
Scriitorul norvegian Jon Fosse a devenit laureat al premiului Nobel pentru literatură
Stockholm, 6 oct. /MOLDPRES/. Scriitorul norvegian Jon Fosse a fost recompensat joi cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 2023 "pentru piesele şi proza sa inovatoare, care dau voce celor nerostite", conform nobelprize.org, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
Câştigarea premiului Nobel pentru literatură este atât "copleşitoare", cât şi "înfricoşătoare", a declarat pentru Reuters dramaturgul şi romancierul norvegian Jon Fosse în urma anunţului făcut joi de secretarul permanent al Academiei Suedeze, Mats Malm şi de Anders Olsson, preşedintele Comitetului Nobel pentru Literatură.
"Sunt copleşit şi întrucâtva înfricoşat. Văd asta ca pe un premiu acordat literaturii care în primul rând îşi propune să fie literatură, fără alte considerente", a spus Fosse care este, de asemenea, poet.
În vârstă de 64 de ani, Fosse scrie în cea mai puţin comună dintre cele două forme oficiale ale limbii norvegiene, nynorsk. El a declarat că premiul Nobel pentru literatură care i-a fost atribuit reprezintă o recunoaştere a acestei limbi şi a mişcării ce o promovează.
Pe lângă peste 20 de piese de teatru, prolificul scriitor a publicat, de-a lungul a patru decenii, romane, eseuri, culegeri de poezii şi cărţi pentru copii.
Potrivit editorului său, opera lui Fosse a fost tradusă în peste 40 de limbi şi peste o mie de producţii au fost realizate pe baza pieselor sale.
După studii literare, a debutat în 1983 cu "Raudt, svart" (1983), un roman în care un tânăr îşi reglează conturile cu pietismul. Stilul, marcat de numeroase proiecţii în timp şi o alternanţă de puncte de vedere, îi va deveni marcă proprie.
Jon Fosse este al patrulea norvegian care câştigă acest prestigios premiu. Ultima dată când un autor norvegian a fost distins cu premiul Nobel pentru literatură a fost în anul 1928. Acesta a fost atribuit scriitoarei Sigrid Undset.
Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.
Prin testamentul său, omul de ştiinţă şi industriaşul suedez a decis şi înfiinţarea unui premiu Nobel pentru literatură, premiu menit să recompenseze "persoanele care oferă domeniului literar cele mai remarcabile contribuţii într-o direcţie ideală", conform documentului citat de nobelprize.org.
În 2022, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitoarei franceze Annie Ernaux pentru ''curajul şi acuitatea detaşată cu care dezvăluie sursele, înstrăinările şi piedicile colective ale memoriei personale'', conform Academiei Suedeze.
În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).
Sezonul premiilor Nobel din acest an a debutat luni, odată cu atribuirea premiului pentru medicină, care a revenit cercetătorilor Katalin Kariko şi Drew Weissman, premiaţi pentru descoperiri ce au permis dezvoltarea vaccinurilor cu ARN mesager.
Marţi, premiul Nobel pentru fizică a fost decernat cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier, recompensaţi pentru experimente ce au vizat utilizarea unor impulsuri luminoase cu durate de câteva attosecunde pentru a studia dinamica electronilor în interiorul materiei.
Ziua următoare, miercuri, cercetătorii Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru chimie pentru descoperirea şi sinteza punctelor cuantice.
Sezonul premiilor Nobel din 2023 va continua cu decernarea premiului premiului pentru pace, pe 6 octombrie.
Premiul Riksbank Sveriges în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.
Ceremonia oficială de înmânare a premiilor Nobel se desfăşoară anual la 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel (1896).
Foto: risingbd.com
Ucraina este pregătită pentru orice formă de negocieri pentru a pune capăt războiului, susține Zelenski
Consiliul Europei inițiază crearea unui tribunal special pentru Ucraina, care va încerca judecarea responsabililor pentru invazia lansată în 2022
Moscova critică eventuala desfășurare a unor avioane franceze cu arme nucleare în Europa
Papa Leon al XIV-lea s-a oferit să fie un mediator între părțile beligerante din întreaga lume
Numărul trecerilor ilegale de frontieră în Europa a scăzut semnificativ în acest an
Uniunea Europeană impune Moscovei cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni
UE va aștepta săptămâna aceasta progrese către o încetare a focului în Ucraina înainte de a impune sancțiuni Rusiei
Volodimir Zelenski anunță că merge la Istanbul să se întâlnească doar cu Vladimir Putin
ONU: Rusia este responsabilă de distrugerea zborului MH17
Participare istorică a moldovenilor cu cetățenie română la scrutinul prezidențial din România: Peste 158 de mii de persoane și-au exprimat votul
Volodimir Zelenski reafirmă la o întâlnire cu Vance și Rubio că dorește cât mai rapid un armistițiu cu Rusia
Vicepremierul Vladimir Bolea: Incidentul de la Durlești confirmă că este crucial să avem construcții care corespund până în cel mai mic detaliu la toate normele legii
Un nou record atins în Republica Moldova la prezidențialele din România. Numărul votanților a depășit cifra de 150 de mii la ora 19.00
Salvatori din Republica Moldova au participat la un exercițiu internațional desfășurat în Bulgaria
Patru lideri europeni doresc o discuție cu Trump înaintea convorbirii acestuia cu Putin
Circa 128 de mii de moldoveni cu cetățenie română au votat la scrutinul prezidențial din România până la ora 15.00
Ministrul Educației denunță un nou fals legat de alegeri: Autobuzele școlare au fost utilizate într-o acțiune de promovare a studiilor universitare, și nu în scop electoral
Moldova Digital Summit 2025 va fi organizat în perioada 5 – 7 iunie. „Chișinăul devine capitala digitală a regiunii”
100.000 de voturi pentru Cotroceni din Republica Moldova. Daniel Vodă: „România are, astăzi, nevoie de fiecare vot”
Noaptea Europeană a Muzeelor // Expoziții, proiecții de film și recitaluri muzicale, prezentate publicului
Familiile care au avut de suferit în urma incendiului de la Durlești vor beneficia de suport din partea autorităților. „Guvernul oferă vouchere și cazare temporară”
Cea mai mare prezență de până acum în Republica Moldova la un scrutin prezidențial din România. Peste 100 de mii de cetățeni au venit la urne
Peste 16 mii de persoane din Republica Moldova suferă de HIV
Participare record a moldovenilor cu cetățenie română la prezidențialele din România. Peste 90 de mii de persoane au votat
Turneul muzical „Moldova – Familia Noastră” continuă cu un concert susținut la Padova, Italia