
Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost condamnat la închisoare
Moscova, 3 feb. /MOLDPRES/. Alexei Navalnîi a fost condamnat de instanța rusă la doi ani și opt luni de închisoare, marți, în urma unei audieri haotice în care opozantul rus a ridiculizat argumentele acuzării și l-a numit pe liderul de la Kremlin „Putin otrăvitorul” și „un mic pungaș ascuns într-un buncăr”, relatează CNN și BBC, citate de digi24.ro și MOLDPRES.
În timpul audierii, Navalnîi s-a arătat sfidător în fața procurorilor și judecătorilor ruși și a folosit mai multe apelative la adresa lui Vladimir Putin – „Se poate să îmi explicați cum se presupune că ar fi trebuit să respect condițiile condamnării cu suspendare și să vă notific cu privire la locul unde mă aflu?”, a întrebat Navalnîi în fața instanței.
La un moment dat, un reprezentant al sistemului penitenciar l-a întrebat de ce nu a furnizat documente care să dovedească faptul că a avut motive întemeiate pentru a nu se prezenta la inspecții. „Pentru că eram în comă”, a răspuns Navalnîi.
„Cum puteți să stați aici și să spuneți că nu știți unde am fost? Am fost în comă, am fost transferat la terapie intensivă și apoi am trecut printr-un proces de reabilitare fizică. Avocatul meu v-a înștiințat. Ați avut adresa mea și datele de contact. Ce altceva aș mai fi putut să fac pentru a vă informa”.
„Până și președintele țării a spus în direct la televizor că a permis plecarea mea în Germania pentru tratament. Nici asta nu ați știut?” a continuat opozantul rus.
Alexei Navalnîi l-a calificat apoi pe Vladimir Putin drept „un mic pungaș care se ascunde în buncăr” și a spus că supraviețuirea sa după otrăvirea cu noviciok este „o insultă profundă” pentru Vladimir Putin.
„Poate să se prefacă în continuare că este un mare politician, un mare lider global, dar va ajunge în istorie ca Putin otrăvitorul. L-am avut pe Alexandru Eliberatorul, pe Yaroslav cel Înțelept și acum îl avem pe Vladimir otrăvitorul de chiloți”, a spus Alexei Navalnîi în fața instanței. „Putin nu se ocupă de geopolitică, ci de conferințe în care dezbate cum să mânjească chiloți cu arme chimice”.
Guvernele occidentale au reacționat la decizia de condamnare a lui Alexei Navalnîi – secretarul de stat american Antony Blinken a cerut eliberarea imediată a opozantului rus: „Statele Unite sunt profund îngrijorate de acțiunile Rusiei în ce îl privește pe Alexei Navalnîi. Reiterăm solicitarea de a îl elibera imediat și necondiționat și pe el dar și pe toți cei arestați pentru că și-au exercitat drepturile”.
Ministrul de Externe britanic a transmis pe Twitter că „decizia ticăloasă arată că Rusia eșuează în a își respecta cele mai de bază angajamente ale unui membru responsabil al comunității internaționale”.
Șeful diplomației germane a declarat, de asemenea, că verdictul reprezintă „o lovitură dată libertăților fundamentale și statului de drept” și a cerut din nou ca Navalnîi să fie eliberat imediat.
„Verdictul nu are nicio credibilitate și este împotriva obligațiilor internaționale privind drepturile omului pe care Rusia și le-a asumat”, a transmis Consiliul Europei.
În ciuda încercărilor autorităților de a îi opri, după anunțarea verdictului rușii au ieșit în stradă în număr mare în Moscova și strigau „Rusia fără Putin!” și „Putin este un hoț!”.
Peste 1000 de oameni au fost arestați la Moscova, iar clipurile video de pe rețelele sociale arată violențe și brutalitate ieșită din comun din partea forțelor de ordine care intervin împotriva protestatarilor. Într-un filmuleț, polițiștii atacă o mașină în trafic și îl scot un bărbat cu forța din vehicul și apoi îl trag și îl lovesc cu picioarele.
foto: nytimes.com
Un val de frig record loveşte Argentina, Chile şi Uruguay, provocând moartea a 15 persoane
Donald Trump spune că este dezamăgit de Putin după ultima convorbire telefonică
Chinezii vor să străpungă scoarța terestră a Pământului
Kievul a fost atacat masiv în această noapte. Rusia a lansat peste 500 de drone asupra Ucrainei
Atacuri cu drone în mai multe regiuni ale Ucrainei. Morți și răniți la Odesa, Poltava și Zaporojie
Incendiu de proporții în estul insulei Creta: Peste 1.500 de persoane evacuate
Zelenski, în discuții cu liderii europeni pentru noi acorduri pentru producția de arme
Dobândirea frauduloasă a cetățeniei române: Peste 90 de percheziții în județul Suceava
Secretarul general al NATO: Kievul are nevoie urgentă de ajutor militar după suspendarea livrărilor de arme din partea SUA
Primăria Strășeni va eficientiza energetic un centru social pentru vârstnici
Începe sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Circa 7800 de elevi vor susține probele
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Lucrările la Podul de Flori de la Ungheni avansează. Costel Alexe: „Visul nostru comun de zeci de ani devine realitate, etapă cu etapă”
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Fiscul a acumulat 1,5 miliarde de lei la buget timp de o săptămână
Euro și dolarul își continuă aprecierea
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Vicepremierul Cristina Gherasimov explică procesul de integrare europeană: „Urmează transformări profunde”
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
Moldova este în fața unei șanse istorice de dezvoltare economică, potrivit ministrului Economiei Doina Nistor
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: „SânzIEne unghenene” pe Insula Lacului Delia, sărbătoare ce uneşte în jurul tradițiilor
Roaming gratuit pentru moldoveni în UE din 2026. Doina Nistor: „Vom vorbi la aceleași tarife ca acasă”