
Ucraina speră că tribunalul special va face posibil ca Putin să fie judecat pentru invazie
Kievul speră ca tribunalul special destinat să judece Rusia pentru invazia sa în Ucraina va permite condamnarea în justiție a președintelui rus Vladimir Putin, a declarat vineri șeful diplomației ucrainene, Andrii Sibiga, citat de AFP și Agerpres.
„Pentru noi, cel mai important lucru este de a păstra principiul inevitabilității pedepsei pentru toți, inclusiv pentru președintele rus. Acest tribunal este pe cale să fie implementat pentru a pronunța pedepse corespunzătoare în viitor”, a declarat Andrii Sibiga.
Kievul și partenerii săi europeni au dat undă verde vineri creării unui tribunal special care să judece Rusia pentru invazia sa în Ucraina, declanșată la 24 februarie 2022, ceea ce - potrivit Kievului- ar putea duce la condamnarea în justiție a lui Vladimir Putin.
Această decizie a fost luată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE la Liov, în estul Ucrainei, în ziua în care Rusia a celebrat la Moscova, cu mare pompă, împlinirea a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste.
„Acest tribunal va asigura ca principalii responsabili de agresiunea împotriva Ucrainei să fie aduși în justiție”, a declarat șefa diplomației europene Kaja Kallas în marja reuniunii, la care au participat reprezentanți din aproape 40 de țări.
„Fiecare centimetru pătrat al războiului dus de Rusia a fost documentat” și „nu există loc pentru impunitate”, a afirmat ea.
Kallas i-a criticat pe cei peste 20 de lideri străini care au participat la festivitățile de la Moscova, făcând paralele între invazia în Ucraina și al Doilea Război Mondial.
„Dacă sunteți pentru pace, ar trebui să fiți astăzi aici, în Ucraina, nu la Moscova. Rusia continuă să ducă aici, în Ucraina, cel mai devastator război din 1945 încoace. Acum 80 de ani Hitler bombarda Ucraina, astăzi Putin face același lucru”, a spus Kaja Kallas.
Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina, întrucât a „scăpat de orice pedeapsă pentru războaiele sale anterioare, ca un bandit care nu a trebuit niciodată să răspundă pentru acțiunile sale”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, adresându-se miniștrilor europeni prin videoconferință.
„Aceasta nu trebuie să se mai întâmple”, a afirmat el.
Tribunalul special pentru „crime de agresiune” va funcționa alături de Curtea Penală Internațională (CPI), care a emis deja mandate internaționale de arestare pe numele mai multor oficiali ruși, inclusiv pe numele președintelui Vladimir Putin.
CPI nu are competență de a judeca Rusia pentru „crima de agresiune”, de unde și ideea creării acestui tribunal special, lansată la scurt timp după invazia Ucrainei pe 24 februarie 2022.
Lucrările la crearea acestui tribunal s-au accelerat de la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, pe fondul temerilor că Vladimir Putin și alți lideri ruși ar putea beneficia de imunitate în cazul unui acord de pace.
Kaja Kallas a anunțat, de asemenea, deblocarea unei sume de 1 miliard de euro pentru industria de apărare ucraineană, din dobânzile generate de activele rusești înghețate în Europa.
„Tocmai am deblocat un miliard de euro pentru industria de apărare ucraineană, astfel încât Ucraina să se poată apăra mai bine” împotriva Rusiei, a spus ea.
Premierul ucrainean Denis Șmîgal se află la Liov, un oraș mare din vestul Ucrainei, alături de Kaja Kallas și delegați din aproximativ 40 de țări europene.
„Este important și simbolic ca, de Ziua Europei, partenerii europeni să fie alături de Ucraina”, a subliniat el.
Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială și mobilizarea generală până în luna noiembrie
Franța avertizează asupra riscului unei confruntări militare cu Rusia în următorii 3–5 ani
Donald Trump oferă Rusiei un termen de 50 de zile pentru negocieri
Președintele SUA ar putea da undă verde Ucrainei să utilizeze rachetele ATACMS pentru atacuri desfășurate adânc în teritoriul rus
VIDEO // Remaniere în Ucraina: Zelenski îl propune pe premierul în exercițiu în funcția de ministru al apărării
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova