
Mai multe persoane au fost ucise și rănite într-un atac terorist la Viena
Viena, 3 nov. /MOLDPRES/. Cel puțin patru oameni au murit în atacul terorist comis luni seară, la Viena, de mai mulți indivizi înarmați. Patru au fost arestați, iar unul ar fi încă în libertate și este căutat de polițiști. Un alt atacator a fost ucis, despre care autoritățile austriece au spus că este un simpatizant al Statului Islamic, comunică MOLDPRES cu referire la digi24.ro.
Poliția austriacă a arestat în ultimele ore mai multe persoane pe care le suspectează că aveau legături cu teroristul eliminat de trupele speciale.
Ministrul de interne austriac a anunțat că atacatorul ucis era un simpatizant al grupării teroriste Stat Islamic și că nu poate exclude ipoteza mai multor atacatori, cel puțin unul dintre ei fiind dat în urmărire.
„Suspectul era înarmat cu o centură de explozibili, care s-a dovedit a fi falsă și cu o armă automată. El era un simpatizant al organizației teroriste Stat Islamic. O anchetă detaliată este în prezent în desfășurare în mediul atacatorului, dar nu pot intra în amănunte, pentru a nu periclita investigația noastră”, a declarat Karl Nehammer.
Ministrul a precizat că forțele de ordine au avut nevoie de explozibili pentru a pătrunde în locuința acestuia.
În schimb, presa din Austria a oferit mai multe informații despre atacatorul ucis. Florian Klenk, redactorul-șef al ziarului Falter, a spus că este vorba despre un tânăr de 20 de ani, născut în anul 2000 în Viena din părinți de origine albaneză, veniți în Austria din Macedonia de Nord.
Tânărul era monitorizat de poliție pentru că se număra printre cei 90 de cetățeni austrieci care au vrut să plece în Siria pentru a lua parte la război de partea ISIS. Potrivit sursei citate, el a fost împiedicat să plece, dar poliția nu a crezut că poate organiza un atac terorist acasă.
În trecut, el a publicat pe contul său de Instagram mai multe fotografii în care apare cu mai multe arme automate, dar și imagini din momentul în care a depus jurământul de credință față de șeful organizației teroriste ISIS, relatează cotidianul german Bild. Mai mult, luni, el ar fi trimis clipuri cu atacul de la redacția Charlie Hebdo către doi prieteni de pe Instagram.
Atacul a avut loc în ultima seară dinaintea intrării în carantină, când mulți localnici voiau să se bucure de o ultimă ieșire în oraș. Anchetatorii nu exclud ipoteza ca atacatorii să fi ales tocmai acest moment, pentru că după intrarea în carantină le-ar fi fost mai greu să se deplaseze.
Marți dimineață centrul Vienei era gol. Celor care locuiesc acolo li s-a cerut să rămână pe cât posibil în casă, în timp ce din afara zonei centrale nu se mai poate intra. În continuare este restricționat transportul public subteran și de suprafață.
Atacul a început în apropierea unei sinagogi, dar nu se știe dacă aceasta a fost ținta reală, mai ales că nu se afla nimeni acolo. Aproape simultan, au fost raportate focuri de armă în mai multe zone din centrul capitalei Austriei, printre care un centru evreiesc, aflat în apropierea sinagogii, și la două restaurante.
Presa austriacă scrie că este vorba despre un atac coordonat, executat simultan de mai multe persoane. Localurile din centrul Vienei erau pline la momentul producerii incidentului, fiind ultima seară înainte de intrarea în vigoare a unei carantine parțiale impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.
foto: axios.com
Comisia anunță reformarea uniunii vamale a UE, modernizarea procedurilor vamale și îmbunătățirea controalelor asupra mărfurilor
Rușii au atacat din nou mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv Odesa și Nikolaev
Ministrul german de Externe se află la Kiev pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei
Grav accident la Bacău. Un autobuz cu 60 de cetățeni ucraineni s-a ciocnit cu un microbuz
Proteste în Serbia: manifestanții au ridicat baricade în Belgrad şi în alte oraşe
Europa în alertă: primul val de căldură din 2025 aduce temperaturi de până la 42°C
Un avion de vânătoare F-16 s-a prăbușit în timp ce respingea un atac rusesc. Zelenski a ordonat elucidarea cazului
Zelenski i-a acordat Ordinul Libertății președintelui polonez Duda, sosit în vizită de adio la Kiev
Zeci de mii de persoane au manifestat la Belgrad pentru a cere alegeri anticipate
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare