupra regiunii Odesa. România a ridicat în aer două nave F-16
Putin și Macron au discutat despre războiul din Ucraina în prima lor convorbire din 2022
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări