
SUA şi China se angajează să coopereze în privinţa crizei climatice
Washington, 18 apr. /MOLDPRES/. Statele Unite şi China, care sunt pe poziţii opuse în legătură cu multe subiecte, s-au angajat totuşi sâmbătă să coopereze în dosarul crucial al schimbărilor climatice, înaintea unui summit internaţional organizat de preşedintele american Joe Biden, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
"SUA şi China se angajează să coopereze între ele şi cu alte ţări pentru aborda criza climatică, ce trebuie tratată cu seriozitatea şi urgenţa pe care ea le cer", se arată într-un comunicat comun semnat la Shanghai de John Kerry, emisarul american pentru climă, şi omologul său chinez, Xie Zhenhua.
Textul enumeră multiplele căi de cooperare între primele două economii ale lumii care, împreună, reprezintă sursa pentru aproape jumătate din emisiile de gaze cu efecte de seră responsabile de schimbările climatice.
Washingtonul şi Beijingul afirmă "consolidarea acţiunilor lor şi cooperarea în procesele multilaterale, inclus în legătură cu Convenţia-cadru a ONU privind schimbările climatice şi Acordul de la Paris".
John Kerry este primul oficial al administraţiei preşedintelui Joe Biden care se deplasează în China. Vizita reprezintă un semnal de speranţă în legătură cu faptul că cele două părţi pot lucra împreună în faţa provocării mondiale reprezentate de schimbările climatice, în ciuda tensiunilor din alte dosare.
Cele două ţări "aşteaptă cu nerăbdare" summitul internaţional despre mediu care va fi organizat în format virtual de preşedintele Joe Biden joia şi vinerea viitoare, însă textul nu spune dacă preşedintele chinez Xi Jinping va participa la eveniment.
"Sperăm foarte mult că el va participa", le-a spus Kerry jurnaliştilor la Seul, unde s-a deplasat de la Shanghai. "Bineînţeles, fiecare ţară va lua propriile decizii. Nu vrem să forţăm în niciun fel. Căutăm cooperarea", a declarat el.
Însă acest lucru nu va fi neapărat simplu. China deţine în prezent circa jumătate din producţia mondială de electricitate pe bază de cărbune, a reamintit Kerry, precizând că a vorbit mult despre asta cu responsabilii chinezi la Shanghai. "Nu arăt cu degetul", a dat el însă asigurări.
"Noi am avut prea mult cărbune, alte ţări au prea mult cărbune, însă China este, de parte, cel mai mare utilizator de cărbune din lume. Şi pentru că este vorba de o ţară şi o economie atât de puternice, trebuie să evolueze", a mai spus emisarul american.
Joe Biden a invitat 40 de lideri din întreaga lume la evenimentul de săptămâna viitoare. Este vorba de o reuniune de o amploare rară pentru un preşedinte aflat la putere de doar trei luni, chiar dacă ea se va desfăşura prin videoconferinţă, din cauza pandemiei.
foto: risap.ro
Dobândirea frauduloasă a cetățeniei române: Peste 90 de percheziții în județul Suceava
Secretarul general al NATO: Kievul are nevoie urgentă de ajutor militar după suspendarea livrărilor de arme din partea SUA
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Ucraina l-a convocat pe emisarul interimar al SUA la Ministerul de Externe, după anunțul Washingtonului că sistează livrarea armelor către Kiev
SUA sistează unele livrări de rachete către Ucraina. Explicațiile Pentagonului
Donald Trump a anunțat că Israelul este de acord cu un armistițiu de 60 de zile în Fâșia Gaza
Atac violent asupra regiunii Odesa. România a ridicat în aer două nave F-16
Putin și Macron au discutat despre războiul din Ucraina în prima lor convorbire din 2022
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări