
UE și China vor semna un acord istoric după 7 ani de negocieri.
Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/.După mai bine de 7 ani de negocieri Uniunea Europeană și China sunt aproape de a semna un acord privind investițiile. Acordul va îmbunătăți accesul pe piață chineză al investitorilor europeni și ar asigura accesul companiilor chineze pe piețele europene. Potrivit mai multor surse, înțelegerea ar putea fi anunțată oficial chiar miercuri, relatează Moldpres cu referire la Digi24.
Potrivit diplomaților europeni, UE și China intenționează să încheie acordul anul acesta „în principiu” la o conferință video la nivel înalt între președintele chinez Xi Jinping și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel și cancelarul german Angela Merkel, care va avea loc probabil miercuri.
Acordul UE-China privind investiţiile ar garanta că firmele europene prezente în China pot concura cu cele chineze în condiţii de egalitate. De asemenea, documentul ar asigura accesul companiilor chineze pe pieţele europene.
Acordul va îmbunătăți accesul investitorilor europeni la piața chineză de 1,4 miliarde de oameni din mai multe sectoare economice, inclusiv sectoare precum construcția de mașini electrice, serviciile cloud, serviciile financiare și de sănătate, construcții, întreprinderile manufacturiere, transporturi aeriene sau martime. Acordul va include, de asemenea, reguli împotriva transferului forțat de tehnologie.
Exporturile Uniunii Europene în China au fost anul trecut în valoare de aproximativ 199 de miliarde de euro, iar importurile au fost de 362 miliarde de euro, valoarea comerţului bilateral fiind de 650 de miliarde de dolari.
„După discuțiile intense din ultimele luni și evoluțiile concrete din ultimele săptămâni, angajamentele de fond necesare din partea Chinei au fost realizate pe cei trei piloni cheie ai negocierilor: accesul pe piață, condiții de concurență echitabile și dezvoltare durabilă”, a declarat un oficial al Comisiei, pentru Politico.
China ar fi „pentru prima dată” de acord cu „dispoziții solide privind dezvoltarea durabilă”, inclusiv în ceea ce privește mediul și clima, cum ar fi punerea în aplicare a Acordului de la Paris.
Negocierile privind acordul de investiții au loc din 2013 și au ratat mai multe termene, dar au fost accelerate în aprilie 2019, când ambele părți și-au luat angajamentul politic - reînnoit în septembrie anul acesta - de a finaliza acordul înainte de sfârșitul anului 2020. Potrivit diplomaților și oficialilor UE, Angela Merkel a jucat un rol cheie în promovarea finalizării acordului.
foto: digi24.ro
Dobândirea frauduloasă a cetățeniei române: Peste 90 de percheziții în județul Suceava
Secretarul general al NATO: Kievul are nevoie urgentă de ajutor militar după suspendarea livrărilor de arme din partea SUA
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Ucraina l-a convocat pe emisarul interimar al SUA la Ministerul de Externe, după anunțul Washingtonului că sistează livrarea armelor către Kiev
SUA sistează unele livrări de rachete către Ucraina. Explicațiile Pentagonului
Donald Trump a anunțat că Israelul este de acord cu un armistițiu de 60 de zile în Fâșia Gaza
Atac violent asupra regiunii Odesa. România a ridicat în aer două nave F-16
Putin și Macron au discutat despre războiul din Ucraina în prima lor convorbire din 2022
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări