
Mii de persoane, la manifestații pro Europa în orașe din România
Mii de persoane au participat, vineri seara, 9 mai 2025, la manifestații pro Europa, în mai multe orașe din România, cu prilejul sărbătorii de 9 mai.
IAȘI
Aproximativ o mie de persoane au venit, vineri seara, în Piața Unirii, la manifestația intitulată 'Un singur drum: Europa!', iar după două ore au plecat în marș, pe Bulevardul Ștefan cel Mare, spre Palatul Culturii.Participanții, femei, bărbați, tineri sau bătrâni, au fluturat steaguri ale Uniunii Europene și au scandat 'Europa', 'Vrem progres, nu dictatură! Fără frică, fără ură', 'Votați pentru Europa'.
Ei au adus și pancarte pe care au scris 'Europa s-a ridicat prin unitate și sacrificii, nu pe suveranism și cultura fricii'. 'UE+Ro=Love', 'România spune NU extremismului', 'Moldova, regiune liberă de fascism'.Cei prezenți în Piața Unirii au spus că au ieșit în stradă pentru a atrage un semnal de alarmă că România trebuie să aibă un viitor european.'Nu trebuie să ieșim din Uniunea Europeană. Oamenii trebuie să realizeze pericolul de a ieși din UE cu candidatul extremist. Noi și copiii ne vedem viitorul în UE, dar dacă se întâmplă să se schimbe traiectoria europeană, probabil că vom pleca din România', a spus unul dintre participanții la manifestație.O altă persoană aflată în Piața Unirii din Iași a afirmat că valorile europene sunt foarte importante și traiectoria europeană a României trebuie să continue.
'Valorile UE pentru noi sunt foarte importante. Trebuie să se știe că și în țara aceasta sunt cetățeni care cred cu tărie că acesta este parcursul nostru, că aceasta este direcția în care trebuie să mergem, cu toate dificultățile pe care democrația noastră micuță și tânără le are și trebuie să le îndrepte. Riscăm să ne întoarcem într-o zonă pe care personal nu vreau să mi-o închipui, să fim într-un spațiu în care nu mai avem valori, în care să punem în prim plan incompetența, non valorile legionare, fasciste, în care nici măcar nu știm încotro o luăm. Democrația înseamnă să îți exprimi opinia. Votând putem să ne exprimăm opinia. Alegem dintre cei care s-au prezentat, care și-au asumat rolul de lider. Nu cred în votul util, cred că trebuie să alegi. Nu m-am gândit să plec din țara asta. Sunt prima generație de șomeri din România, absolvenți de facultate fiind, dar am construit viața pas cu pas. Nu vreau să renunț la ceea ce am făcut cu greu pentru mine și familia mea, pentru prietenii mei, pentru comunitate', a declarat participanta la miting jurnaliștilor.
CLUJ
Peste 500 de persoane, în special tineri, au participat, vineri, la manifestația din zona centrală a municipiului Cluj, pentru a-și arăta solidaritatea cu valorile europene și pentru a-și exprima dorința ca drumul României să rămână cel european.'9 mai este Ziua Europei, se împlinesc azi 75 de ani de la semnarea declarației Schuman, care a venit pe fondul dezastrului de după al Doilea Război Mondial în Europa și ne bucurăm să arătăm aprecierea față de Europa, că este familia noastră, să arătăm faptul că vrem să rămânem aici. Sigur că manifestarea noastră are și o însemnătate democratică și e legată de vot, dar nu ne dorim să aducem neapărat atenția spre alegerea președintelui României, ci pur și simplu să arătăm lumii că România vrea în Europa, Clujul vrea în Europa, oamenii vor să fie în Europa', a declarat unul dintre participanți, Mihai Răzvan Atanasov.Manifestanții au scandat, printre altele, 'Europa-Europa', 'Vreau să fiu cetățean pe un drum european', România nu uita, Europa-i casa ta'.
De asemenea, ei au purtat inscripții cu mesaje precum 'Europa este familia noastră', România votează Europa contează', 'Rusia ne vânează, EU ne protejează'.Manifestanții au purtat stegulețe ale UE și au cântat Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene.
ARAD
Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în Piața Avram Iancu din Arad, pentru a participa la manifestația de susținere a valorilor europene și a apartenenței României la Uniunea Europeană.Participanții au purtat steaguri europene și tricolore și au manifestat liniștit.'Scopul acestei manifestări a fost să-i mobilizăm să iasă la vot pe cei nehotărâți. Știm că țara noastră este divizată și toți suferim de pe urma corupției și abuzurilor comise de vechile partide care au ținut statul captiv până acum, dar dintre opțiunile pe care le avem, Europa este direcția care ne protejează drepturile și valorile', a declarat, pentru AGERPRES, organizatorul acțiunii, președintele Asociației 'Aradul Civic', Daria Bădiță-Nistor.
La manifestare au fost și câțiva politicieni sau persoane cunoscute la nivel local, mai ales din mediul cultural.'Am venit pentru o întreagă generație de copii care mai cred în faptul că Europa este drumul nostru normal și că Europa este casa noastră. Vreau să le spun celor care au stat acasă să iasă la vot și să se exprime, cu atât mai bine dacă vor vota pentru Europa', a spus Florin Didilescu, care a fost timp de 16 ani directorul Bibliotecii Județene Arad, a fondat Asociația Română pentru Apărarea și Ilustrarea Limbii Franceze și a fondat câteva festivaluri de teatru francofon.Mitingul pro-european a durat două ore și a fost autorizat de Primăria Arad.
BOTOȘANI
Peste 150 de persoane au participat, vineri seară, la Marșul Pro Europa, organizat în municipiul Botoșani, cu prilejul Zilei Europei. La acțiune au participat în special membri și susținători ai Partidului Național Liberal (PNL) și ai Uniunii Salvați România (USR).Printre cei prezenți s-au aflat și senatorul PNL Ovidiu Jitaru și președintele USR, Cristina Lăcătușu, care au însoțit coloana de manifestanți pe traseul Piața Revoluției - strada Cuza Vodă - Calea Națională - strada Sucevei - strada Primăverii - Bulevardul George Enescu - strada Marchian - strada Cuza Vodă - Piața Revoluției.Manifestanții au fluturat stegulețe cu drapelul Uniunii Europene.
TIMIȘOARA
Organizația Inițiativa Timișoara organizează, vineri, de la ora 20:00, un miting sub simbolul 'Un singur drum: Europa!', în Piața Operei /Victoriei din municipiul de pe Bega, la care participă în jur de 1.000 de persoane, acțiunea fiind în desfășurare la ora transmiterii acestei știri.Întâlnirea are în vedere cel de-al doilea tur de scrutin pentru prezidențialele din 18 mai, moment considerat de organizatori ca fiind 'punct de cotitură pentru România', când se va alege viitorul drum al țării, spre valorile europene sau 'pe o cărare întunecată'.
'România se află din nou într-un punct de cotitură. Primul tur al alegerilor prezidențiale a trecut. În turul doi alegem viitorul drum al României - continuăm pe drumul drept al valorilor europene sau ne abatem pe o cărare întunecată, unde libertatea devine amintire și speranța e pusă sub tăcere. A doua opțiune nu înseamnă doar ieșirea de pe drumul european - înseamnă o societate în care puterea decide tot, libertățile sunt restrânse, drepturile devin un lux, iar vocile care gândesc diferit sunt reduse la tăcere. Între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând. De Ziua Europei, ne adunăm în Piața Operei, locul-simbol al libertății câștigate cu sacrificiu. O Românie care își păstrează busola morală și drumul european. Europa înseamnă mai mult decât o direcție politică. Este despre școli bune, spitale decente, justiție dreaptă, libertate de exprimare și un viitor cu sens pentru fiecare dintre noi. De aceea, ieșim în stradă. Ca să apărăm tot ceea ce contează. Pentru democrație. Pentru libertate. Pentru România', au transmis organizatorii.
Participanții au fost îndemnați să vină la întâlnire cu câte un steag al Uniunii Europene.
Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială și mobilizarea generală până în luna noiembrie
Franța avertizează asupra riscului unei confruntări militare cu Rusia în următorii 3–5 ani
Donald Trump oferă Rusiei un termen de 50 de zile pentru negocieri
Președintele SUA ar putea da undă verde Ucrainei să utilizeze rachetele ATACMS pentru atacuri desfășurate adânc în teritoriul rus
VIDEO // Remaniere în Ucraina: Zelenski îl propune pe premierul în exercițiu în funcția de ministru al apărării
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova