
Ucraina marchează un an de la eliberarea oraşului Bucea, simbolul atrocităţilor ruse
Kiev, 31 mar. /MOLDPRES/. Ucrainenii marchează vineri un an de la eliberarea oraşului Bucea de sub ocupaţia rusă, prilej cu care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ucrainenii nu-i vor ierta niciodată pe cei care au comis atrocităţile în acest oraş, informează Reuters şi AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
Forţele ucrainene au recucerit la sfârşitul lui martie anul trecut micile oraşe Bucea şi Irpin situate la nord-vest de Kiev, când forţele de invazie ruse au renunţat la tentativa lor de a ocupa capitala ucraineană.
Anchetatorii internaţionali adună în prezent dovezi în aceste oraşe şi în alte localităţi unde Ucraina susţine că trupele ruse au comis atrocităţi la scară mare.
După ce Ucraina a preluat controlul asupra Bucea, imagini sfâşietoare cu trupuri umane zăcând pe străzi au fost difuzate în întreaga lume.
Ocupaţia rusă în oraşul Bucea a durat 33 de zile, soldându-se cu peste 1.400 de morţi, printre care şi 37 de copii, potrivit Kievului.
"Peste 175 de oameni au fost găsiţi în gropi comune şi camere de tortură. 9.000 de crime de război ruse. 365 de zile de când (Bucea) este din nou un oraş ucrainean liber", a scris Zelenski pe o reţea socială.
"Un simbol al atrocităţilor comise de armata de ocupaţie. Nu vom ierta niciodată. Îi vom pedepsi pe toţi cei care le-au comis", a subliniat Zelenski.
Bucea, care era altădată o suburbie verde şi liniştită, dar care în prezent este un punct de escală regulat pentru vizite ale liderilor străini, va organiza mai târziu în timpul zilei de vineri acţiuni comemorative.
Cel mai recent, prim-ministrul nipon Fumio Kishida şi-a exprimat de la Bucea, săptămâna trecută, "puternicul sentiment de indignare" faţă de aceste atrocităţi.
Curtea Penală Internaţională a emis în martie un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru "deportarea" a mii de copii ucraineni spre Rusia.
Kievul insistă la rândul său pentru înfiinţarea unui tribunal special care să-i judece pe cei mai importanţi responsabili ruşi pentru "crima de agresiune" împotriva Ucrainei, însă forma sa exactă generează probleme juridice complexe şi reticenţe.
Rusia continuă să nege aceste acuzaţii. Joi, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat încă o dată cazul Bucea drept "o provocare grosieră şi cinică a Kievului".
La un an de le eliberarea oraşului Bucea, jurnalişti ai AFP au constatat joi lucrări de reconstrucţie în acest mic oraş ce avea înainte de război circa 37.000 de locuitori.
Unele clădiri din oraş sunt în continuare avariate, iar depozitele de fier vechi sunt pline de maşini şi vehicule militare distruse în luptele de anul trecut.
"Trebuie să înţelegem că este uşor să reconstruim pereţi, însă este mult mai greu să reconstruim sufletul rănit", a spus Andrii Holovin, un preot din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, citat de Reuters.
Însă, chiar dacă trauma mai este prezentă, locuitori intrevievaţi de AFP au declarat că "durerea se atenuează", pentru că "trebuie să ne continuăm vieţile".
Foto: telegram
Dobândirea frauduloasă a cetățeniei române: Peste 90 de percheziții în județul Suceava
Secretarul general al NATO: Kievul are nevoie urgentă de ajutor militar după suspendarea livrărilor de arme din partea SUA
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Ucraina l-a convocat pe emisarul interimar al SUA la Ministerul de Externe, după anunțul Washingtonului că sistează livrarea armelor către Kiev
SUA sistează unele livrări de rachete către Ucraina. Explicațiile Pentagonului
Donald Trump a anunțat că Israelul este de acord cu un armistițiu de 60 de zile în Fâșia Gaza
Atac violent asupra regiunii Odesa. România a ridicat în aer două nave F-16
Putin și Macron au discutat despre războiul din Ucraina în prima lor convorbire din 2022
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări