
Ucraina speră că tribunalul special va face posibil ca Putin să fie judecat pentru invazie
Kievul speră ca tribunalul special destinat să judece Rusia pentru invazia sa în Ucraina va permite condamnarea în justiție a președintelui rus Vladimir Putin, a declarat vineri șeful diplomației ucrainene, Andrii Sibiga, citat de AFP și Agerpres.
„Pentru noi, cel mai important lucru este de a păstra principiul inevitabilității pedepsei pentru toți, inclusiv pentru președintele rus. Acest tribunal este pe cale să fie implementat pentru a pronunța pedepse corespunzătoare în viitor”, a declarat Andrii Sibiga.
Kievul și partenerii săi europeni au dat undă verde vineri creării unui tribunal special care să judece Rusia pentru invazia sa în Ucraina, declanșată la 24 februarie 2022, ceea ce - potrivit Kievului- ar putea duce la condamnarea în justiție a lui Vladimir Putin.
Această decizie a fost luată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE la Liov, în estul Ucrainei, în ziua în care Rusia a celebrat la Moscova, cu mare pompă, împlinirea a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste.
„Acest tribunal va asigura ca principalii responsabili de agresiunea împotriva Ucrainei să fie aduși în justiție”, a declarat șefa diplomației europene Kaja Kallas în marja reuniunii, la care au participat reprezentanți din aproape 40 de țări.
„Fiecare centimetru pătrat al războiului dus de Rusia a fost documentat” și „nu există loc pentru impunitate”, a afirmat ea.
Kallas i-a criticat pe cei peste 20 de lideri străini care au participat la festivitățile de la Moscova, făcând paralele între invazia în Ucraina și al Doilea Război Mondial.
„Dacă sunteți pentru pace, ar trebui să fiți astăzi aici, în Ucraina, nu la Moscova. Rusia continuă să ducă aici, în Ucraina, cel mai devastator război din 1945 încoace. Acum 80 de ani Hitler bombarda Ucraina, astăzi Putin face același lucru”, a spus Kaja Kallas.
Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina, întrucât a „scăpat de orice pedeapsă pentru războaiele sale anterioare, ca un bandit care nu a trebuit niciodată să răspundă pentru acțiunile sale”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, adresându-se miniștrilor europeni prin videoconferință.
„Aceasta nu trebuie să se mai întâmple”, a afirmat el.
Tribunalul special pentru „crime de agresiune” va funcționa alături de Curtea Penală Internațională (CPI), care a emis deja mandate internaționale de arestare pe numele mai multor oficiali ruși, inclusiv pe numele președintelui Vladimir Putin.
CPI nu are competență de a judeca Rusia pentru „crima de agresiune”, de unde și ideea creării acestui tribunal special, lansată la scurt timp după invazia Ucrainei pe 24 februarie 2022.
Lucrările la crearea acestui tribunal s-au accelerat de la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, pe fondul temerilor că Vladimir Putin și alți lideri ruși ar putea beneficia de imunitate în cazul unui acord de pace.
Kaja Kallas a anunțat, de asemenea, deblocarea unei sume de 1 miliard de euro pentru industria de apărare ucraineană, din dobânzile generate de activele rusești înghețate în Europa.
„Tocmai am deblocat un miliard de euro pentru industria de apărare ucraineană, astfel încât Ucraina să se poată apăra mai bine” împotriva Rusiei, a spus ea.
Premierul ucrainean Denis Șmîgal se află la Liov, un oraș mare din vestul Ucrainei, alături de Kaja Kallas și delegați din aproximativ 40 de țări europene.
„Este important și simbolic ca, de Ziua Europei, partenerii europeni să fie alături de Ucraina”, a subliniat el.
SUA au reluat livrarea munițiilor către Ucraina
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Președintele Cehiei: „Putin nu va fi veșnic la putere în Rusia”
Kievul solicită o investigație cu privire la presupusa utilizare de arme chimice de către Rusia
Vremea face ravagii în Ungaria. Caniculă și furtuni în România
Volodimir Zelenski a anunțat apărarea aeriană drept prioritatea Ucrainei
Președintele american anunță că SUA va trimite mai multe arme defensive Ucrainei
Parlamentul de legislatura a XI-a își încheie mandatul, însă instituția legislativă va continua să exercite anumite funcții. Sesiunea ordinară de primăvară 2025 se încheie la 31 iulie
Un copil de cinci ani a rămas blocat într-un automobil pe o stradă din capitală. A fost nevoie de intervenția salvatorilor
Percheziții cu mascați la Taraclia într-un dosar de abuz de serviciu
Cod Galben de pericol de incendiu. Recomandările pompierilor și salvatorilor
Germania, al doilea cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova în UE. Ce produse sunt exportate în această țară
Donald Trump amenință Canada cu tarife vamale de 35%
Circa 400 de familii au aplicat la Programul „Casa Verde”, în prima săptămână de la lansare
Cania și Pleșeni, localități din sudul țării care sunt modernizează prin proiecte de mediu finanțate de stat
Vicepremierul Mihai Popșoi efectuează o vizită în Croația. Oficialul va participa la conferința internațională Dubrovnik Forum
GALERIE FOTO // Parlamentul de legislatura XI și-a încheiat activitatea: O perioadă complexă cu provocări majore, în obiectivul MOLDPRES
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei