
Summitul UE: Toți liderii europeni, cu excepția lui Orban, reafirmă sprijinul pentru Ucraina
Liderii statelor UE participanți joi la un summit european la Bruxelles și-au reafirmat angajamentul de a susține în continuare Ucraina în războiul cu Rusia și de a menține presiunea asupra acesteia din urmă, dar declarația semnată la finalul summitului nu menționează ajutorul de 40 de miliarde de euro cerut pentru Ucraina de șefa diplomației UE, Kaja Kallas, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor europeni să aprobe 5 miliarde de euro pentru achiziția de obuze destinate Ucrainei, o inițiativă avansată de aceeași șefă a diplomației europene, relatează agențiile EFE și Reuters, citate de AGERPRES și MOLDPRES.
''Uniunea Europeană va continua să ofere Ucrainei un sprijin financiar regulat și predictibil'', se arată în documentul cu concluziile summitului, pe care premierul conservator ungar Viktor Orban a refuzat să-l semneze.
Comisiei Europene i se solicită în declarație 'să ia rapid toate măsurile necesare pentru avansarea finanțării prin Mecanismul pentru Ucraina' și prin intermediul G7.
Declarația salută progresele către tratative de pace impulsionate de președintele american Donald Trump și armistițiul parțial privind un moratoriu de 30 de zile asupra atacurilor contra infrastructurilor energetice pe care Rusia și Ucraina au promis să-l respecte, dar pentru care ambele tabere se acuză deja reciproc de încălcarea lui.
Aceeași declarație subliniază abordarea UE de ''pace prin forță'', adică Ucraina ''să fie în poziția ce mai puternică posibil, cu propriile sale capacități militare și de apărare robuste ca o componentă esențială'' înainte de a încheia un acord de pace cu Rusia.
Totuși, textul nu menționează cele 40 de miliarde de euro ajutor financiar suplimentar pentru Ucraina cerute de șefa diplomației UE, estona Kaja Kallas. Propunerea acesteia a fost discutată luni la reuniunea miniștrilor europeni de externe, unii dintre aceștia exprimând rezerve față de o asemenea inițiativă, care ar presupune dublarea ajutorului financiar oferit Ucrainei anul acesta în comparație cu cel de anul trecut și pentru care fiecare țară membră a UE ar trebui să contribuie în funcție de ''ponderea economică'' pe care o are în interiorul blocului comunitar.
Lipsa susținerii față de acest plan de ajutor a determinat-o pe Kaja Kallas să ceară ca alternativă achiziția și furnizarea către Ucraina a două milioane de obuze de calibru mare, a căror valoare o estimează la circa 5 miliarde de euro.
Referitor la acest subiect, liderii europeni semnatari ai declarației de la finalul summitului îndeamnă la ''coordonarea unei sporiri a sprijinului (...) pe bază voluntară, în special în ceea ce privește muniția pentru artilerie de mare calibru și rachetele'', și subliniază necesitatea ''intensificării eforturilor de satisfacere a necesităților militare urgente și de apărare ale Ucrainei''.
''Tot sprijinul militar și garanțiile de securitate pentru Ucraina vor fi oferite cu respectarea deplină a politicii de securitate și apărare a anumitor state membre și ținând cont de interesele de securitate și apărare ale tuturor statelor membre'', mai semnalează declarația.
Textul reafirmă sprijinul UE pentru ''o pace integrală, justă și durabilă, bazată pe principiile Cartei ONU și pe dreptul internațional'', iar pentru atingerea acestui obiectiv UE este ''dispusă să sporească presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin noi sancțiuni și prin consolidarea aplicării celor existente'', și consideră că Rusia trebuie să despăgubească Ucraina pentru pagubele provocate de război.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a participant la acest summit prin videoconferință, le-a cerut liderilor europeni să aprobe pachetul de ajutor de 5 miliarde de euro cerut de Kaja Kallas pentru obuze destinate armatei ucrainene.
Făcând referire la opinia separată a premierului ungar Viktor Orban, Zelenski a susținut că este ''pur și simplu anti-european ca o persoană să blocheze decizii importante pentru întregul continent''.
''Este necesar ca sprijinul vostru pentru Ucraina să nu se diminueze, să continue și să crească. Mai ales în materie de apărare aeriană, de asistență militară și de reziliență a noastră în general. Avem nevoie de fonduri pentru muniție de artilerie, și am aprecia mult un ajutor european de cel puțin 5 miliarde de euro cât mai curând posibil'', a indicat Zelenski în intervenția sa la summit.
Racheta Shenzhou-20 cu trei astronauți a decolat spre stația spațială chineză
Kievul a fost atacat cu rachete: nouă persoane au fost ucise și peste 70 rănite
Prețurile petrolului au scăzut pe fondul posibilității ca OPEC+ să accelereze creșterea producției
Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu să capituleze, declară vicepremierul ucrainean
Istanbulul a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade
Discuțiile ministeriale de la Londra asupra războiului din Ucraina au fost amânate
Un tunel-record va lega Danemarca de Germania. O revoluție în infrastructura europeană
Şapte persoane au fost ucise după un atac cu drone asupra regiunii Dnipropetrovsk
Volodmir Zelenski anunță că Ucraina este pregătită să discute cu Rusia de îndată ce va fi în vigoare o încetare a focului
Alegeri locale noi: CEC a aprobat simbolurile concurenților electorali pentru imprimarea în buletinele de vot
Monumentele istorice din Moldova vor putea fi restaurate cu bani din Fondul național al culturii
În Republica Moldova va fi instituit un sistem național de trasabilitate a produselor din tutun
Vicepremierul Mihai Popșoi va efectua o vizită de lucru în Polonia
Deputații se întrunesc miercuri în ședință plenară
Cristina Gherasimov, în vizită la elevii din Anenii Noi calificați în finala EuroQuiz 2025
Peste 17.000 de moldoveni au solicitat ambulanța în ultima săptămână
Președinta Maia Sandu participă la Congresul Partidului Popular European din Spania
Circa 1400 de tineri vor fi încorporați în serviciul militar în termen
2 mai va fi zi lucrătoare
Moldovenii stabiliți în Franța vor beneficia de pensii și alte prestații sociale în baza unui nou acord bilateral
Moldova va primi finanțare europeană prin Programul Interreg Europe 2021–2027
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Răstignirile de piatră din Călărași – mărturii ale credinței și artei populare
Kremlinul a respins propunerea lui Zelenski de a declara un armistițiu de 30 de zile
Autorităţile vor institui un control mai strict asupra microorganismelor modificate genetic
Polițiștii și carabinierii vor primi echipamente tactice moderne din partea Turciei