
Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost condamnat la închisoare
Moscova, 3 feb. /MOLDPRES/. Alexei Navalnîi a fost condamnat de instanța rusă la doi ani și opt luni de închisoare, marți, în urma unei audieri haotice în care opozantul rus a ridiculizat argumentele acuzării și l-a numit pe liderul de la Kremlin „Putin otrăvitorul” și „un mic pungaș ascuns într-un buncăr”, relatează CNN și BBC, citate de digi24.ro și MOLDPRES.
În timpul audierii, Navalnîi s-a arătat sfidător în fața procurorilor și judecătorilor ruși și a folosit mai multe apelative la adresa lui Vladimir Putin – „Se poate să îmi explicați cum se presupune că ar fi trebuit să respect condițiile condamnării cu suspendare și să vă notific cu privire la locul unde mă aflu?”, a întrebat Navalnîi în fața instanței.
La un moment dat, un reprezentant al sistemului penitenciar l-a întrebat de ce nu a furnizat documente care să dovedească faptul că a avut motive întemeiate pentru a nu se prezenta la inspecții. „Pentru că eram în comă”, a răspuns Navalnîi.
„Cum puteți să stați aici și să spuneți că nu știți unde am fost? Am fost în comă, am fost transferat la terapie intensivă și apoi am trecut printr-un proces de reabilitare fizică. Avocatul meu v-a înștiințat. Ați avut adresa mea și datele de contact. Ce altceva aș mai fi putut să fac pentru a vă informa”.
„Până și președintele țării a spus în direct la televizor că a permis plecarea mea în Germania pentru tratament. Nici asta nu ați știut?” a continuat opozantul rus.
Alexei Navalnîi l-a calificat apoi pe Vladimir Putin drept „un mic pungaș care se ascunde în buncăr” și a spus că supraviețuirea sa după otrăvirea cu noviciok este „o insultă profundă” pentru Vladimir Putin.
„Poate să se prefacă în continuare că este un mare politician, un mare lider global, dar va ajunge în istorie ca Putin otrăvitorul. L-am avut pe Alexandru Eliberatorul, pe Yaroslav cel Înțelept și acum îl avem pe Vladimir otrăvitorul de chiloți”, a spus Alexei Navalnîi în fața instanței. „Putin nu se ocupă de geopolitică, ci de conferințe în care dezbate cum să mânjească chiloți cu arme chimice”.
Guvernele occidentale au reacționat la decizia de condamnare a lui Alexei Navalnîi – secretarul de stat american Antony Blinken a cerut eliberarea imediată a opozantului rus: „Statele Unite sunt profund îngrijorate de acțiunile Rusiei în ce îl privește pe Alexei Navalnîi. Reiterăm solicitarea de a îl elibera imediat și necondiționat și pe el dar și pe toți cei arestați pentru că și-au exercitat drepturile”.
Ministrul de Externe britanic a transmis pe Twitter că „decizia ticăloasă arată că Rusia eșuează în a își respecta cele mai de bază angajamente ale unui membru responsabil al comunității internaționale”.
Șeful diplomației germane a declarat, de asemenea, că verdictul reprezintă „o lovitură dată libertăților fundamentale și statului de drept” și a cerut din nou ca Navalnîi să fie eliberat imediat.
„Verdictul nu are nicio credibilitate și este împotriva obligațiilor internaționale privind drepturile omului pe care Rusia și le-a asumat”, a transmis Consiliul Europei.
În ciuda încercărilor autorităților de a îi opri, după anunțarea verdictului rușii au ieșit în stradă în număr mare în Moscova și strigau „Rusia fără Putin!” și „Putin este un hoț!”.
Peste 1000 de oameni au fost arestați la Moscova, iar clipurile video de pe rețelele sociale arată violențe și brutalitate ieșită din comun din partea forțelor de ordine care intervin împotriva protestatarilor. Într-un filmuleț, polițiștii atacă o mașină în trafic și îl scot un bărbat cu forța din vehicul și apoi îl trag și îl lovesc cu picioarele.
foto: nytimes.com
Ucraina a doborât 130 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii
Mark Carney a depus jurământul de premier al Canadei
Armenia și Azerbaidjanul ar putea semna un acord de pace
Declarația lui Putin de acceptare a armistițiului în Ucraina este „foarte promițătoare”, dar „incompletă”, susține Donald Trump
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, spune că Rusia e de acord cu armistițiul în Ucraina, însă cu unele condiții
Kremlinul anunţă că refuză o încetare temporară a focului în Ucraina
Preşedintele polonez cere Statelor Unite să mute focoase nucleare pe teritoriul Poloniei
Franța cere confiscarea activelor rusești înghețate
Canada adoptă represalii comerciale împotriva SUA ca reacție la taxele americane impuse importurilor de oțel și aluminiu
Ministerul Muncii și Protecției Sociale va acorda în luna curentă plăți unice pentru specialiștii din asistența socială
ANSP anunță o scădere cu 40 la sută a cazurilor de gripă
Cu sprijinul UE, R. Moldova va beneficia de două studii privind lanțurile valorice pentru grâu, porumb și floarea-soarelui
Academia „Ștefan cel Mare” a prezentat oferta educațională la târgurile de la Edineț și Hâncești
Igor Grosu la Conferința de analiză post-electorală: „Vom veni cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor”
Combaterea corupției electorale în vizorul deputaților
Raionul Făleşti, printre localităţile fruntaşe în gestionarea eficientă a deşeurilor
O grupare specializată în distribuirea drogurilor a fost destructurată de polițiștii din nordul țării
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Patru acte permisive în domeniul construcțiilor pot fi solicitate şi obținute online
VIDEO // Măsuri pentru gestionarea restanțelor. Ministrul Dan Perciun: „Vom solicita universităților să respecte numărul maxim de restanțe admisibile”
Consiliul Uniunii Europene a aprobat sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, miercuri, 19 martie, pe scena Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
Vicepremierul Mihai Popșoi, la „Raisina Dialogue” în India: „Poziția Republicii Moldova nu s-a schimbat - solidaritatea cu Ucraina rămâne fermă”
Municipiul Ungheni îşi consolidează poziţia de membru al reţelei oraşelor europene Eurocities