
Preşedintele Macron şi vicepreşedinta Harris consideră vitală cooperarea franco-americană
Paris, 12 nov. /MOLDPRES/. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, consideră vitală colaborarea dintre ţările lor, la două luni după criza legată de achiziţia unor submarine de către Australia, transmite AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.
"Suntem de acord să spunem că ne aflăm la începutul unei noi ere şi că cooperarea noastră este absolut crucială", a declarat Macron după o întrevedere de o oră şi jumătate cu Harris, aflată de marţi la Paris într-o vizită de cinci zile.
Programul vicepreşedintei americane mai include participarea la ceremoniile de joi pentru comemorarea armistiţiului din 1919, care a pus capăt luptelor din primul război mondial. Harris va mai fi prezentă la Forumul pentru Pace de la Paris, iar vineri - la o conferinţă privind Libia.
Vizita la nivel înalt ar urma, potrivit AFP, să realizeze reconcilierea între Franţa şi SUA, începută după întâlnirea lui Macron cu omologul său american, Joe Biden, la reuniunea G20 de la Roma, în 29 octombrie. În septembrie, Australia şi Statele Unite au dat o lovitură Franţei prin semnarea unei alianţe pentru apărare în Pacific; înţelegerea prevede şi achiziţia unor submarine americane, în locul unora franceze prevăzute într-un contract reziliat de australieni.
Întâlnirea la vârf a fost pregătită de alte vizite la Paris ale unor înalţi oficiali americani: secretarul de stat Antony Blinken şi consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, reaminteşte AFP.
"Am avut o întâlnire fructuoasă la Roma, acum câteva zile, cu preşedintele Biden, care a indicat calea pentru săptămânile, lunile şi anii care urmează", a spus Macron la începutul întrevederii cu Harris, în prezenţa ministrului francez de Externe Jean-Yves Le Drian şi a ministrului delegat pentru egalitatea între bărbaţi şi femei, Elisabeth Moreno. "Francezii sunt foarte mândri că sunteţi aici", a adăugat el.
"Cred - şi împărtăşim această viziune - că suntem la începutul unei noi ere pline de provocări, dar şi de oportunităţi", a răspuns Harris. "Când Franţa şi Statele Unite au colaborat în trecut, a fost întotdeauna cu mare succes, datorită valorilor şi priorităţilor noastre comune", a adăugat ea, arătând că cele două ţări "au o dorinţă comună de a fi lideri pe glob, pentru a ajuta celelalte ţări în aceste vremuri tragice" de pandemie. "Pornind de la discuţia dv. importantă cu preşedintele Biden, mă bucur că vom continua, pe viitor, să colaborăm (...) şi să reînnoim atenţia acordată parteneriatului nostru", a mai spus vicepreşedinta.
Harris a anunţat şi extinderea cooperării în probleme spaţiale şi în domeniul securităţii cibernetice. Ea a convenit cu Macron stabilirea unui "Dialog Cuprinzător SUA-Franţa pentru Spaţiu", cu scopul intensificării cooperării civile, comerciale şi de securitate naţională în domeniul spaţial, arată un comunicat al Casei Albe preluat de Reuters.
Foto: EPA
Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială și mobilizarea generală până în luna noiembrie
Franța avertizează asupra riscului unei confruntări militare cu Rusia în următorii 3–5 ani
Donald Trump oferă Rusiei un termen de 50 de zile pentru negocieri
Președintele SUA ar putea da undă verde Ucrainei să utilizeze rachetele ATACMS pentru atacuri desfășurate adânc în teritoriul rus
VIDEO // Remaniere în Ucraina: Zelenski îl propune pe premierul în exercițiu în funcția de ministru al apărării
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova