
Ucraina marchează un an de la eliberarea oraşului Bucea, simbolul atrocităţilor ruse
Kiev, 31 mar. /MOLDPRES/. Ucrainenii marchează vineri un an de la eliberarea oraşului Bucea de sub ocupaţia rusă, prilej cu care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ucrainenii nu-i vor ierta niciodată pe cei care au comis atrocităţile în acest oraş, informează Reuters şi AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
Forţele ucrainene au recucerit la sfârşitul lui martie anul trecut micile oraşe Bucea şi Irpin situate la nord-vest de Kiev, când forţele de invazie ruse au renunţat la tentativa lor de a ocupa capitala ucraineană.
Anchetatorii internaţionali adună în prezent dovezi în aceste oraşe şi în alte localităţi unde Ucraina susţine că trupele ruse au comis atrocităţi la scară mare.
După ce Ucraina a preluat controlul asupra Bucea, imagini sfâşietoare cu trupuri umane zăcând pe străzi au fost difuzate în întreaga lume.
Ocupaţia rusă în oraşul Bucea a durat 33 de zile, soldându-se cu peste 1.400 de morţi, printre care şi 37 de copii, potrivit Kievului.
"Peste 175 de oameni au fost găsiţi în gropi comune şi camere de tortură. 9.000 de crime de război ruse. 365 de zile de când (Bucea) este din nou un oraş ucrainean liber", a scris Zelenski pe o reţea socială.
"Un simbol al atrocităţilor comise de armata de ocupaţie. Nu vom ierta niciodată. Îi vom pedepsi pe toţi cei care le-au comis", a subliniat Zelenski.
Bucea, care era altădată o suburbie verde şi liniştită, dar care în prezent este un punct de escală regulat pentru vizite ale liderilor străini, va organiza mai târziu în timpul zilei de vineri acţiuni comemorative.
Cel mai recent, prim-ministrul nipon Fumio Kishida şi-a exprimat de la Bucea, săptămâna trecută, "puternicul sentiment de indignare" faţă de aceste atrocităţi.
Curtea Penală Internaţională a emis în martie un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru "deportarea" a mii de copii ucraineni spre Rusia.
Kievul insistă la rândul său pentru înfiinţarea unui tribunal special care să-i judece pe cei mai importanţi responsabili ruşi pentru "crima de agresiune" împotriva Ucrainei, însă forma sa exactă generează probleme juridice complexe şi reticenţe.
Rusia continuă să nege aceste acuzaţii. Joi, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat încă o dată cazul Bucea drept "o provocare grosieră şi cinică a Kievului".
La un an de le eliberarea oraşului Bucea, jurnalişti ai AFP au constatat joi lucrări de reconstrucţie în acest mic oraş ce avea înainte de război circa 37.000 de locuitori.
Unele clădiri din oraş sunt în continuare avariate, iar depozitele de fier vechi sunt pline de maşini şi vehicule militare distruse în luptele de anul trecut.
"Trebuie să înţelegem că este uşor să reconstruim pereţi, însă este mult mai greu să reconstruim sufletul rănit", a spus Andrii Holovin, un preot din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, citat de Reuters.
Însă, chiar dacă trauma mai este prezentă, locuitori intrevievaţi de AFP au declarat că "durerea se atenuează", pentru că "trebuie să ne continuăm vieţile".
Foto: telegram
Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială și mobilizarea generală până în luna noiembrie
Franța avertizează asupra riscului unei confruntări militare cu Rusia în următorii 3–5 ani
Donald Trump oferă Rusiei un termen de 50 de zile pentru negocieri
Președintele SUA ar putea da undă verde Ucrainei să utilizeze rachetele ATACMS pentru atacuri desfășurate adânc în teritoriul rus
VIDEO // Remaniere în Ucraina: Zelenski îl propune pe premierul în exercițiu în funcția de ministru al apărării
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova