
Ucraina marchează un an de la eliberarea oraşului Bucea, simbolul atrocităţilor ruse
Kiev, 31 mar. /MOLDPRES/. Ucrainenii marchează vineri un an de la eliberarea oraşului Bucea de sub ocupaţia rusă, prilej cu care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ucrainenii nu-i vor ierta niciodată pe cei care au comis atrocităţile în acest oraş, informează Reuters şi AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
Forţele ucrainene au recucerit la sfârşitul lui martie anul trecut micile oraşe Bucea şi Irpin situate la nord-vest de Kiev, când forţele de invazie ruse au renunţat la tentativa lor de a ocupa capitala ucraineană.
Anchetatorii internaţionali adună în prezent dovezi în aceste oraşe şi în alte localităţi unde Ucraina susţine că trupele ruse au comis atrocităţi la scară mare.
După ce Ucraina a preluat controlul asupra Bucea, imagini sfâşietoare cu trupuri umane zăcând pe străzi au fost difuzate în întreaga lume.
Ocupaţia rusă în oraşul Bucea a durat 33 de zile, soldându-se cu peste 1.400 de morţi, printre care şi 37 de copii, potrivit Kievului.
"Peste 175 de oameni au fost găsiţi în gropi comune şi camere de tortură. 9.000 de crime de război ruse. 365 de zile de când (Bucea) este din nou un oraş ucrainean liber", a scris Zelenski pe o reţea socială.
"Un simbol al atrocităţilor comise de armata de ocupaţie. Nu vom ierta niciodată. Îi vom pedepsi pe toţi cei care le-au comis", a subliniat Zelenski.
Bucea, care era altădată o suburbie verde şi liniştită, dar care în prezent este un punct de escală regulat pentru vizite ale liderilor străini, va organiza mai târziu în timpul zilei de vineri acţiuni comemorative.
Cel mai recent, prim-ministrul nipon Fumio Kishida şi-a exprimat de la Bucea, săptămâna trecută, "puternicul sentiment de indignare" faţă de aceste atrocităţi.
Curtea Penală Internaţională a emis în martie un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru "deportarea" a mii de copii ucraineni spre Rusia.
Kievul insistă la rândul său pentru înfiinţarea unui tribunal special care să-i judece pe cei mai importanţi responsabili ruşi pentru "crima de agresiune" împotriva Ucrainei, însă forma sa exactă generează probleme juridice complexe şi reticenţe.
Rusia continuă să nege aceste acuzaţii. Joi, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat încă o dată cazul Bucea drept "o provocare grosieră şi cinică a Kievului".
La un an de le eliberarea oraşului Bucea, jurnalişti ai AFP au constatat joi lucrări de reconstrucţie în acest mic oraş ce avea înainte de război circa 37.000 de locuitori.
Unele clădiri din oraş sunt în continuare avariate, iar depozitele de fier vechi sunt pline de maşini şi vehicule militare distruse în luptele de anul trecut.
"Trebuie să înţelegem că este uşor să reconstruim pereţi, însă este mult mai greu să reconstruim sufletul rănit", a spus Andrii Holovin, un preot din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, citat de Reuters.
Însă, chiar dacă trauma mai este prezentă, locuitori intrevievaţi de AFP au declarat că "durerea se atenuează", pentru că "trebuie să ne continuăm vieţile".
Foto: telegram
Ucraina: Europenii fac presiuni asupra Rusiei, evocând noi sancțiuni
Rusia respinge ca inacceptabil ultimatumul de încetare a focului în Ucraina
Rusia a lansat duminică asupra Ucrainei mai multe drone
SUA şi China au anunţat că vor suspenda pentru 90 de zile o parte a taxelor vamale
Mai mulţi miniştri europeni se reunesc la Londra pentru a discuta despre Ucraina
Ucraina: Zelenski spune că îl va aștepta pe Putin joi în Turcia
Kremlinul se concentrează pe proiectul de acord din 2022 pentru propunerea privind negocierile de pace cu Ucraina
Zelenski susține că primul pas pentru încheierea războiului în Ucraina este o încetare a focului începând cu 12 mai
11 mai - Ziua tatălui în România
Liderii europeni reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Declarația comună, adoptată la Tirana după întrevederea cu Maia Sandu
Purtătorul de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov: „Cetățenii români din R. Moldova sunt liberi să-și exprime voința și ne bucurăm că o fac în număr mare”
Incendiul din orașul Durlești a fost localizat. Pompierii continuă să intervină la fața locului
O companie aeriană lansează zboruri directe spre capitala Greciei
MDED: Integrarea economică pe piața unică europeană, discutată cu reprezentanții mediului de afaceri
Negocierile între Ucraina și Rusia: Un armistițiu, o întâlnire Putin-Zelenski și un schimb de prizonieri, principalele teme abordate
Maia Sandu și Volodimir Zelenski au reafirmat, la Tirana, angajamentul pentru integrarea europeană a R. Moldova și Ucrainei: „Aderarea noastră va face Europa mai puternică”
Incendiul din Durlești. Mai multe locații din sectorul Buiucani și orașul Durlești, deconectate de la energia electrică
Premierul Dorin Recean a vizitat o fabrică din comuna Bubuieci înființată de o familie de moldoveni revenită din străinătate
Președinta Maia Sandu participă la cea de-a șasea ediție a Summitului Comunității Politice Europene, desfășurat în Albania
Prezență record la alegerile din România. Până la ora 17.00, circa 20 000 de moldoveni cu cetățenie română și-au exprimat dreptul la vot
O mansardă a unui bloc de locuit din Durlești a fost cuprinsă de flăcări
Reuniunea de la Istanbul între delegațiile Rusiei şi Ucrainei s-a terminat. Moscova cere Kievului să-și retragă armata din patru regiuni
Mai multe raioane din R. Moldova s-au unit pentru o dezvoltare locală durabilă
Ministerul Culturii a premiat contribuțiile remarcabile din domeniul muzeal
Vicepremierul Vladimir Bolea: „Moldova este pregătită să devină un hub logistic strategic pentru granița estică a UE”